Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Καθηγητής του Πειραματικού γυμνασίου Καρδίτσας, χειροδίκησε και πρόσβαλε μαθητή…


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΣ 27ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2010



Η είδηση πριν από κάποια χρόνια ότι καθηγητής χειροδίκησε εναντίων μαθητή και ακόμη ότι τον πρόσβαλε ούτε καν θα απασχολούσε την κοινή γνώμη. Όμως, σήμερα εν έτη 2010 ένα τέτοιο γεγονός μόνο τον αποτροπιασμό μας μπορεί να προκαλέσει. Το περιστατικό που σας μεταφέρουμε έγινε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου και έχει ως εξής, σύμφωνα με όσα μας διηγήθηκε ο πατέρας του παιδιού και τα όσα συζητήσαμε οι ίδιοι με τον γυμνασιάρχη του σχολείου.
Πριν δέκα μέρες ένας μαθητής παίζοντας στο προαύλιο, κλότσησε ένα κέρμα και αυτό πέρασε ξυστά από το σώμα ενός καθηγητή. Αυτό φανερά εκνευρισμένος έπιασε το παιδί από την φαβορίτα, και του έριξε σφαλιάρες στο σβέρκο. Επίσης του φώναζε παρουσία πολλών μαθητών, αποκαλώντας τον ηλίθιο και βλάκα. Ο 12χρονος μαθητής προσβεβλημένος δεν ήθελε να πάει στο σχολείο και ο πατέρας του πήγε στο σχολείο να διαμαρτυρηθεί. Ο διευθυντής του σχολείου του δήλωσε ότι αγνοεί το περιστατικό, αλλά ρωτώντας τον καθηγητή το επιβεβαίωσε. Έτσι, σε συνεννόηση πήραν από κοινού την απόφαση για να μην πάρει το θέμα διστάσεις και τιμωρηθεί ο καθηγητής, να ζητήσει συγνώμη στην πρωινή προσευχή και να λήξη εκεί το θέμα. Όμως, οι μέρες περνούσαν και τίποτα δεν γίνονταν. Ο πατέρας ήρθε στην εφημερίδα μας και μας κατήγγειλε το γεγονός. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή του σχολείου για να δούμε αν είναι αλήθεια όσα μας είπε ο πατέρας. Ο διευθυντής δήλωσε έκπληκτος που ο πατέρας ήρθε στην εφημερίδα μας και φώναξε τον καθηγητή για να ον ρωτήσει τι έγινε. Αυτός, όταν του είπε ότι τα θέμα θα πάρει δημοσιότητα είπε στον διευθυντή – ακούγαμε από το τηλέφωνο την συνομιλία - ότι θα ζητήσει συγνώμη από τον μαθητή στην 7η ώρα της ημέρας μέσα στο τμήμα.
Μετά την επικοινωνία μας άρχισε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων στον πατέρα για να μην επιμείνει στην καταγγελία. Μάλιστα, στο τέλος του σχολείου ο καθηγητής παρουσία λίγων μόλις μαθητών ζήτησε συγνώμη από τον μαθητή. Ο πατέρας όμως δεν κάνει πίσω και πολύ σωστά πράττει.
Όμως, ακόμη και αν ζήτησε συγνώμη, ήταν καθήκον τον διευθυντή να αναφέρει το γεγονός και να προχωρήσει διαδικασία τιμωρίας του καθηγητή. Και ειδικά σε ένα σχολείο που ονομάζεται πειραματικό και υποτίθεται ότι στελεχώνεται από καθηγητές ειδικών προσόντων. Όμως, σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν γίνεται σωστά; Είναι δυνατόν να συμπεριφέροντε έτσι οι εκπαιδευτικοί; Και ακόμη, όταν κάποιος παρανομεί, είναι δυνατόν να επικρατεί μια κατάσταση ομερτάς και ο ένας να καλύπτει τον άλλον; Άραγε, έτσι θα φτιάξομε την παιδεία του μέλλοντος και θα βγάλουμε σωστούς πολίτες στην κοινωνία; Και ειδικά, όταν το κράτος κάνει έξοδα και δημιουργεί ακόμη και πειραματικά σχολεία που σκοπό έχουν να δώσουν την δυνατότητα καλύτερης εξέλιξης σε μαθητές με ειδικά προσόντα, δεν μπορεί αυτές οι διαδικασίες να ανατίθενται σε καθηγητές με νοοτροπία που συναντούσαμε στην δεκαετία του 1960.
Το λόγο πλέον έχει η Υπουργός Παιδείας που θα πρέπει να επιληφθεί το θέματος. Τόσο της διαγωγής του καθηγητή, όσο και της προσπάθειας συγκάλυψης του θέματος. Και το καλύτερο σας το κρατήσαμε για το τέλος. Ξέρετε τι είπαν στον πατέρα το απόγευμα χθες για να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. Ότι αν προχωρήσει η διαδικασία, τότε πιθανόν να τιμωρηθεί και ο γιος του για την συμπεριφορά του την ημέρα του επεισοδίου. Δηλαδή, μιλάμε για προσπάθεια εκφοβισμού του πατέρα με απειλή για τιμωρία του παιδιού του. Αυτό που σκέπτεται ο κάθε γονιός στην Ελλάδα και «καταπίνει» ότι και αν κάνουν δάσκαλοι και καθηγητές εις βάρος των παιδιών. Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι γονείς δεν καταγγέλλουν τους εκπαιδευτικούς για να μην στοχοποιηθούν τα παιδιά τους; Περιμένουμε από την Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου να βάλει τάξη, αλλά και να στείλει το μήνυμα ότι αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να τελειώσουν.
Όσο για τον χαρακτηρισμό του «εισαγγελέα» που μας απέδωσε περιπαικτικά ο διευθυντής του σχολείου, ένα έχουμε να του πούμε. Αν όλοι οι πολίτες λειτουργούσαν σας άτυποι εισαγγελείς, τότε η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη και τα οικονομικά της χώρας μας άριστα.

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι τυχαίο κ. Αμβροσίου ότι χρεοκοπούμε ως χώρα. Η οικονομική χρεοκοπία έπεται της ηθικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή