Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Παγιωμένο πρόβλημα η οικονομία

Οικονομία, ανεργία, παιδεία και υγεία παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue

Στην κορυφή των θεμάτων εξακολουθεί να παραμένει η οικονομία, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή". Το 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και ακολουθούν η ανεργία (43%), το κοινωνικό κράτος (14%), η Παιδεία (12%), η λειτουργία του κράτους (11%), η μετανάστευση (σ.σ το 18% στην προηγούμενη μέτρηση πέφτει στο 10%), η ασφάλεια (10%) και η λειτουργία του κομματικού συστήματος (9%).
Σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οκτώ στους δέκα πιστεύουν πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία τόσο τη κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν οι μισοί απαντούν πως ούτε μια κυβέρνηση ΝΔ ούτε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερες για τη χώρα (το 25% πιστεύει πως καλύτερη είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το 22% μια κυβέρνηση της ΝΔ).
Το 49% πιστεύει πως μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές σε αντίθεση με το 46% που απαντούν πως μάλλον χρειάζεται. Πάντως, 65 στους εκατό πιστεύουν πως μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Καλύτερη αντιπολίτευση Ως προς την αντιπολίτευση, το 32% πιστεύει πως καλύτερο κόμμα είναι ο ΛΑΟΣ που εμφανίζεται ενισχυμένο και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ (23%), στην τρίτη το ΚΚΕ (16%) και στην τέταρτη ο ΣΥΡΙΖΑ (8%), ενώ κανένα από αυτά τα κόμματα απαντά το 16%.
Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 38%, ο Γιώργος Παπανδρέου το 36%, ενώ το 23% απαντά κανένας από τους δύο. Στο ισοζύγιο δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου καταγράφει πλεόνασμα θετικών κρίσεων 8%, ο Κώστας Καραμανλής καταγράφει αρνητικές γνώμες 7%, ο Γιώργος Καρατζαφερης -11%, η Αλέκα Παπαρήγα -19% και ο Αλέξης Τσίπρας – 29%. Τέλος, στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 67% .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου