Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Η αλήθεια για την Κτηνιατρική σχολή της Καρδίτσας

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Δεν ακούσαμε όλη την αλήθεια στην χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο

Οι φορείς της Καρδίτσας αποφάσισαν να ζητήσουν Αύξηση των πιστώσεων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας

Όμως αντιμετωπίζουν το θέμα επιδερμικά και όχι σε βάθος.

Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» αποκαλύπτει σήμερα τι ακριβώς συμβαίνει στη σχολή.

Γιατί επί 16 χρόνια εισάγονται μόλις 30 φοιτητές και έχουν αποφοιτήσει μόλις 141;

Γιατί η σχολή έχει κατεύθυνση σκυλιά και γάτες και όχι αγελάδες, πρόβατα και άλλα παραγωγικά ζώα που έχει ανάγκη ο νομό μας;

Γιατί μεγάλες σχολές του εξωτερικού λειτουργούν με 50 καθηγητές και εμείς ζητάμε 80;

Ξέρουν οι φορείς και οι πολίτες της Καρδίτσας ότι υπάρχει μόνιμος καθηγητής που είναι μόνιμος κάτοικος Εδιμβούργου!!!


Σύσκεψη φορέων με αντικείμενο τη λειτουργία της Κτηνιατρικής Σχολής πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας με πρωτοβουλία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του σώματος.

Στη σύσκεψη, στην οποία προέδρευσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης , συμμετείχαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Δημ. Θεοδωρόπουλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Σωτ. Αντωνίου και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Χαντζοπλάκης ως μέλη της Διαπαραταξιακής, η Αντινομάρχης κ. Β. Καρακαξά, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. του Τ.Ε.Ε. κ. Ευθ. Μυρισιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων κ. Κ. Βογιατζής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Νικ. Πλαστήρας» κ. Αγγ. Σφήκα, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Σωτ. Μαντές, ο Οικονομικός Επόπτης του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Λ. Τσακάλης, ο εκπρόσωπος της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Απ. Ξυδιάς, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Απ. Καπράνας και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Β. Νίκου.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρύτανη κ. Μιχ. Ζουμπουλάκη, την Πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Φ. Αθανασοπούλου, καθώς και τους καθηγητές κ.κ. Εμ. Σαριδομιχελάκη και Α. Γαλάτο.

Ενημέρωση

Αρχικά έγινε από τους υπεύθυνους της σχολής ενημέρωση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και ακολούθως οι φορείς έκαναν διάφορες ερωτήσεις και ζήτησαν να γίνει διεξοδική ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Γαλάτος ανέλυσε πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τον περασμένο χρόνο γνωστοποιήθηκε στη σχολή ότι έπρεπε να κατανείμουν τους ωρομίσθιους καθηγητές στα δύο εξάμηνα με τις ίδιες πιστώσεις. Οι ίδιοι όμως έκριναν ότι έπρεπε να προσλάβουν όλους τους ωρομίσθιους που είχαν και τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να μην έχουν προσωπικό για το δεύτερο εξάμηνο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν οι κλινικές.
Έγινε επίσης αναφορά στους καθηγητές που έχει σήμερα η σχολή και που όπως ανέφεραν ανέρχονται στους 25 και με τους νέους που δόθηκαν θα φτάσουν στα 29 μέλη ΔΕΠ.
Εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν από τους καθηγητές και τον πρύτανη να τους γνωστοποιήσουν τι ακριβώς ζητάνε και οι αυτοί τους δήλωσαν ότι θέλουν την συνέχιση των πιστώσεων όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Ακόμη, ο αντιπρύτανης έδωσε την είδηση ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η επέκταση του κτιρίου της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα ύψους 1,5 εκ ευρώ. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό υπήρχαν μεγάλες παλινωδίες στο προηγούμενο διάστημα μιας και προσέκρουε στις επιλογές του προηγούμενου περιφερειάρχη κ. Γκουπα.
Επίσης, έγινε λόγος και για ένα σημαντικό ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την σύνταξη μελέτης για την κατασκευή εγκαταστάσεων στο αγρόκτημα Καρποχωρίου που παραμένει επί σειρά ετών στα αζήτητα. παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης και συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΠΘ, ΥΠΟΙΚΟ), όσο και προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μάλιστα στην Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου που πρόκειται να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Καρδίτσα, θα επιδοθεί σχετικό υπόμνημα, με το οποίο μεταξύ άλλων θα ζητείται η άμεση διάθεση αυξημένων πιστώσεων για την εύρυθμη λειτουργία των Κλινικών, η κατ’ εξαίρεση έγκριση σε ετήσια βάση αυξημένου αριθμού θέσεων ΔΕΠ, ώστε να καλυφθούν οι πολλές κενές οργανικές θέσεις του Τμήματος (βάση οργανογράμματος προβλέπονται 90 και καλυμμένες σήμερα είναι μόλις οι 25), η επίσπευση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των υποδομών στην Σχολή και στο αγρόκτημα Καρποχωρίου και η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που θα επιτρέψουν στη Σχολή να αξιολογηθεί όσο το δυνατόν θετικότερα για να μην υποβαθμιστεί το επίπεδο σπουδών και το πτυχίο που παρέχει.

Αδιάβαστοι…

Για μια ακόμη φορά όμως είδαμε ότι στην σύσκεψη αυτή που έγινε για το μέλλον ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στον τόπο μας, οι αρμόδιοι φορείς προσήλθαν σε αυτή αδιάβαστοι και απλά ζητούσαν ενημέρωση από τους καθηγητές και τον αντιπρύτανη. Όμως, καλό θα ήταν να έκαναν τον κόπο να κάνουν μια προσωπική έρευνα πριν πάνε σε αυτήν και είμαστε σίγουροι ότι από αυτήν θα προέκυπταν ερωτήματα που αν έθεταν στους καθηγητές η πορεία της συζήτησης μπορεί να ήταν διαφορετική. Ένα από αυτά που δεν ειπώθηκαν στην σύσκεψη είναι αν αυτή τη στιγμή η σχολή έχει την κατεύθυνση για την οποία έγινε σε έναν νομό με σημαντική κτηνοτροφία όπως είναι ο δικός μας.
Επίσης, τι είναι αυτό που κάνει τη σχολή μας να είναι καθηλωμένη σταθερά στους 30 ενώ σε άλλες σχολές διαβάζουμε για εκατοντάδες φοιτητές.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της σχολής, «το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1993 και άρχισε να λειτουργεί το 1994. Ήδη από το Τμήμα έχουν αποφοιτήσει 141 Κτηνίατροι και έχουν απονεμηθεί 13 διδακτορικά διπλώματα». Δηλαδή, μέσα σε 17 χρόνια έχουμε μόλις 141 απόφοιτους. Άραγε, αυτό και μόνο το στοιχείο, δεν δείχνει ανάγλυφα ότι σε καμία περίπτωση η σχολή δεν δίνει στην πόλη τις απαραίτητες οικονομικές ανάσες που νόμιζαν οι Καρδιτσιώτες όταν αυτή άνοιξε;
Η εφημερίδα μας προσπάθησε στο προηγούμενο διάστημα να επικοινωνήσει με τη σχολή για να μάθει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως, οι ερωτήσεις που κάναμε φαίνεται ότι δεν άρεσαν στον καθηγητή με τον οποίο επικοινωνήσαμε και με διάφορους τρόπους μας απέφευγε. Την μία δεν μπορούσε να μας μιλήσει από το τηλέφωνο διότι δεν ήξερε αν πράγματι ήμασταν δημοσιογράφοι και τις άλλες πότε έλειπε και πότε είχε δουλειά.
Αυτό μας ξένισε και αναγκαστήκαμε να προβούμε σε μια άλλη έρευνα και μιλώντας με σπουδαστές, αλλά και άλλου παράγοντες τις σχολής, μάθαμε πράγματα που κάθε άλλο από αυτό που παρουσιάζεται είναι τελικά.
Σας παραθέτουμε μερικά από τα αποκαλυπτικά που μάθαμε και που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Κτηνιατρική σχολή Καρδίτσας άλλου είδους προβλήματα έχει και όχι προσωπικού.

Αποκαλύπτουμε

Γύρω από την σχολή έχει αναπτυχθεί μια πρωτοφανής προπαγάνδα. Η σχολή μας έχει σήμερα 30 μέλη ΔΕΠ ενώ το 1995 ξεκίνησε με 5 μέλη ΔΕΠ. Κάθε εξάμηνο προσλάμβανε και 25 ωρομισθίους και αυτό διότι οι καθηγητές ελάχιστα βρίσκονται στη σχολή. Να πούμε μόνο ότι υπάρχει καθηγητής που ενώ είναι μόνιμος στην σχολή μας, είναι κάτοικος Εδιμβούργου Σκωτίας!!! Άραγε, πότε έρχεται στην Καρδίτσα; Πότε διδάσκει; Ποιες υπηρεσίες προσφέρει; Μάθαμε ότι η πρόεδρος της σχολής κ. Αθανασοπούλου έκανε ΕΔΕ για το θέμα. Άραγε τι έδειξε και γιατί δεν άλλαξε τίποτα; Ακόμη, καθηγητής της σχολής έθεσε θέμα να εργάζεται (βάσει νόμου όπως είπε) μόλις 2 ώρες την εβδομάδα!!! Άραγε, αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι; Το ποιο απλό ερώτημα που θα έπρεπε να θέσουν οι φορείς αν είχαν γνώση του θέματος είναι το εξής. «Αυτή την στιγμή που γινόταν η σύσκεψη, πόσοι καθηγητές από τους 30 βρίσκονταν στη σχολή»!!!
Οι καθηγητές, παρ’ ότι γνώριζαν από τον περασμένο Ιούνιο ότι θα υπήρχα λιγότερες πιστώσεις, δεν μείωσαν τον αριθμό των ωρομισθίων και τώρα λένε ότι θα κλείσουν τις κλινικές!!! Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα είναι και το εξής. Οι πολίτες του νομού μας που πηγαίνουν τα ζώα τους για νοσηλεία στις κλινικές, πληρώνουν κάποια χρήματα που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Αυτά τα χρήματα που μπαίνουν σε έναν λογαριασμό της επιτροπής ερευνών που χειρίζονται οι ίδιοι οι καθηγητές. Γιατί δεν πληρώνουν τους ωρομίσθιους από αυτά τα χρήματα;
Ακόμη, ψάξαμε και βρήκαμε ότι η καλές σχολές του εξωτερικού λειτουργούν σήμερα με 50 μόνιμους καθηγητές και έχουν ιστορία 200 χρόνων. Εμείς γιατί ζητάμε 90 καθηγητές με το πρόσχημα ότι αλλιώς δεν θα αξιολογηθεί σωστά η σχολή; Άραγε, οι σχολές αυτές δεν θα πάρουν το «διαβατήριο» για να δίνουν σωστά πτυχία; Αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα.
Καταλαβαίνουν οι φορείς ότι η σχολή τόσο το 2000 όσο και σήμερα, ενώ έχει πολλαπλάσιους καθηγητές λειτουργεί με το ίδιο αντικείμενο;

Η κατεύθυνση της σχολής

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα με τη σχολή είναι ότι έχει λάθος κατεύθυνση. Σήμερα, όλη η εκπαίδευση των φοιτητών είναι γύρω από σκύλους και γάτες!!! Όμως η σχολή ιδρύθηκε στην πόλη μας για να έχει ως κύρια κατεύθυνση τα Παραγωγικά ζώα. Αγελάδες, πρόβατα, χοίροι βρίσκονται εκτός αντικειμένου της σχολής. Καμία καισαρική τομή δεν έχει γίνει σε αγελάδα όλα αυτά τα χρόνια. Άραγε, αυτοί οι 141 πτυχιούχοι τι γνωρίζουν; Πώς να βγάζουν τη χολή από τα σκυλάκια; Που είναι η σύνδεση της σχολής με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγούς που ήταν το βασικό μας επιχείρημα ως νομός όταν ζητήσαμε και έγινε στο νομό μας η σχολή;
Ας δώσουν οι καθηγητές στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις νοσηλείες που έχουν κάνει στις κλινικές τους. Αυτά ζητήσαμε από τον καθηγητή και μας απόφυγε άκομψα.
Να σας παραθέσουμε ένα ακόμη περιστατικό. Στις κλινικές έχουμε ένα άτομο στην χειρουργική – μαιευτική κλινική για παραγωγικά ζώα και 13 στην κλινική για σκύλους!!!
Όταν απεβίωσε ένα καθηγητής, αντί να τον αντικαταστήσουν με κάποιων του παραγωγικού τομέα, άκουσον – άκουσον, έφτιαξαν κλινική οδοντιατρική σκύλων!!!


Το αγρόκτημα Καρποχωρίου

Το περίφημο αγρόκτημα που μόνο η μελέτη του ζητάνε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με ποσό 1,5 εκ ευρώ είναι μια μεγάλη αμαρτία. Αν ήθελαν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για να στεγάσουν 50 πρόβατα, 5 αγελάδες και 5 χοίρους και να ξεκινήσουν την εκπαίδευση. Τώρα ζητάμε 1,5 εκ για την μελέτη που σημαίνει ότι το έργο ολόκληρο θα κοστίσει 15 εκ ευρώ όταν θα πρέπει να κατασκευαστεί. Πότε θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Από το επόμενο ΕΣΠΑ και βλέπουμε.

Οι φορείς

Καλά θα κάνουν λοιπόν οι φορείς του τόπο μας, Βουλευτές, Νομάρχης, δήμαρχοι, ακόμη και εκκλησιαστικοί παράγοντες που κάνουν ερωτήσεις στη βουλή και εκδίδουν ψηφίσματα, να ψάχνουν βαθύτερα τα πράγματα πριν πάρουν θέση. Καλά κάνουν και ενδιαφέρονται για την τύχη της σχολής. Όμως, ασχολούνται επιδερμικά και όχι σε βάθος. Με το ρεπορτάζ αυτό πιστεύουμε ότι ανοίγουμε έναν διάλογο για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Η εφημερίδα μας θέλει κάθε καλό που γίνεται στον τόπο. Να γίνεται όμως σωστά και να προσφέρει σε αυτόν και όχι για να λέμε ότι έχουμε δομές που όμως δεν λειτουργούν σωστά.
Καλούμε τον πρύτανη, τον αντιπρύτανη, την πρόεδρο της σχολής και τους καθηγητές να πάρουν θέση. Επίσης, αν θέλει και ο σύλλογος των φοιτητών να τοποθετηθεί είναι ευπρόσδεκτος. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι δύσκολο ένας φοιτητής τα βάζει με τον καθηγητή του. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθουμε την άποψη όλων τον φορέων που βρέθηκαν χθες στη σύσκεψη για τα ζητήματα που σήμερα θέσαμε και τις αποκαλύψεις που κάναμε. Άραγε, έχουν και σήμερα την ίδια άποψη με χθες;
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να καλέσουν τους υπεύθυνους της σχολής να δώσουν απαντήσεις στα ζητήματα που σήμερα αναφέρθηκαν. Αν δεν το κάνουν και επιμένουν να κρύβονται, τότε θα είμαστε σίγουροι ότι μάλλον δεν θέλουν το καλό της σχολής αλλά το δικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου