Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Παρ(εκτροπή) Κυριάκου


Η θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε αντίδραση της ΤΕΔΚ

Ο πρόεδρος της Γ. Κωτσός του έστειλε επιστολή που όμως κρίνουμε ότι παραείναι ευγενική!!!


Εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή του κόμματός του εξέφρασε δημοσίως ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου. Κατά τη διάρκεια περιοδεία του στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με την Επιτροπή Περβάλλοντος της Βουλής, ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Θεωρώ ότι η εκτροπή του Αχελώου έχει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιότοπων της Αιτωλοακαρνανίας»!!!
Ακόμη, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή υδρεύει το λεκανοπέδιο Αττικής. Και συνέχισε μπαίνοντας στην ουσία της εκτροπής: «Δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τα προσδοκώμενα οφέλη στη Θεσσαλία, καθώς θα εκτρέψει νερό σε αρδευτικά δίκτυα τα οποία είναι απαρχαιωμένα, από τα οποία χάνεται μεγάλη ποσότητα και κυρίως θα χρησιμοποιηθεί για να ποτίσουμε καλλιέργεια η οποία γνωρίζουμε ότι έχει ημερομηνία λήξης. Η όποια ζημιά γίνει -και θα γίνει ζημιά, δεν υπάρχει αμφιβολία- ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη και θα είναι για πάντα».
Ως πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα φέρει για συζήτηση την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, ώστε να υπάρξει επίσημη θέση. Διευκρίνισε ότι «η επιτροπή δεν έχει εκτελεστική εξουσία, αλλά έχει δυνατή φωνή και αξιοπρόσεκτη διακομματική συναίνεση». «Βάζουμε στην άκρη τις κομματικές παρωπίδες και νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό είμαστε χρήσιμοι, έστω και αν ορισμένες φορές μπορεί να ξενίζουμε κάποιους με τις θέσεις που παίρνουμε», κατέληξε και έσπευσε να χαρακτηρίσει ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες τις προτάσεις των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.
Πραγματικά, πρόκειται για μια θέση που πάει κόντρα με την αντίστοιχη κομματική, συμβαδίζοντας απόλυτα με την κοινή λογική που επιτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου. Το θέμα είναι και οι δικοί μας κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (όλοι ανεξαρτήτως) να βρουν το σθένος να εκφράσουν ανοιχτά τη λαϊκή βούληση, δίχως να κρύβονται πίσω από τις επιταγές των εκάστοτε κομματικών τους ηγεσιών ελέω ψηφοθηρίας...!!!

Αντίδραση από την ΤΕΔΚ νομού Καρδίτσας

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός με αφορμή της θέσεις του Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αφορούν το έργο της εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου του απέστειλε την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά

Αναφορικά με τις θέσεις σας σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου όπως αυτές διατυπωθήκαν από εσάς και δημοσιευθήκαν στον Τοπικό Τύπο του Νομού Καρδίτσας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι:
Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, είναι κυρίως το ελλειμματικό υδατικό της ισοζύγιο. Καθότι η ταπείνωση του υδροφόρου της ορίζοντα είναι δραματική μ’ αποτέλεσμα την εισροή θαλασσινού νερού και αυξημένο τον κίνδυνο ερημοποίησης μεγάλων της τμημάτων
Όμως συνυπάρχουν και γενικότερα προβλήματα διαχείρισης & εθνικής στρατηγικής. Στον ορισμό «Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του ΟΗΕ, περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η εξασφάλιση νερού για τις μελλοντικές γενεές και η διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά και ο κίνδυνος της ερημοποίησης και της οικονομικής υποβάθμισης των κατοίκων της Θεσσαλίας, απαιτούνται δραστικές και άμεσες αποφάσεις που θα στοχεύουν στην ολοκλήρωση των υποδομών & στην εξοικονόμηση υδατικών πόρων.
Οι ανάγκες σε νερό για την ύδρευση, την άρδευση κ.α χρήσεις, στο Θεσσαλικό κάμπο ανέρχονται περίπου 1.836 hm3. Το πρακτικά εκμεταλλεύσιμο υπόγειο δυναμικό της πεδιάδας της Θεσσαλίας είναι 400 εκατ. κυβ. /έτος, ενώ το εκμεταλλεύσιμο υδατικό δυναμικό από επιφανειακά νερά, υπολογίζεται σε 623 hm3 ετησίως, για το σύνολο της Θεσσαλίας. Διαθέτουμε συνεπώς συνολικά 1.023 hm3 . Ίσως & λιγότερα αν δεχθούμε τις εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων που μιλούν για μειωμένες εισροές στους Ταμιευτήρες, όπως π.χ. στον Ταμιευτήρα Σμοκόβου, όπου η μείωση φθάνει το 40%. και δημιουργούν ένα έλλειμμα της τάξης των 800 hm3 περίπου. Σας επισημαίνω επίσης ότι παρότι έχουν γίνει έργα ταμίευσης μικρής και μεσαίας κλίμακας το έλλειμμα των 800hm3 υπάρχει με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τον Θεσσαλικό κάμπο.
Η μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής που επίκειται αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, στη Θεσσαλία. Από απλό εγγειοβελτιωτικό έργο, που σχεδιάσθηκε αρχικά, έγινε σήμερα έργο οικολογικής ισορροπίας και περιβαλλοντικής προστασίας για τη Θεσσαλία, έγινε έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι και η ενεργειακή αξιοποίηση της εκτροπής του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο θα είναι σημαντική.
Τόσο οι μελέτες που έχουν γίνει όσο και ο δημόσιος επιστημονικός διάλογος που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια έχουν τεκμηριώσει την τεράστια συμβολή του έργου στην ανάπτυξη της χώρας.
Συνοπτικά η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου :
Αποτρέπει τους σοβαρούς κινδύνους ερημοποίησης της Θεσσαλίας.
Επιλύει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης.
Συμβάλλει στην διατήρηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλίας και της χώρας μας στον γεωργικό τομέα.
Συμβάλλει αποφασιστικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αιχμής & ενισχύει την αντιπλημμυρική θωράκιση της θεσσαλικής πεδιάδας.
Τέλος ας μου επιτραπεί να αναφερθώ σύντομα στις πολλές ανακρίβειες & «μύθους», που καλλιεργήθηκαν για τον χαρακτήρα του έργου, την σκοπιμότητα του και το συνολικό του κόστος.
Είναι ανακριβές ότι το έργο είναι αποκλειστικά αρδευτικό, αφού θα χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση των πλημμελώς αρδευομένων εκτάσεων, ενώ ταυτόχρονα θα εμπλουτίζει τον ποταμό Πηνειό με 100 εκ. μ3 νερού και τους υπόγειους υδροφορείς της θεσσαλικής πεδιάδας. Το έργο δεν είναι αποκλειστικά αρδευτικό, γιατί θα παράγει εκατομμύρια KWH, θα εξυπηρετεί την ύδρευση χιλιάδων πολιτών, την βιομηχανία και άλλες χρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα λειτουργήσει αντιπλημμυρικά θωρακίζοντας τις κατάντι περιοχές από τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία η Αιτωλοακαρνανία βίωσε πολλές φορές μέχρι τώρα, όπως εξάλλου και ο Θεσσαλικός κάμπος.
Τέλος το έργο θα είναι έντονα αναπτυξιακό διότι η γύρω περιοχές από τις υπό δημιουργία λίμνες του Αχελώου θα γνωρίσουν σημαντική τουριστική ανάπτυξη, στα πρότυπα της Λίμνης Πλαστήρα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υποβαθμισμένες και πληθυσμιακά αποψιλωμένες περιοχές της Αργιθέας και της Μεσοχώρας.
Εν κατακλείδι αξιότιμε κύριε Βουλευτά
Σας καλούμε και εσάς να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις την ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου διότι εν κατακλείδι δεν είναι διόλου φρόνιμο να μείνει ημιτελές ένα έργο για το οποίο δαπανήθηκαν 250 εκατομμύρια ΕΥΡΩ από Εθνικούς Πόρους.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτη μας στις απαιτούμενες στο εξής ενέργειες επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου, ώστε σύντομα να αποδοθεί σε χρήση επ’ ωφελεία του Εθνικού μας Συμφέροντος.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κωτσός
Δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας
Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας.

Η θέση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη φέρνει τέτοιο θέμα στην επικαιρότητα.
Πριν 10 περίπου χρόνια ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη που σε ανάλογη περιοδεία είχε εκφράσει τις ίδιες απόψεις. Άραγε, πρόκειται απλά για μια διαφοροποίηση του Κυριάκου ή εδώ η ΝΔ δια του Κυριάκου «κλείνει το μάτι» στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας εν’ όψη εκλογών;
Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόκληση από ένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δεν πρέπει απαρατήρητη. Ακούγεται ότι μέσα στο Μάρτιο ενδέχεται να επισκεφτεί την Καρδίτσα ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και μάλιστα σχεδιάζουν επίσκεψη του στο έργο του Αχελώου με αφορμή της ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής (Συκιά – Δρακότρυπα). Νομίζουμε ότι οι βουλευτές της ΝΔ στο νομό μας πρέπει να αντιδράσουν έντονα στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη.
Επίσης, κρίνουμε πως η επιστολή του προέδρου της ΤΕΔΚ είναι πέραν του δέοντος ευγενική. Η αντίδραση πρέπει να είναι ποιο σφοδρή και να φτάνει μέχρι το ΥΠΕΧΩΔΕ και το γραφείο του πρωθυπουργού. Αν η κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται τις απόψεις του βουλευτής της, οφείλει να τον αποδοκιμάσει. Σε διαφορετική περίπτωση ας μας επιτρέψουν να πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι εκ του πονηρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου