Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ Ο ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ


«Έφυγε» σε ηλικία 68 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο ο βουλευτής του νομού μας ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ, ο Βιογράφος του Πλαστήρα, Δικηγόρος του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Δανειοληπτών.
Ο ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ γεννήθηκε στον Αμάραντο της περιοχής των Αγράφων Καρδίτσας. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Ήταν βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1981 έως το 1989 και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο στην ίδια περίοδο, όπου είχε την ευκαιρία να προωθήσει ελληνικά θέματα από τις θέσεις που κατείχε. Μέχρι το θάνατό του ήταν δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτο Δανειοληπτών (ΕΛ.Ι.ΔΑ).
Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την πολιτική και την δικηγορία, έγραψε τα πολιτικά και ιστορικά βιβλία : «Θύελλα στην Αθήνα», Μύθος και Πραγματικότητα της νέας Γιάλτας», «Επιστολή στον Χένρυ Κίσσιγκερ» και πρόσφατα το τρίτομο βιογραφικό έργο «Ο Πλαστήρας και η εποχή του». Στα βιβλία του αυτά, αναλύει τα αίτια και αιτιατά που επέδρασαν διαχρονικά στην διαμόρφωση των εξελίξεων των ελληνικών και διεθνών υποθέσεων. Στο βιβλίο του ιδιαίτερα για τον Πλαστήρα, παράλληλα με την βιογραφία του Μαύρου Καβαλάρη, παρουσιάζεται και αναλύεται ολόκληρη η Νεοελληνική Ιστορία μέχρι την δεκαετία του ’50.
Ασχολήθηκε επίσης με τα Γράμματα και έργα του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκδόθηκαν δε οι ποιητικές του συλλογές «Μεθόριος». «Άβατα», «Δραπέτες» και «Στη Σκιά των Ανεμόμυλων». Έγραψε δε δοκιμιακά κείμενα για Έλληνες και ξένους συγγράφείς, καθώς και για τα διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα. Μετάφρασε επίσης παλαιούς και σύγχρονους τούρκους ποιητές.
Παράλληλα αρθρογραφούσε σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και επιμελείτο σε διάφορες εκπομπές στο ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Στα έργα του ήταν έντονη η κοινωνική διάσταση και φανερή η ενασχόλησή του με τα κοινά, στοιχεία που του προσέδιδαν ερεθίσματα, τα οποία στερέωσαν την υφή των έργων του. Ιδιαίτερα στην ποίησή του, ο Σέφης Αναστασάκος κατέθεσε την μαρτυρία της εσωτερικής έκφρασης των αισθημάτων του, με την εναλλαγή της αγωνίας για την πορεία του σημερινού ανθρώπου, ενώ πολλές φορές ανέτρεξε σε ιστορικά δεδομένα για να χαρτογραφήσει και καταγράψει τις μορφές της σημερινής έκφρασης και του ανθρώπινου πόνου.
Με την έντονη παρουσία του στον πολιτικό στίβο – τους δημοκρατικούς του αγώνες δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, την αδιάκοπη προσπάθειά του για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών (προερχόμενος και ο ίδιος από αγροτική οικογένεια) και πάνω από όλα με το τρίτομο βιογραφικό του έργο Ο Πλαστήρας και η εποχή του, Ο ΣΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ τίμησε την ιδιαίτερη πατρίδα του που πάντοτε με περηφάνια μιλούσε γι’ αυτή.
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 15:30 στη Νέα Σμύρνη Αττικής (Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Φωτεινής).
Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στο Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ.

(από την οικογένεια και το δικηγορικό γραφείο
Του Σέφη Αναστασάκου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου