Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αφύπνιση της κοινωνίας


Το δημοσίευμα της «ΑΛΗΘΕΙΑΣ» για την οικογένεια Καρβούνη από τον Παλαμά κινητοποίησε τους φορείς

Ο Νομάρχης κινητοποίησε τον τομέα Πρόνοιας της Νομαρχίας

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος «ανέλαβε δράση»

Ο διευθυντής της ΔΕΗ έστειλε αναφορά στα κεντρικά στη Λάρισα

Η Πρόνοια κινητοποίησε τους κοινωνικούς λειτουργούς της

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην εφημερίδα μας!!! Δεκάδες απλοί πολίτες προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν. Σας ευχαριστούμε…

Ιδού και ο αριθμός λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 444/745555-03 στο όνομα Νίκη Καρβούνη


Σε συνέχεια του χθεσινού κεντρικού μας θέματος για την οικογένεια Καρβούνη από τον Παλαμά, επανερχόμαστε και σήμερα, αλλά αυτή τη φορά με πιο αισιόδοξα μηνύματα. Χθες αποδείξατε για ακόμη μία φορά πόσο φιλεύσπλαχνοι είστε όλοι σας και σας ευχαριστούμε. Αρκετοί ήταν οι συμπολίτες μας που επικοινώνησαν με το τηλεφωνικό κέντρο της «Αλήθειας» και ζήτησαν να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια.
Πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν αριθμό λογαριασμού τραπέζης για να καταθέσουν από το υστέρημά τους κάποια χρήματα, ώστε να συγκεντρωθούν σε πρώτη φάση τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ και στη συνέχεια και περισσότερα χρήματα, για την αγορά ρουχισμού και τροφίμων. Σήμερα λοιπόν σας δίνουμε τον αριθμό της Εθνικής Τράπεζας: 444/745555-03 στο όνομα Νίκη Καρβούνη.
Ιδιώτης που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος προσέφερε στην οικογένεια μέσω της εκκλησίας το ποσό των 1.000 ευρώ για την αποπληρωμένη του χρέους προς τη ΔΕΗ.
Ιδιοκτήτης καταστήματος επίπλων στην Καρδίτσα μίλησε απευθείας με τον εκδότη της «Αλήθειας» και προσφέρθηκε να προσφέρει στην οικογένεια παιδικά έπιπλα που ενδεχομένως λείπουν από το σπίτι. Ακόμη και τρόφιμα από κάποιους από τον Παλαμά έφτασαν στο σπίτι της Νίκης Καρβούνη.
Όμως κι εμείς δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια.
Συνεχίσαμε την δική μας κινητοποίηση, με μοναδικό σκοπό να «ξυπνήσουμε το θηρίο» που λέγετε γραφειοκρατία. Μιλούσαμε όλη τη μέρα χθες με όλους και για όλα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι κάτι θετικό έγινε. Όλοι όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση ανέλαβαν δράση.
Μιλήσαμε με τον Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, τον Σεβασμιότατο κ. Κύριλλο, τον διευθυντή πωλήσεων της ΔΕΗ Καρδίτσας κ. Παπαγεωργίου, τον συνάδελφό του από την Λάρισα κ. Παναγιώτη Ζιάκα, την πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Σούφλα και την διευθύντρια της Πρόνοιας κ. Συρούκη.
Όλοι όσοι συνομίλησαν μαζί μας, δήλωσαν γνώστες του προβλήματος, όμως όλοι έθεσαν θέμα αρμοδιοτήτων. Κατά παράξενο τρόπο όλοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν αλλά παράλληλα όλοι δήλωσαν ότι οι θέσεις που κατέχουν και η νομοθεσία, δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια δράσης. Ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει δράση αυτόνομα, αφού τα περιθώρια δράσης είναι περιορισμένα. Όλοι πρέπει να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους και να ζητήσουν άδεια από αυτούς για να κινηθούν. Και κυρίως, θα πρέπει όλοι μαζί να ενεργούν από κοινού για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Νομαρχία

Ο Νομάρχης Καρδίτσας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν άπτεται στις δυνατότητες την Νομαρχίας. Ο ίδιος έχει όλη την καλή θέληση να βοηθήσει την οικογένεια, αλλά πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του παρέχει το αξίωμά του και η νομοθεσία. «Δεν μπορώ να επιβάλλω στον κ. Παπαγεωργίου και σε κανέναν Παπαγεωργίου να κάνει κάτι, επειδή το θέλω εγώ» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάκος και συνέχισε λέγοντας ότι «στα πλαίσια της καλής θέλησης και της αγαστής συνεργασίας των δημοσίων φορέων μπορώ να μιλήσω με όλους τους υπεύθυνους των φορέων και να τους παρακαλέσω να μεσολαβήσουν ο καθένας στον τομέα του, ώστε να επισπευσθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Όμως ως εκεί φτάνουν οι δυνατότητές μου. Ειλικρινά, εύχομαι να είχα περισσότερες δυνατότητες για να τις εξαντλήσω όλες. Πάντως δεσμεύομαι μέσω τις εφημερίδας σας ότι, πρώτα σαν άνθρωπος και μετά ως Νομάρχης, θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου. Σε ότι αφορά τώρα τις τυχόν κινητοποιήσεις Νομαρχιακών φορέων που ενδεχομένως να απαιτηθούν στην πορεία, να είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα πράξουμε τα μέγιστα».

Ο Μητροπολίτης

Επίσης, συναντήσαμε τον Σεβασμιότατο κ. Κύριλλο στο γραφείο του και τον ενημερώσαμε την υπόθεση. Όμως μας εξέπληξε θετικά, αφού ήδη είχε κινητοποιηθεί διαβάζοντας το χθεσινό μας ρεπορτάζ. Από νωρίς το πρωί είχε μιλήσει με τους Ιερείς του Παλαμά και είχε πλήρη ενημέρωση, ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορούσε την οικογένεια. Επί τη παρουσία μας μάλιστα, τηλεφώνησε εκ νέου και συνομίλησε με τους Ιερείς της πόλης του Παλαμά για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Για σήμερα το πρωί μας κάλεσε στο γραφείο του για να μας ενημερώσει για όλα όσα θα κάνει η μητρόπολη για την οικογένεια αυτή.
Αυτό που κρατήσαμε πάντως από την συζήτηση με τον Σεβασμιότατο είναι ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Εκκλησία, θα πράξουν τα μέγιστα για να δοθεί μια μόνιμη λύση στα προβλήματα της οικογένειας. «Η Εκκλησία έχει ανθρώπινο πρόσωπο και το δείχνει όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις ή το επιβάλλουν οι ανάγκες» ήταν τα λόγια του Σεβασμιότατου. Ευελπιστούμε στη σημερινή μας συνάντηση να ακούσουμε ευχάριστα νέα από τα χείλη του Σεβασμιότατου.

Ο σύλλογος Πολυτέκνων

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Ουρανία Σούφλα αρχικά μας ξάφνιασε με την αντίδρασή της, όταν ζητήσαμε την άποψή της. Δήλωσε άγνοια για τα προβλήματα της οικογένειας πριν το δημοσίευμά μας. Εξέφρασε μάλιστα την απορία της λέγοντας: «Απορώ γιατί η πολύτεκνη μητέρα δεν μας ενημέρωσε ποτέ για τα προβλήματα υγείας των τριών εκ των πέντε παιδιών της. Είναι μέλος του Συλλόγου μας, δικαιούται και απολαμβάνει βεβαίως των παροχών του Συλλόγου, αλλά ουδέποτε μας είπε ότι έχει τεράστια προβλήματα με τρία από τα παιδιά της».
Πάντως η κ. Σούφλα ξεκίνησε αμέσως τις επαφές της με τους συνεργάτες της για να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την οικογένεια, ώστε να δει αν μπορεί να κάνει περισσότερα, πέρα από την απλή παροχή τροφίμων. Σήμερα αναμένεται να μας ενημερώσει για το τι θα πράξει. Ήδη όμως από χθες μας ανέφερε ότι θα θέσει άμεσα το θέμα προς συζήτηση στην Περιφερειάρχη, η οποία τυγχάνει να είναι και η ίδια χήρα και μητέρα τριών παιδιών. Παράλληλα θα ενημερώσει και την Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος στην γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.

Η πρόνοια

Στην Πρόνοια η προϊστάμενη κ. Ειρήνη Συρούκη μας είπε ότι γνωρίζει το θέμα και ότι σήμερα θα μας ενημερώσει για όλα όσα έγιναν ως τώρα για την οικογένεια Καρβούνη. Μας διαβεβαίωσε πάντως ότι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της Πρόνοιας και μελετά την υπόθεση σε βάθος. Η κ. Συρούκη ξεκαθάρισε πως «η Πρόνοια θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να βρεθούν λύσεις».
Όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην περίπτωση της οικογένειας Καρβούνη που χρίζουν περαιτέρω προσοχής, γιαυτό και απαιτείται κατ’ ιδίαν συνάντηση με την προϊσταμένη.

Η ΔΕΗ

Αφήσαμε για το τέλος την ΔΕΗ Καρδίτσας, γιατί είναι και η υπηρεσία που τα «ξεκίνησε» όλα. Μιλήσαμε απευθείας με τον Διευθυντή Πωλήσεων κ. Παπαγεωργίου και τον ρωτήσαμε ευθέως γιατί κόπηκε η παροχή. Η απάντησή του μας εξέπληξε.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε το «φταίξιμο» στην ίδια τη μητέρα, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη ΔΕΗ Καρδίτσας, ουδέποτε η κ. Καρβούνη ζήτησε μετατροπή της παροχής σε οικιακό. Επίσης φαίνεται να έχει επαναληφθεί το φαινόμενο της διακοπής της παροχής και στο παρελθόν. Τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι το ρεύμα ξανακόπηκε και πάλι για απλήρωτες οφειλές, αλλά η κ. Καρβούνη αντί να εξοφλήσει άμεσα το λογαριασμό ή έστω μέσω κάποιου διακανονισμού, παραβίασε το κουτί και επανασύνδεσε το ρεύμα παρανόμως. Δηλαδή τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι η κ. Καρβούνη ξέρει και από ηλεκτρολογικές εργασίες, αφού στο παρελθόν επανασύνδεσε κομμένη παροχή.
Εν πάση περιπτώσει, ρωτήσαμε τον κ. Παπαγεωργίου εάν μπορεί η ΔΕΗ (εννοώντας βεβαίως τον ίδιο) να «ξεχάσει» ότι συνέβη στο παρελθόν και με κάποιον τρόπο να «παρακάμψει» τη διαδικασία και να βοηθήσει την οικογένεια. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «στο χέρι του», αφού υπάρχουν άλλοι «πάνω» από αυτόν στους οποίους λογοδοτεί και μας παρέπεμψε στα κεντρικά στην Λάρισα.
Εκεί μιλήσαμε με τον διευθυντή πωλήσεων κ. Παναγιώτη Ζιάκα, ο οποίος και μας εξήγησε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η κ. Καρβούνη για να λύσει το πρόβλημα: Θα πρέπει αρχικά η κ. Νίκη να βρει κάποιον ηλεκτρολόγο που θα κάνει τα σχέδια του σπιτιού και παράλληλα θα πιστοποιήσει ότι ο χώρος είναι κατοικήσιμος. Μπορεί δηλαδή να ζει σε αυτό η ίδια και τα παιδιά της, χωρίς κανείς τους να κινδυνέψει. Στη συνέχεια θα πρέπει να ζητήσει από το αρμόδιο γραφείο του δήμου Παλαμά να της εκδώσει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να βεβαιώνει κατά κύριο λόγο ότι έχει πέντε παιδιά και κατά δεύτερο ότι τρία από αυτά έχουν προβλήματα υγείας. Παράλληλα, ο δήμος θα πρέπει να της δώσει και βεβαίωση για την κυριότητα του οικήματος, με ακριβή στοιχεία συνολικών διαστάσεων και εσωτερικού χώρου (δηλαδή αριθμό δωματίων).
Αυτά τα τρία έγγραφα θα τα παραδώσει στον κ. Παπαγεωργίου, αυτός θα τα στείλει υπηρεσιακά στον κ. Ζιάκα κι αυτός στην κεντρική διεύθυνση της ΔΕΗ στην Αθήνα. Μόλις εγκριθούν όλα τα έγγραφα, συνεργείο της ΔΕΗ Καρδίτσας θα πάει να συνδέσει και πάλι το ρεύμα. Όμως επειδή πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένα «όμως», υπάρχει μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να την φροντίσει η κ. Καρβούνη: Μαζί με τα αναγκαία έγγραφα, θα πρέπει να δώσει στη ΔΕΗ Καρδίτσας τουλάχιστον 400Ε ως προκαταβολή εξόφλησης και να ζητήσει να ορισθεί τρόπος αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού.
Ο κ. Ζιάκας μας διαβεβαίωσε ότι εάν για οποιοδήποτε λόγο παρουσιαστούν κάποια εμπόδια στην εξέλιξη της αίτησης, είναι διατεθειμένος να «κάνει τα στραβά μάτια» μόνο και μόνο για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της οικογένειας. «Κανείς μας δεν θέλει να υποφέρουν συνάνθρωποί μας» τόνισε ο κ. Ζιάκας και συνέχισε λέγοντας ότι « σε θέματα όπου υπερισχύει η ανθρωπιά, μπορούμε να παρακάμψουμε τα καθιερωμένα».
Ελπιδοφόρα η δήλωση του κ. Ζιάκα και αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Ενημερώσαμε ήδη την κ. Καρβούνη για τα τρία έγγραφα και για το ποσό που απαιτούνται και μας είπε ότι μόλις θα είναι σε θέση, θα καταθέσει την σχετική αίτηση στη ΔΕΗ Καρδίτσας.

Το θηρίο ξύπνησε

Οι μηχανισμοί λοιπόν κινητοποιήθηκαν. Το θηρίο ξύπνησε. Όλοι όσοι κατέχουν θέσεις κλειδιά στον νομό Καρδίτσας άρχισαν να δραστηριοποιούνται. Νιώθουμε περήφανοι και παράλληλα χαρούμενοι που σταθήκαμε η αιτία να «αρχίσει η δράση».
Και φυσικά, μπορεί σήμερα όλοι να είπαν ότι θα κάνουν κάτι για να λυθούν τα προβλήματα της οικογένειας. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας όλοι ξεχνούν τις υποσχέσεις τους.
Δεν σταματάμε εδώ. Θα γράφουμε καθημερινά κάθε τι νεότερο. Για να καταλάβουν όλοι ότι δεν θα αφήσουμε να ξεχασθεί το θέμα. Το οφείλουμε όχι στην κ. Καρβούνη, αλλά στα πέντε της παιδιά που πρέπει να νιώσουν ότι η Ελληνική κοινωνία δεν έχει χάσει τις ευαισθησίες της. Και φυσικά, όλοι εσείς που μπορείτε να προσφέρεται κάτι μην διστάσετε. Κάντε το αμέσως τώρα. Τα πέντε παιδιά δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια στιγμή μέσα στο κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου