Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

57,2 εκατ. Ψέματα…

Ο πρόεδρος της βουλής ανακοίνωσε αύξηση του ΕΑΠΝΑ-2 κατά 15 εκ ευρώ που το φτάνει συνολικά στα 57,2 εκατ.
Επίσης, άυξηση ορίου πληρωμών για το 2009 στα 9 εκατ. Ευρώ
Όμως, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόλις 2 εκατ. Ευρώ και οι εργολάβοι έχουν κηρύξει στάση εργασιών.
15 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ θα χρειαστούν για να υλοποιηθούν οι «κούφιες» εξαγγελίες του κ. Σιούφα
Τα τάζει η νυν για να τα πληρώσει η επόμενη κυβέρνηση;
Τελικά, μήπως υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάμε σε εκλογές;
Σκανδαλώδη εύνοια του κ. Σιούφα από τον Περιφερειάρχη

Σε μια ακόμη ψεύτικη εξαγγελία προχώρησε χθες ο πρόεδρος της βουλής και βουλευτής Καρδίτσας κ. Δημήτρης Σιούφας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δελτίο τύπου ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας (ΕΑΠΝΑ-2) κατά 15 εκατ. ευρώ και την αύξηση του ορίου πληρωμών για το 2009 κατά 4,5 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει, οι επιπλέον πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε σημαντικά έργα υποδομής, που αποτελούν προτεραιότητα για το Νομό Καρδίτσας, με στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας και να υποστηρίξουν την οικονομία του νομού και της ευρύτερης περιοχής.

Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Πράγματι, τα έργα αυτά προτάθηκαν και εγκρίθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και είναι τα παρακάτω.
1ον Κατασκευή έργων ύδρευσης ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου.8,7 εκατ. ευρώ
2ον Μελέτη και κατασκευή 2ου αγωγού εναλλακτικής υδροληψίας από τη Λίμνη Πλαστήρα για τη διασφάλιση υδροδότησης της Καρδίτσας.2 εκατ. ευρώ
3ον Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων Τοπικού Διαμερίσματος Πετροχωρίου Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας 0,3 εκατ. ευρώ
4ον Αντικατάσταση αμιαντοσκεπών σε οικισμούς της Πρόνοιας στο Νομό Καρδίτσας 1 εκατ. ευρώ
5ον Εκσυγχρονισμός δικτύου άρδευσης Ταυρωπού 2,6 εκατ. ευρώ
6ον Σύνταξη προμελέτης για την ορεινή διασύνδεση των Τριών Λιμνών Σμοκόβου – Πλαστήρα – Συκιάς 0,4 εκατ. Ευρώ.

Στάση πληρωμών

Όμως, ο κ. Πρόεδρος της βουλής δεν σταματάει εδώ. Αναφέρει ότι «οι επιπλέον πιστώσεις για το 2009, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, διασφαλίζουν ότι τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα προχωρήσουν κανονικά, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί».
Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο παραμύθι, διότι μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί μόλις 20 εκ ευρώ στα έξη χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, ενώ για το έτος 2009 έχουν δοθεί στη Νομαρχία μόλις 2 (δύο) εκ. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα να έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Υπάρχουν σήμερα έργα που οι ανάδοχοι έχουν υποβάλλει λογαριασμούς εκτελεσμένων έργων 200 και πλέον χιλιάδων ευρώ, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τους. Έτσι, έχουν σταματήσει την εκτέλεση των έργων διότι αδυνατούν να πιστώνουν το κράτος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Νομαρχία να έχει υποβάλει αιτήματα στο ΥΠΕΘΟ για άμεση αύξηση πληρωμών. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν φτάσει στα ταμεία χρήματα, παρά μόνο ανακοινώσεις ότι αυξάνεται το όριο πληρωμών. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι αν περάσουν οι επόμενοι δύο μήνες και τα έργα δεν προχωρήσουν, τότε λόγω του καιρού δεν θα μπορούν να εκτελεστούν εργασίες με αποτέλεσμα η απορρόφηση να μείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω του αρχικού 4,5 εκ. ευρώ.

Το ύψος του ΕΑΠΝΑ-2

Αξίζει όμως να αναφέρουμε και την ιστορία της εξέλιξης του προγράμματος ΕΑΠΝΑ-2. Το 2003 ανακοινώθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την δημιουργία του προγράμματος με ποσό 30 εκ. ευρώ.
Μετά την ανάληψης της κυβέρνησης από την ΝΔ έγινε συνάντηση στη Νομαρχία όπου ο κ. Σιούφας ως υπουργός ανάπτυξης ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος στα 42,2 εκ. ευρώ. Όμως, από τότε πέρασαν χρόνια και τα χρήματα που ήρθαν στο νομό για έργα ήταν ελάχιστα.
Μέχρι το έτος 2006 που Νομάρχης ήταν ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος οι πληρωμές ήταν μόλις 6 εκ. ευρώ. Στα επόμενα χρόνια πληρώθηκαν άλλα 13 εκ. ευρώ για να φτάσουμε σήμερα στα 20 εκ. Ευρώ.
Όμως, με τον ρυθμό που πηγαίνει η πληρωμή των έργων, για να απορροφήσουν τελικά και τα 57,2 εκ ευρώ θα χρειαστούν άλλα 15 χρόνια.
Τελικά, αυτό που εύκολα βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι ο πρόεδρος της βουλής και η κυβέρνηση της ΝΔ στήνουν ένα προεκλογικό σκηνικό, είτε για το φθινόπωρο, είτε το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να εμφανίσουν ένα ανύπαρκτο έργο που θα βασίζεται μόνο σε υποσχέσεις.
Και φυσικά, στην πορεία θα εγκαλούν την επόμενη κυβέρνηση για την υλοποίηση των δικών τους εξαγγελιών.
Έστω και ως εξαγγελίες που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Το ζητούμενο είναι να έρθουν χρήματα στο νομό. Όμως, ας πούνε επιτέλους και μια αλήθεια. Ότι τα χρήματα είναι απλά μια εγγραφή σε κάποιον κωδικό από τους χιλιάδες που περιέχει ο προϋπολογισμός και τίποτε άλλο. Κάθε χρόνο το Ελληνικό κράτος εγγράφει τόσα ποσά στον προϋπολογισμό που είναι αδύνατο να εκτελεστούν. Ας σταματήσει αυτή η ακατάσχετη παροχωλογία χωρίς αντίκρισμα.
Τα ίδια συμβαίνουν και με την κερκίδα του σταδίου όπου πάλι ο πρόεδρος της βουλής ανακοίνωσε πως θα δοθούν από τον ΟΠΑΠ 500 χιλιάδες ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα, ενάμιση μήνα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, δεν έχουν φτάσει στο Δήμο Καρδίτσας ούτε το χαρτί της απόφασης.
Όχι άλλα ψέματα. Φτάνει πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου