Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Η απόγνωση μιας οικογένειας…


ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΚΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ζητείται Άνθρωπος να δώσει λύση στο πρόβλημα μια πολύτεκνης οικογένειας με πέντε παιδιά από τον Παλαμά.

Τρία από τα πέντε παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας

Η ΔΕΗ απαθέστατη έκοψε το ρεύμα στο σπίτι

«Ο Νομάρχης, ο δήμαρχος Παλαμά, η Πρόνοια, το Χαμόγελο του Παιδιού και η ΔΕΗ μου έκλειναν την πόρτα» ισχυρίζεται η μητέρα

Αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή της με ποντικοφάρμακο, «παίρνοντας» μαζί της και τα παιδιά, αλλά ευτυχώς την πρόλαβαν

Απευθύνθηκε στην «Αλήθεια» για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά τηςΤο Σάββατο που μας πέρασε επισκεφθήκαμε μια 5μελή οικογένεια στην πόλη του Παλαμά. Η μητέρα της οικογένειας ζήτησε να επισκεφθούμε το σπίτι της για να δημοσιοποιήσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκετε εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες. Αιτία; Η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα γιατί ο λογαριασμός της έφτασε στα 1472Ε.
Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε το ρεπορτάζ, είχαμε κατά νου μας ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση στην οποία μια πολύτεκνη οικογένεια αδυνατεί να «καλύψει» τα έξοδά της και μοιραία η ΔΕΗ πράττει το καθήκον της. Δεν σας κρύβουμε ότι το θεωρήσαμε σαν ένα απλό, καθημερινό ρεπορτάζ. Όταν όμως μπήκαμε στο σπίτι της οικογένειας, νοιώσαμε λες και κάτι να «πλάκωσε» την καρδιά μας!
Αυτά που αντικρίσαμε με τα ίδια μας τα μάτια, ήταν απίστευτα. Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν θα περιμέναμε να αντικρίσουμε τέτοιες τραγικές εικόνες. Σε ένα (ο θεός να το κάνει) σπίτι στοιβάζονται η μητέρα, πέντε παιδιά κι η γιαγιά. Το τραγικό της υπόθεσης; Τρία από τα πέντε παιδιά έχουν γεννηθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας και μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία.

Η οικογένεια Καρβούνη

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε ένα οίκημα που ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα και το οποίο εξ ανάγκης μετατράπηκε σε σπίτι, ζουν η μητέρα η κ. Νίκη Καρβούνη – Καλογεροπούλου, η Ευαγγελία 17 ετών, ο Βασίλης 16 ετών, ο Άγγελος – Εμμανουήλ 4 ετών, η Γεωργία 2,5 ετών και η Αντωνία 1 έτους. Μαζί τους ζει και η μητέρα της κ. Νίκης, η οποία όμως μας ζήτησε να μην δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία της.
Το πρώτο παιδί, η Ευαγγελία, έχει γεννηθεί με ειδικές ανάγκες και πηγαίνει στο Ειδικό Σχολείο στους Σοφάδες. Το τέταρτο παιδί, η Γεωργία έχει γεννηθεί με πρόβλημα στην καρδούλα της κι έχει ήδη κάνει επέμβαση bypass. Το πέμπτο, η μικρούλα Αντωνία, έχει γεννηθεί με Ισχιοσχιστία ή πιο απλά με «Λαγώχειλο – Λαγώστομα». Πρόκειται για μια ασθένεια στην οποία ο ασθενής γεννιέται με σχισμένα τα χείλη και τον ουρανίσκο. Τρία στα πέντε παιδιά δηλαδή είναι υποχρεωμένα να υποφέρουν εκ γενετής και να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία ή να ζουν με φάρμακα.

Πως ξεκίνησαν τα προβλήματα

Ζητήσαμε από κ. Νίκη να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της. Ας δούμε πως περιγράφει η ίδια την ιστορία της:
«Στην αρχή όλα κυλούσαν ομαλά στο σπίτι μου. Ήμουν παντρεμένη με τον Βασίλη (σ.σ. τον κ. Καλογερόπουλο) και είχαμε την Ευαγγελία και τον Βασίλη. Αν και η Ευαγγελία γεννήθηκε με ειδικές ανάγκες, δεν είχαμε ουσιαστικές δυσκολίες.
Το 1996 όμως η ζωή μου έπαιξε κι άλλο άσχημο παιχνίδι. Ο σύζυγός μου σκοτώθηκε σε τροχαίο αφήνοντάς με μόνη με δύο παιδιά. Κατάφερνα όμως να ξεπερνώ τις δυσκολίες με τη συμπαράσταση της μητέρας μου, της πεθεράς μου και των δύο αδελφών του άνδρα μου. Το 2000 γνώρισα τον κ. Θωμά Κ… και αποφάσισα να συζήσω μαζί του, πιστεύοντας ότι θα μου συμπαραστέκονταν στις ανάγκες μου. Όλα κυλούσαν καλά μαζί του για εφτά με οχτώ χρόνια περίπου, όμως τον τελευταίο χρόνο άρχισαν οι τσακωμοί, με αποτέλεσμα να με εγκαταλείψει και να εξαφανιστεί. Στο μεταξύ είχε προλάβει να κάνει μαζί μου ακόμη τρία παιδιά. Ο Άγγελος και η Γεωργία έχουν αναγνωριστεί επίσημα και φέρουν το επίθετο του, τη μικρή Αντωνία όμως δεν την αναγνώρισε ποτέ, αφού είχε προλάβει να εξαφανιστεί πριν ακόμη γεννηθεί. Οι εγχειρήσεις των δύο μικρότερων παιδιών και τα φάρμακα της μεγάλης, με έχουν φτάσει εδώ που είμαι σήμερα».

Το σπίτι, ο υπέρογκος λογαριασμός και η αδυναμία της να εξοφλήσει το χρέος

Όταν γεννήθηκε η Γεωργία και χρειάστηκαν κάποιες επεμβάσεις στην καρδούλα της, η κ. Νίκη έδωσε ότι είχε και δεν είχε για να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνταν. Η μητέρα της, η πεθερά της και οι δύο αδελφές του άντρα της βοήθησαν όσο μπόρεσαν. Τα δικά της έσοδα ήταν 500Ε από την σύνταξη λόγο του θανάτου του άντρα της και 300Ε το δίμηνο από την Πρόνοια. Βεβαίως η Πρόνοια κάλυψε τα έξοδα του χειρουργείου, όμως όλα τα προσωπικά έξοδα της κ. Νίκης καλύφθηκαν από την τσέπη της.
Όταν βγήκε η Γεωργία από το χειρουργείο και επέστρεψε σπίτι, οι γιατροί απαγόρεψαν τη χρήση ξυλόσομπας ή σόμπας πετρελαίου στο σπίτι, για να μην εισπνέει τις αναθυμιάσεις. Η Γεωργία έπρεπε να ζει σε καθαρό περιβάλλον γιαυτό την υποχρέωσαν να εγκαταστήσει air-condition σε όλα τα δωμάτια. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στα 400Ε και στα 500Ε, ποσά υπέρογκα για την οικογένεια.
«Με 500Ε το μήνα έσοδα από την σύνταξη του άντρα μου, τι να πρωτοκάνω;» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρβούνη και συνέχισε λέγοντας «να πληρώσω τη ΔΕΗ, να αγοράσω φαγητό και ρούχα για μένα και τα παιδιά μου ή να πληρώνω τους γιατρούς; Οι λογαριασμοί φτάνουν σε αυτά τα τεράστια για μένα ποσά γιατί το σπίτι έχει τριφασικό ρεύμα. Ανέκαθεν το οίκημα χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα. Από τον παππού μου ακόμα που είχε καροποιείο από το 1950, τον πατέρα μου που το μετέτρεψε το 1970 σε σιδεράδικο, αλλά και από τον Θωμά που είχε ανοίξει ιχθυοπωλείο τα τελευταία δυο χρόνια πριν εξαφανιστεί».
Ουσιαστικά το σπίτι είναι αυθαίρετο, αφού σύμφωνα με την κ. Νίκη, στα σχέδια που έχει η ΔΕΗ, δεν φαίνεται πουθενά ως σπίτι. Πάντα δηλώνονταν ως κατάστημα, γιαυτό και πάντα είχε τριφασικό ρεύμα. Όταν το 2009 έκλεισε το ιχθυοπωλείο, έκανε αίτηση στη ΔΕΗ για μετατροπή της παροχής. Τον Νοέμβριο του 2009 ζήτησε από τη ΔΕΗ να ελέγξει το ρολόι για πιθανή διαρροή που προκαλεί την υπερκατανάλωση, αλλά ουδέποτε εμφανίστηκε.

Να γιατί απευθύνθηκε σε μας

Η «Αλήθεια» είναι η ύστατη απόπειρα της κ. Νίκης Καρβούνη να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημά της. Ζητά από τη ΔΕΗ να γίνει μετατροπή της παροχής σε απλή και να της γίνει διακανονισμός στο χρέος της για να μπορέσει να τον αποπληρώσει σταδιακά. Σε καμία περίπτωση δεν ζητά να γίνει διαγραφή του χρέους.
Κατέληξε σε μας διότι σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχυρίζεται η ίδια, όσες φορές κι αν απευθύνθηκε στους αρμόδιους, έβρισκε κλειστές πόρτες. Της είπαν ότι «πρέπει πρώτα να εξοφληθεί πλήρως το χρέος και μετά θα δουν τι μπορεί να γίνει με την μετατροπή». Μας είπε μάλιστα πώς οι αιτήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς στην ΔΕΗ βρίσκονται στα χέρια του προέδρου κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος και της αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε διευκόλυνση.
Απευθύνθηκε και στον Νομάρχη Καρδίτσας τον κ. Φώτη Αλεξάκο, ζητώντας του να «μεσολαβήσει» στην ΔΕΗ για να γίνει επιτέλους ο περιβόητος διακανονισμός, αλλά ο Νομάρχης της απάντησε ότι «θα δει τι μπορεί να κάνει». Κράτησε φωτοτυπία του λογαριασμού με τα 1472Ε αλλά από κει πέρα τίποτα. Ουδέν νεότερο, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Καμία διαβεβαίωση ότι τουλάχιστον θα προσπαθήσει να βρει μια λύση.
Παράλληλα απευθύνθηκε και στον Δήμαρχο Παλαμά τον κ. Καραδήμο και του γνωστοποίησε κι αυτουνού το πρόβλημά της. Ο Δήμαρχος ήταν και ο ίδιος στο παρελθόν διευθυντής στη ΔΕΗ, άρα η μεσολάβησή του θα είχε πιθανόν καλύτερο αποτέλεσμα. Η απάντηση του Δημάρχου, σύμφωνα με την κ. Καρβούνη ήταν: «Λυπάμαι Νίκη αλλά αδυνατώ να σε βοηθήσω, γιατί δεν μου επιτρέπει η θέση μου να τηλεφωνήσω στον διευθυντή της ΔΕΗ».
Απευθύνθηκε και στην Πρόνοια για να ζητήσει να της παραχωρηθεί στέγη σε κάποιο συγκρότημα Εργατικών Κατοικιών. Μίλησε με την Κοινωνική Λειτουργό κ. Λίτσα Ευαγγελίδου. Δυστυχώς και πάλι βρήκε κλειστές πόρτες. Τόσοι και τόσοι παίρνουν σπίτι στα Εργατικά, γιατί όχι και η κ. Καρβούνη; Της είπαν ότι δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Το ότι είναι χήρα και τρία από τα πέντε παιδιά της έχουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, δεν είναι λόγος να φύγει από το «αχούρι» που ζει τώρα;
Το περιβάλλον που μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ανθρώπινο. Χαρακτηριστική είναι μια φράση που είπε η ίδια η κ. Νίκη: «Το σπίτι βρίσκετε σε τόσο κακή κατάσταση πλέον, που ακόμη και τα ποντίκια δεν καταδέχονται να μένουν εδώ. Αυτά έχουν μετακομίσει ήδη για άλλα καλύτερα σπίτια».
Έφτασε ακόμη και μέχρι το ίδρυμα «το Χαμόγελο του Παιδιού» μήπως και μπορέσει να βρει εκεί κάποιες βοήθειες, όμως η απάντηση που έλαβε από εκεί ήταν ότι «θα πρέπει να αφήσει στο ίδρυμα τα τρία μικρότερα παιδιά και να ξεχάσει ότι τα γέννησε», κάτι που βεβαίως καμιά σωστή μάνα δεν θα δεχόταν να κάνει. Στο ίδρυμα της ζήτησαν να δώσει τα τρία μικρότερα παιδιά για υιοθεσία. Αδιανόητο!!!
Τέλος απευθύνθηκε στα τηλεοπτικά κανάλια και σε όλους τους μεγαλοπαρουσιαστές, αλλά όλοι της έλεγαν ότι «θα δουν τι μπορούν να κάνουν», αλλά χωρίς ποτέ να την καλέσουν για τα περαιτέρω.

Το αποκορύφωμα της απόγνωσης

Κι αφού λοιπόν όπου κι αν απευθύνθηκε βρήκε κλειστές πόρτες, η απόγνωσή της έφτασε στο αποκορύφωμα την Τρίτη 19 Ιανουαρίου. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και να σκοτώσει και τα ίδια της τα παιδιά, κάνοντας χρήση ποντικοφάρμακου!!! Ναι, καλά διαβάσατε. Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, πήγε στο σπίτι της κουμπάρας της, έχοντας στην τσάντα της ποντικοφάρμακο και της ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον δικό της φούρνο για να φτιάξει μια πίτα, αφού η ίδια βεβαίως δεν έχει ρεύμα. Ευτυχώς όμως η κουμπάρα της αντιλήφθηκε την ταραχή της και τις σπασμωδικές κινήσεις που έκανε και ψάχνοντάς την βρήκε το δηλητήριο, πριν αυτό καταλήξει στην πίτα. Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο στο συγκεκριμένο θέμα, για να μην δυσχεράνουμε κι άλλο την ήδη κακή ψυχολογία της μητέρας.

Τι μας ζήτησε όταν μιλήσαμε μαζί της

Μείναμε στο σπίτι της οικογένειας Καρβούνη για περίπου τρεις ώρες. Μπορέσαμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι η κ. Καρβούνη βρίσκεται «πνιγμένη» από τα αμέτρητα «χτυπήματα» της μοίρας. Πρώτα η γέννηση της Ευαγγελίας με διανοητικά προβλήματα, μετά ο θάνατος του συζύγου της, μετά η γέννηση της Γεωργίας με το πρόβλημα στην καρδούλα της και τέλος η Αντωνία με το σχισμένο στοματάκι της. Όσες πόρτες κι αν χτύπησε, δεν βρήκε πουθενά ανταπόκριση. Εμείς δεν μπορούμε να της προσφέρουμε όλα όσα της στέρησε η ίδια η ζωή. Όμως αν όλοι όσοι κατέχουν «θέσεις – κλειδιά» στον νομό μας, ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν από κοινού να λύσουν το πρόβλημα της οικογένειας. Όλοι μαζί μπορούν να εξασφαλίσουν μια ανθρώπινη διαβίωση για τη μητέρα και τα παιδιά της.
Δεν ζητάει ελεημοσύνη και κυρίως δεν ζητάει να διαγραφούν τα χρέη της προς το δημόσιο και τις υπηρεσίες. Δεν ζητάει να της χαριστούν τα 1472Ε που οφείλει στη ΔΕΗ. Τα οφείλει, πρέπει να τα πληρώσει και θα τα πληρώσει. Όμως, όντας άνεργη, χήρα και μητέρα 5 παιδιών, δεν διαθέτει την οικονομική άνεση να πληρώσει. Το μόνο που θέλει είναι να γίνει διακανονισμός του χρέους της και αλλαγή της παροχής σε απλό ρεύμα. Αν θα έχει απλή παροχή ρεύματος, θα δικαιούται 3000 κιλοβατώρες δωρεάν ως πολύτεκνη.
Τι κι αν ο νόμος λέει ότι πρέπει να τηρηθούν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες; Τι κι αν νόμος λέει ότι δεν δικαιούται στέγη σε εργατική κατοικία γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα; Τα τρία άρρωστα παιδιά είναι τα ένσημά της για να πάρει κάποιο «κανονικό» σπίτι. Λέμε «κανονικό σπίτι» διότι αν επισκεφθείτε το σπίτι που ζει τώρα, θα διαπιστώσετε ότι μόνο σπίτι δεν είναι.
Κύριε Νομάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριε διευθυντά της ΔΕΗ, κύριοι της Πρόνοιας, καλοί οι νόμοι και ορθώς τους εφαρμόζεται όπου και όταν απαιτούνται, όμως για την συγκεκριμένη οικογένεια, δεν θα σας κατηγορήσει κανείς αν τους παραβείτε. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας επιβραβεύσουν αν παρακάμψετε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και δώσετε λύση τώρα αμέσως σε μια γυναίκα που θέλει να δώσει ότι καλύτερο αξίζει στα παιδιά της, αλλά η μοίρα δεν της το επέτρεψε.
Δώστε εντολή τώρα κι όλας στο συνεργείο της ΔΕΗ να αλλάξει την παροχή σε μονοφασική, επανασυνδέστε άμεσα το ρεύμα, ώστε να μπορεί να μαγειρεύει στα παιδιά της και κάντε επιτέλους διακανονισμό στο χρέος για να μπορέσει να το εξοφλήσει μήνα με το μήνα. Η καρδούλα της Γεωργία δεν πρέπει να εισπνέει τις αναθυμιάσεις της σόμπας. Χρειάζεται καθαρό περιβάλλον για να χτυπά σωστά. Καθαρό περιβάλλον που δυστυχώς μόνο το air-condition μπορεί να της το προσφέρει.
Και τέλος, ας προσφερθεί κάποιος να της δώσει μια μόνιμη δουλειά όπου θα πληρώνεται με όσα προβλέπει ο νόμος και θα έχει και ασφάλεια για την ίδια και τα παιδιά της. Είμαστε σίγουροι ότι στην πόλη του Παλαμά, αλλά ενδεχομένως και σε αυτή της Καρδίτσας, υπάρχουν ακόμη Άνθρωποι που θα σπεύσουν να προσφέρουν μια θέση εργασίας στο κατάστημά τους, ώστε να μπορέσει η μητέρα και τα παιδιά να ζήσουν επιτέλους με αξιοπρέπεια. Το μηνιάτικο, συν η πενιχρή σύνταξη του άντρα της, την φτάνουν για να δώσει στα παιδιά της τη ζωή που τους αξίζει. Μπορείτε να την βοηθήστε αν ενώσετε τις δυνάμεις σας.
Όλη την ώρα που ήμασταν εκεί βλέπαμε πέντε παιδιά να είναι πάντα χαμογελαστά, παρά τα μύρια όσα προβλήματα έχουν. Μάλιστα η Γεωργία, το κοριτσάκι που έκανε πρόσφατα bypass, αν κι έχει μια καρδούλα που είναι σημαδεμένη από τα νυστέρια των γιατρών, μας έκανε δώρο ένα λούτρινο αρκουδάκι, από αυτά τα λίγα που έχει η ίδια για να παίζει. Βλέπετε αν και είναι μόλις 2,5 χρονών έχει μια τεράστια καρδιά, γεμάτη καλοσύνη, αγάπη και ανθρωπιά. Ανθρωπιά που δυστυχώς δεν την έχουν κάποιοι που βρίσκονται σε υψηλά ιστάμενες θέσεις.
Η Αντωνία, αν και έχει εμφανή σημάδια στα χείλη της κι ακόμα δεν έχει κάνει επέμβαση στον ουρανίσκο της, δεν σταματά να χαμογελά. Όση ώρα την είχαμε στην αγκαλιά μας, παρατηρήσαμε ότι τα «προβληματικά» χειλάκια της είναι μονίμως χαμογελαστά. Η Ευαγγελία, αν και είναι παιδί με ειδικές ανάγκες, ξέρει να σε κοιτά στα μάτια και να σου δείχνει με το βλέμμα της πόσο δύσκολη είναι η ζωή της. Ο Βασίλης προσπαθεί μες το κρύο και κάποιες φορές και μες τα σκοτάδια, να διαβάσει για το σχολείο του, γιατί θέλει να σπουδάσει για να μπορεί να βοηθήσει οικονομικά τα αδελφάκια του. Τέλος, ο μικρούλης Άγγελος λατρεύει το σχολείο και θέλει να μπορεί να πηγαίνει.
Η κ. Νίκη αγόρασε πρόσφατα μια μικρή βενζινοκίνητη γεννήτρια, με χρήματα που συγκέντρωσαν συγγενικά της πρόσωπα, για να έχουν ρεύμα τα παιδιά για δυο τρεις ώρες το βράδυ για να μπορούν να διαβάζουν, αλλά και αυτή είναι ασύμφορη, αφού απαιτούνται κάπου δεκαπέντε Ευρώ καθημερινά για να λειτουργήσει. Ο πατέρας παραμένει εξαφανισμένος και δεν νοιάζεται για τα τρία παιδιά που άφησε φεύγοντας.
Αν λοιπόν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι ας βοηθήσουν την οικογένεια της κ. Νίκης να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της ΔΕΗ και να σταθεί στα πόδια της. Κι αν όχι για την ίδια, που σίγουρα έκανε κάποιες λάθος επιλογές στο παρελθόν, κάντε το για την Ευαγγελία, τον Βασίλη, τον Άγγελο-Εμμανουήλ, τη Γεωργία και την Αντωνία. Αυτά αξίζουν μια ευκαιρία στη ζωή τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου