Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο tempora! o mores!

Σχολιάζει o Γιώργος Αμβροσίου

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας (γνωστός και απλά ως Κικέρων, στα λατινικά Marcus Tullius Cicero, 3 Ιανουαρίου 106 π.Χ. - 7 Δεκεμβρίου 43 π.Χ.) ήταν ρήτορας και πολιτικός που έζησε στα τέλη της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες και συγγραφείς στη λατινική γλώσσα. Σε μια από της ρήσεις του που έμειναν στην ιστορία είχε πει, «Ο tempora! o mores!» Σε μετάφραση αυτό σημαίνει, «ω καιροί! ω ήθη!» Δηλαδή, άλλοι καιροί, άλλα ήθη και με την φράση αυτή ο Κικέρων εξέφραζε την αγανάκτησή του για τη διαφθορά των ηθών της εποχής του.

Σίγουρα, αν ζούσε σήμερα ο μεγάλος αυτός Ρωμαίος ρήτορας θα κοκκίνιζε μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, είδαμε την προηγούμενη κυβέρνηση να σπαράσσετε καθημερινά από δεκάδες μικρά και μεγάλα σκάνδαλα. Η παρούσα κυβέρνηση πήρε μια σημαντική απόφαση και είδα με μεγάλη χαρά ότι την ακολουθούν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Μιλάω για την σύσταση εξεταστικών επιτροπών που θα διερευνήσει το θέμα των σκανδάλων. Βατοπαίδι, ομόλογα, siemens, είναι τα πρώτα που θα πέσουν στο τραπέζι. Η βουλή την Δευτέρα αποφάσισε ομόφωνα την σύσταση επιτροπής για το θέμα της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ δημοσίου και μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Μια υπόθεση που πλήγωσε βαθιά την Ελληνική κοινωνία και έδωσε την χαριστική βολή στην ΝΔ. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες.

Υπάρχει μια μερίδα πολιτών που λέει: «Τι τα θέλουν και τα ψάχνουν τώρα. Την ΝΔ την τιμώρησε ο λαός και κρίθηκε στις εκλογές». Και συμπληρώνουν: «Άλλωστε, οι ευθύνες των πολιτικών έχουν ήδη παραγραφεί». Διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια λογική. Ο λαός θέλει να μάθει την αλήθεια. Θέλει να μάθει ποιοι πολιτικοί είναι κλέφτες. Ας μην υπάρχει νόμος να μπουν φυλακή. Φτάνει μόνο που θα παραδοθούν στην κοινωνία λερωμένοι και θα τύχουν της χλεύης των πολιτών. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι όπως Γενικοί Γραμματείς, διευθυντές υπηρεσιών κ.λ.π. που δεν έχουν ασυλία. Γιατί να μην πληρώσουν αυτοί; Θα πει κάποιος, «οι υπάλληλοι θα την πληρώσουν»; Ναι ρε παιδιά και οι υπάλληλοι. Αν κάτι δεν είναι νόμιμο, να μάθουν να μην βάζουν την υπογραφή τους. Να μην ακούνε τυφλά τι τους λένε οι πολιτικοί και αν χρειαστεί να παραιτούνται από τις διευθυντικές τους θέσεις, να γίνονται απλοί υπάλληλοι και να τους καταγγέλλουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

Και να αλλάξει επιτέλους ο κατάπτυστος αυτός νόμος και η συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών που μειώνει την ευθύνη σε πολύ μικρό χρόνο ενώ οι πολίτες έχουν παραγραφή τα 20 χρόνια. Έκλεψες το δημόσιο, να πας φυλακή κυρία και κύριε μου; Και ποιος είσαι εσύ που θα κλέβεις και θα την βγάζει καθαρή. Να μπει επιτέλους μια σειρά. Σήμερα κυβερνάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αύριο μπορεί αν κυβερνάει κάποιος άλλος. Να ξέρουν όλοι ότι το πάρτυ έχει τελειώσει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Και αν γίνουν όλα αυτά σε συνδυασμό και με την οργάνωση του κράτους, τότε θα περισσεύουν λεφτά για όλους. Δεν θα χρειάζεται οι αγρότες να βγαίνουν στο δρόμο. Δεν θα χρειάζεται οι εργαζόμενοι να κλείνουν κάθε τόσο το κέντρο της Αθήνας. Ο λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να διώξει τα λαμόγια της ΝΔ που κατέκλεψαν το κράτος και ότι για να έρθουν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τέτοιου είδους παρατράγουδα στη νέα κυβέρνηση. Είναι όμως νωρίς ακόμη. Με το πρώτο κρούσμα όμως πρέπει όλοι να πηγαίνουν φυλακή. Έτσι, για παραδειγματισμό. Και με δίκες εξπρές και όχι με δέκα αναβολές και μετά από τρία χρόνια. Τότε που η κατάσταση είναι «ζεστή» και όλοι οι παράγοντες μια δίκης θα πούνε όλη την αλήθεια.

Θυμάστε την υπόθεση των κουμπάρων και της ΜΕΒΓΑΛ που κάποιοι ζητούσαν μίζα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να σβήσουν ένα πρόστιμο που είχε επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία; Από τον Σεπτέμβριο του 2006 η δίκη έγινε τελικά τον Απρίλιο του 2009. Θέλετε να ακούσετε τις ποινές; Διαβάζω σε εφημερίδα. «Στα μαλακά» έπεσαν οι «κουμπάροι», καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές φυλάκισης 5,5 χρόνων με αναστολή σε κάθε έναν από τους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ το Σεπτέμβριο του 2006. Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από εκβίαση, σε απόπειρα εκβίασης». Δηλαδή, πιάσε το αυγό και κούρεψτο!!! Φτάνει πια η κοροϊδία. Ο λαός δεν ανέχεται άλλο τέτοιες καταστάσεις. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει υποχρέωση να τελειώσει με όλα αυτά. Οι πολίτες αγωνιούν. Δεν θα ανεχθούν άλλους κλέφτες. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους αυτοί που σήμερα κυβερνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου