Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

«Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

Άρθρο παρέμβαση του Γιώργου Αμβροσίου


Ο Μάο Τσε Τουνγκ κάποτε οραματίσθηκε για την Κίνα την ελεύθερη έκφραση. «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» είχε πει ο μεγάλος αυτός πολιτικός. Την προτροπή αυτή απευθύνω σήμερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και στην επιτροπή που θα επιλέξει ποιες και ποιοι θα είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές τις 4ης Οκτώβρη 2009. Μαθαίνω ότι στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός για το αν τελικά θα μπουν στα ψηφοδέλτια οι περίπου 80 εν ενεργεία δήμαρχοι που έχουν πανελλαδικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Πληροφορούμε ότι και πολλοί άλλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα.

Τι θα πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές; Να επιλέξει για να ψηφοδέλτια πρόσωπα με ισχύ, άφθαρτα και με διεισδυτικότητα στους άλλους χώρους. Αν είναι να μπουν υποψήφιοι που θα ανακυκλώσουν τους ψήφους του ΠΑΣΟΚ, τότε καλύτερα να μην μπουν καθόλου. Σίγουρα το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ήδη έναν σχεδιασμό. Όμως, καλά θα κάνουν να λάβουν υπ’ όψιν και τις τοπικές κοινωνίες. Να μην φτιάξουν ψηφοδέλτια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μόνο ορισμένων. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει πλέον να πορευτεί με αρχές και να αφήσει στην άκρη τις πρακτικές του παρελθόντος.

Το καλύτερο θα ήταν να γίνουν προκριματικές εκλογές. Όμως, ο χρόνος πιέζει και δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτέλειες. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ της Καρδίτσας έχει ιστορικά αποδείξει ότι αρέσκεται στις αλλαγές τον προσώπων. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν δει βουλευτές και βουλευτές. Ποιους να πρωτοθυμηθώ; Ηλίας Χατζοπλάκης, Παναγιώτης Κατσάρος, Σέφης Αναστασάκος, Δημήτρης Σωτηρλής, Βασίλης Μπρακατσούλας, Ευριπίδης Καφαντάρης, Βασίλης Τσιλίκας έχασαν τις εκλογές και αποχώρησαν, ενώ εσχάτως λόγω του εκλογικού νόμου δεν εξελέγη μετά από 3 θητείες και ο Νίκος Σαλαγιάννης και δεν ξέρω αν ξέχασα κανέναν ακόμη, όλοι εξελέγησαν και κάποτε έχασαν τις έδρες τους από κάποιον καινούργιο. Δεν λέω ότι όλοι αυτοί έφυγαν σαν αποτυχημένοι. Αντιθέτως μάλιστα και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν είναι σε θέση ακόμη και να εκλεγούν ξανά. Όμως, ο λαός θέλει φρέσκα πρόσωπα, φρέσκες ιδέες.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα δεν έχουν καμία σχέση με τους αντίστοιχους της ΝΔ που επί σειρά ετών, αλλάζουν μεν πρόσωπα, αλλά όχι όνομα. Και φυσικά, είναι κρίμα μετά από 30 χρόνια βουλευτικής θητείας π.χ. του Δημήτρη Σιούφα με συνεχείς εκλογές στην Καρδίτσα να φτάνουν στο σημείο οι ψηφοφόροι του να αναρωτιούνται «άραγε τι πρόσφερε στον τόπο» και ο ίδιος να ψάχνει διέξοδο φυγής από το νομό μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας για να γλιτώσει τον διασυρμό. Μακάρι στο ΠΑΣΟΚ να μην συμβούν ποτέ τέτοιες καταστάσεις. Και αυτό θα συμβεί αν οι ψηφοφόροι είναι αυστηροί κριτές του έργου των βουλευτών που εκλέγουν. Για να γίνουν όμως αλλαγές και ανατροπές, θα πρέπει να μπουν στα ψηφοδέλτια τα κατάλληλα πρόσωπα.

Κλείνοντας, θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά την προτροπή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και στην επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων. Κυρίες και κύριοι, «Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου