Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΚΕΠΕΠ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

«Μαύρη» τρύπα στο ΚΕΠΕΠ

Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται στην Καρδίτσα και ενεργούν έλεγχο για υπεξαίρεση που αγγίζει το 1 εκ ευρώ

Τα λεφτά από τα νοσήλια που έγιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, αντί για τον λογαριασμό του ΚΕΠΕΠ, πήγαιναν σε τσέπες υπαλλήλων

«ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ» λέει στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο πρόεδρος του ΚΕΠΕΠ κ. Θ. Αντωνίου που περιμένει το πόρισμα των ελεγκτών

Και ο λαός λέει: «Θα μπει κανείς κλέφτης φυλακή σε αυτόν τον τόπο…»



Ενώ ο Ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τα σπασμένα και να κάνει θυσίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν προηγούμενο.
Αυτή τη φορά τα σκάνδαλα χτυπούνε την πόρτα μας, μιας και θύμα έπεσε το ταμείο του Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Καρδίτσας.
Τις τελευταίες ημέρες φούντωσαν οι φήμες ότι στο ταμείο του ιδρύματος βρέθηκε «μαύρη» τρύπα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ποσό ίσως τελικά ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το θέμα υποβόσκει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η διευθύντρια του ιδρύματος ανακάλυψε ότι μια επιταγή κοντά στα 30 χιλιάδες ευρώ δεν είχε κατατεθεί στον λογαριασμό του ιδρύματος. Όταν ρώτησε την αρμόδια υπάλληλο που είναι τα λεφτά έλαβε την απάντηση ότι τα χρήματα θα τα έβαζε σήμερα στον λογαριασμό. Έτσι και έγινε, αλλά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν κατατέθηκαν στο λογαριασμό την ίδια ημέρα της είσπραξης της επιταγής αλλά την επόμενη μετά από την σχετική ενόχληση κίνησε υποψίες. Έτσι, ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος και από έναν έλεγχο στους λογαριασμούς βρέθηκε ότι έλειπαν τεράστια ποσά.
Έστω και με καθυστέρηση, για το θέμα αυτό, αλλά και για τακτικό έλεγχο έφτασαν προχθές στην πόλη μας δύο ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Η εφημερίδα μας επισκέφτηκε χθες το ΚΕΠΕΠ και συνάντησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Θωμά Αντωνίου. Την ίδια ώρα βρίσκονταν στο γραφείο του και οι ελεγκτές.
Ο πρόεδρος αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση: «ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ». Επίσης μας τόνισε ότι οι ελεγκτές είναι εδώ και θα κάνουν τη δουλειά τους.
Από την πλευρά τους οι ελεγκτές μας είπαν ότι δεν κάνουν καμία δήλωση και αρκέστηκαν σε έναν τυπικό χαιρετισμό.

Ο έλεγχος

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι ελεγκτές διενήργησαν τακτικό έλεγχο στο τέλος του 2003 και δεν βρήκαν τότε καμία ατασθαλία. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε ότι η υπεξαίρεση έγινε την περίοδο 2004 – 2009.
Αυτό επίσης που μπορέσαμε να μάθουμε είναι ότι μόνο στις χρήσεις 2008 και 2009 από το ταμείο λείπουν 300 χιλιάδες ευρώ.
Φυσικά, χρήματα κλάπηκαν και τις άλλες χρονιές με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες ότι τελικά το άνοιγμα φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές διενεργούν πλέον έλεγχο από το 1990 με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πως στήθηκε το κόλπο

Αυτό που εύκολα θα αναρωτηθεί κανείς είναι πως γινόταν το κόλπο και έκλεβαν κάποιοι τα χρήματα. Όπως μας είπαν έγκυροι κύκλοι, η κλοπή γινόταν σε τακτικά χρονικά διαστήματα και από την είσπραξη των επιταγών που έστελναν στο ΚΕΠΕΠ τα ασφαλιστικά ταμεία για την περίθαλψη και τα νοσήλια των παιδιών.
Διάφορα ταμεία όπως ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΤΥΔΚΥ κ.λ.π. έστελναν τις επιταγές στο ίδρυμα και μια συγκεκριμένη υπάλληλος είχε την δικαιοδοσία να κάνει τις εισπράξεις των επιταγών. Όμως, ένα μέρος των χρημάτων έμπαινε στο λογαριασμό του ΚΕΠΕΠ και ένα άλλο στην τσέπη κάποιων.
Εδώ όμως αξίζει να αναφέρουμε ότι το ίδρυμα εισέπραττε κάθε μήνα μόνο από το ΚΕΠΕΠ νοσήλια ύψους 34 χιλιάδων ευρώ για 40 παιδιά. Στο ίδρυμα όμως βρίσκονται 120 παιδιά. Άρα καταλαβαίνετε πόσα ήταν τα χρήματα που διαχειρίζονταν το μήνα το ίδρυμα μόνο σε ότι είχε σχέση με τα ταμεία.

Ερωτήματα

Εδώ όμως προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα.
1ον Πως είναι δυνατόν να λείπουν από ένα ίδρυμα τόσο μεγάλα ποσά από υπεξαιρέσεις που γίνονταν σχεδόν κάθε μήνα και κανένας να μην το πάρει είδηση; Άραγε, τόσο ανθηρά είναι τα οικονομικά του ιδρύματος που δεν έμπαιναν καν στον κόπο να δουν πόσα χρήματα έχουν και που πηγαίνουν;
2ον Πώς εισέπραττε τις επιταγές η υπάλληλος; Για το θέμα αυτό ακούσαμε τρεις διαφορετικές εκδοχές. Η πρώτη ότι είχε εξουσιοδότηση από τον διοικητή. Η δεύτερη ότι τις επιταγές οπισθογραφούσε ο διοικητής και η τρίτη εκδοχή ότι οι επιταγές πήγαιναν κατευθείαν στην τράπεζα. Αν όμως συμβαίνει το τελευταίο, τότε θα συμβαίνουν δύο πράγματα. Η υπάλληλος είχε συνεργασία με κάποιον υπάλληλο της τράπεζας ή πλαστογραφούσε την υπογραφή του προέδρου.
3ον Είναι δυνατόν να γίνει τέτοια ρεμούλα και να μην έχει καταλάβει κανείς τίποτα; Όλα τα λεφτά αυτά μπήκαν σε μια τσέπη ή σε πολλές;

Οι δωρεές

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να θέσουμε προς τους ελεγκτές αλλά και την εισαγγελέα και το εξής ερώτημα.
Έγινε ποτέ έλεγχος στο ΚΕΠΕΠ κα σε άλλα ιδρύματα για τα χρήματα που δίνουν οι απλοί πολίτες υπό την μορφή δωρεών; Άραγε, όσοι δίνουν χρήματα παίρνουν αντίγραφο εντάλματος είσπραξης;

Ο εισαγγελέας

Το λόγο πλέον πέρα των ελεγκτών που καλούνται να ρίξουν φως στην υπόθεση έχει ο εισαγγελέας Καρδίτσας. Η υπόθεση αυτή βρωμάει πολύ και είναι από τις σημαντικότερες που απασχολούν αυτό το νομό για το λόγο ότι αφορούν το πιο ευαίσθητο ίδρυμα. Τα παιδιά αυτά που όλοι θεωρούμε «παιδιά ενός κατώτερου θεού» αντί να τύχουν της προσοχής των αρμοδίων, τα χρήματα που δίνει το κράτος για να τους εξασφαλίζει μια καλή διαβίωση, τα λυμαίνονται κάποιοι.
Και ο λαός που καλείται να κάνει θυσίες αναρωτιέται. Θα μπει ποτέ κανείς φυλακή σε αυτό τον τόπο; Το ζητούμενο δεν είναι απλά να επιστρέφουν τα χρήματα όταν συλλαμβάνονται οι κλέφτες, αλλά κάποιοι να σαπίζουν στη φυλακή με σκοπό να καταλάβουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι λειτουργοί ότι διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν την προσωπική τους ελευθερία. Μόνο με την φυλακή συνετίζονται κάποιοι.
Η εφημερίδα μας θα παρακολουθεί την υπόθεση και όποιος έχει οιαδήποτε στοιχεία δεν έχει παρά να μας τα δώσει έστω και ανώνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου