Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Για ποιές αποδείξεις μιλάμε;


Σχολιάζει…
Ο Γιώργος Αμβροσίου

Εκδότης εφημερίδας

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Την Κυριακή πήγα με την οικογένειά μου στο Περτούλι να απολαύσουμε το χιόνι. Το τοπίο ήταν πανέμορφο. Στο γυρισμό καθίσαμε να φάμε σε μια από τις πολλές ταβέρνες της περιοχής. Η ώρα που πληρώσαμε για να φύγουμε από το μαγαζί ήταν 4 το απόγευμα. Μας έφεραν τον λογαριασμό σε ένα απλό δελτίο παραγγελίας. Πήρα τον λογαριασμό και πήγα στο ταμείο να πληρώσω. Έδωσα τα χρήματα και μου έδωσαν τα ρέστα. Τους άφησαν και μισό ευρώ φιλοδώρημα. Ξεκίνησα να φύγω. Σε όλη αυτή την διαδικασία ο ιδιοκτήτης ούτε που του πέρασε από το μυαλό να μου κόψει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή. Γυρίζω και του λέω. "Απόδειξη δεν μου έδωσες". Γυρίζει και με κοιτάζει σαν να έβλεπε εξωγήινο. Ανοίγει την μηχανή που μέχρι εκείνη την στιγμή την είχε κλειστή και μου κόβει την απόδειξη. Ήταν η πρώτη απόδειξη που είχε κόψει εκείνη την ημέρα. Κανείς άλλος δεν του είχε ζητήσει μέχρι τότε απόδειξη και το μαγαζί είχε γεμίσει και είχε αδειάσει δέκα φορές. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αν όμως βγει η κυβέρνηση και πει ότι επειδή δεν προχωράνε τα έσοδα κόβει τους μισθούς 10% π.χ. τότε ποιος θα φταίει; Ο μαγαζάτορας στο Περτούλι θα τα έχει κονομήσει και δεν θα τρέχει τίποτα. Άντε να μειωθεί λίγο η πελατεία λόγω ανέχειας του κόσμου. Όμως, εμείς τι κάνουμε; Γιατί δεχόμαστε κάποιοι να κλέβουν το κράτος; Μήπως διότι όλοι αυτοί που δεν ζητούσαν απόδειξη κάνουν το ίδιο και αυτοί στο μαγαζί τους;

Δεν θα σταθώ στις υψηλές τιμές, το απαράδεκτο φαγητό, την γίδα βραστή που είχαν βάλει μέσα όλο το αλάτι του ατλαντικού λες και αν θέλει κάποιος αλάτι δεν μπορεί να βάλει μόνος του, την πολύ κακή εξυπηρέτηση και πάει λέγοντας.
Όμως, αυτή είναι η Ελλάδα; Όχι, δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και σήμερα δυστυχώς έφτασε να κατοικείται από όλους εμάς που δεν σεβόμαστε την κληρονομιά των προγόνων μας. Που έχουμε γίνει μπαταξήδες και ζούμε εις βάρος των άλλων.

Τι κάνει όμως το κράτος για όλα αυτά; Θα μπορέσουμε να βάλουμε ποτέ σειρά σε αυτό τον τόπο; Και πως θα γίνει αυτό όταν φτάνουμε στο σημείο να μην συνεργάζεται ο κόσμος στην προσπάθεια του κράτους να βάλει σειρά; Είναι δυνατόν να έχουμε σε κάθε μαγαζί και έναν εφοριακό; Σίγουρα όχι. Ο καθένας μας οφείλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Να μην επιτρέπει σε κανέναν να κλέβει τον ΦΠΑ από το κράτος, διότι έτσι το κλέβει από την τσέπη όλων μας. Ας γίνουμε επιτέλους ενεργοί πολίτες.

Αν πάει κανείς σε κάποια σοβαρή χώρα του εξωτερικού, θα δει ότι ουδείς διανοείται να μην κόψει απόδειξη. Το αν βρίσκουν μετά τρόπο και κλέβουν, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όμως, κανείς δεν διανοείται να μην κόψει απόδειξη. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε μη σοβαρές χώρες. Και δυστυχώς εμείς είμαστε μια εκ αυτών. Όμως, αν δεν σοβαρευτούμε σύντομα, τότε θα πάθουμε την πλάκα μας. Θα βρεθούμε σε άσχημη κατάσταση. Θα έρθουν οι ξένοι να μας επιβάλουν πράγματα που σήμερα δεν θέλουμε ούτε να σκευτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου