Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκαθάρισμα για Αχελώο…

Γράφει ο Γιώργος Αμβροσίου
Εκδότης της εφημερίδας ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Τις τελευταίες μέρες η ΝΔ έκανε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει τον λαό της Θεσσαλίας και κυρίως τους αγρότες ότι o Γιώργος Παπανδρέου είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου. Πιάστηκαν από μια φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο DEBATE μίλησε για αξιολόγηση του έργου του Αχελώου. Και που είναι τo κακό; Την Κυριακή από τη Λάρισα ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το θέμα της άρδευσης και της αποφυγής της ερημοποίησης της Θεσσαλίας σε πολύ σοβαρή βάση. Ξεκαθάρισε ότι θα τρέξει νερό από τον Αχελώο στην Θεσσαλική πεδιάδα. Όμως, δεν στάθηκε εκεί, μίλησε για ένα σύνολο έργων που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακριβώς όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εδώ στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά για τη χώρα μας, αλλά και τις περιφέρειές της. Το νερό είναι για μας εθνικό θέμα. Για μας, στόχος είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με την σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα. Και πράγματι, αναδεικνύονται δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο, η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό στο θεσσαλικό κάμπο. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, να δώσουμε μια νέα δυναμική στην αγροτική μας παραγωγή, με αναδιάρθρωση καλλιεργειών, όχι μόνο για να χρησιμοποιούμε λιγότερο νερό, αλλά κυρίως για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικά και ασφαλή τα αγροτικά μας προϊόντα. Να γίνουν οι αγρότες μας δυναμικοί παίκτες στη νέα οικονομία, αυτήν που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Να είμαστε ανταγωνιστικοί στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γύρω μας και παγκοσμίως.

Στο όραμά μας για την πράσινη ανάπτυξη, δεν υπάρχει χώρος για κερδισμένους και χαμένους. Δεν υπάρχουν διλήμματα του παρελθόντος, που εξαντλούνται στα μέσα και ξεχνούν το σκοπό. Εμείς προχωράμε μπροστά, με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό και χρειάζεται να εκτιμήσουμε με προσοχή τις ανάγκες για ένα ισορροπημένο και βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο σε κάθε περιοχή της χώρας. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε τις προοπτικές για βιώσιμη αγροτική και τουριστική ανάπτυξη σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής, με έργα υποδομής, με σύγχρονα δίκτυα διανομής, για να θέσουμε οριστικά τέλος σε μια χρόνια σπάταλη στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Χρειάζεται να σχεδιαστούν έργα αποταμίευσης νερού, έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων και να προωθηθούν νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. Και βέβαια, να μεταφέρουμε πρόσθετους υδάτινους πόρους όπου είναι πραγματικά αναγκαίο. Και χρειάζεται, εκτός από τα έργα, να λειτουργήσουν και σύγχρονοι φορείς διαχείρισης του νερού, που η κυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια δεν έχει δημιουργήσει, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρά την υποχρέωσή της απέναντι στο λαό της Θεσσαλίας.

Δεσμευόμαστε για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, για σύγχρονους φορείς διαχείρισης, διασφαλισμένους πόρους, έργα και δράσεις για την αποταμίευση και την εξοικονόμηση νερού, με βάση συγκεκριμένα και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. Το φράγμα Σμοκόβου και τα δίκτυα διανομής νερού, η Λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, θα πρέπει και αυτά να είναι συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο. Αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας. Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αφήσουμε να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα, αυτό το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχετε μπροστά σας και που όλοι μας έχουμε μπροστά μας».

Ποτέ λοιπόν δεν είπε ο Παπανδρέου ότι δεν θα γίνει το έργο του Αχελώου. Το έργο θα γίνει, αλλά θα παίρνουμε όσο νερό μας χρειάζεται κα όχι απλά να εκτρέπεται και αντί να πέφτει στην Αμβρακικό κόλπο στην Αιτωλοακαρνανία, να καταλήγει στις εκβολές του Πηνειού στη Λάρισα. Αυτό είναι το διαφορετικό που λέει ο Παπανδρέου. Αν γίνουν τα έργα που απαιτούνται στη Θεσσαλία, τότε θα χρειαζόμαστε λιγότερο νερό από τον Αχελώο και φυσικά θα έχουμε λιγότερες διαμαρτυρίες από τους φίλους μας τους Αιτωλοακαρνάνες. Το έργο του Αχελώου δεν είναι πανάκια σε αυτόν τον τόπο. Όσο νερό και να φέρουμε στη Θεσσαλία δεν πρόκειται ποτέ να μας φτάσει αν δεν τον διαχειριστούμε σωστά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε το νερό να χύνεται στη Θάλασσα. Επίσης, το νερό δεν ανήκει σε κανέναν νομό, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορεί να διψάει π.χ. η Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία το νερό να πέφτει στη Θάλασσα. Αν χρειαστεί, θα πάει ίσως στο μέλλον νερό από τον Αχελώο και στην Αθήνα ακόμη. Τι θα πούνε τότε οι Αιτωλοακαρνάνες; Λες και οι μισοί κάτοικοι του νομού αυτού δεν ζει στην Αθήνα; Επίσης, το νερό της Καρδίτσας δεν είναι μόνο για την Καρδίτσα, αλλά για όλη τη Θεσσαλία. Μόνο που εμείς λέμε πως πρώτα πρέπει να έχουμε νερό να πιούμε και μετά για το πότισμα. Και κάτι τελευταίο. Ενώ ο Παπανδρέου μιλάει για σωστή διαχείριση και δίκτυα, η κυβέρνηση της ΝΔ στο νομό μας, αλλάζει το πλάνο των αρδευτικών έργων Σμοκόβου. Ενώ μέχρι τώρα κατασκευάζονταν κλειστά δίκτυα, περνάμε πλέον ξανά στα ανοικτά. Δηλαδή, γυρνάμε στο καθεστώς της δεκαετίας του 1960 όταν έγιναν τα αρδευτικά του Ταυρωπού. Αυτή είναι η αλήθεια για το έργο του Αχελώου.


ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου