Το σπίτι του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη στο χωριό Παλιοζογλώπι Ραχούλας Καρδίτσας του Δήμου Ιτάμου, το οποίο λειτουργούσε ως μουσείο, βρέθηκε στο στόχαστρο διαρρηκτών.
Άγνωστοι εισέβαλλαν στο Μουσείο και αφαίρεσαν προσωπικά αντικείμενα του Χαρίλαου, όπως το προσωπικό του ραδιόφωνο, πίπες, ρούχα και άλλα προσωπικά είδη του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ.
Τα εγκαίνια του μουσείου, που είχε δημιουργηθεί από τον Δήμο Ιτάμου και την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, είχαν γίνει μόλις στις 26 του περασμένου Οκτώβρη, με την παρουσία και τις Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων, καθώς και τη σύλληψη των δραστών.
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων, καθώς και τη σύλληψη των δραστών.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ της Καρδίτσας", ο δήμαρχος Ιτάμου κ. Βασίλης Τσαντήλας, οι δράστες έκλεψαν τα αντικείμενα που πιθανώς θέλουν να πουλήσουν. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός ότι δεν προξένησαν φθορές, ούτε έγραψαν κάποιο σύνθημα εναντίως του Χαρίλαου Φλωράκη ή του ΚΚΕ.
Ο δήμαρχος δήλωσε συγκλονισμένος από την κλοπή και ευχήθηκε να βρεθούν οι δράστες και να επιστρέψουν τα αντικείμενα στο μουσείο.
Το μουσείο
Το πατρικό του σπίτι, μαζί με το οικόπεδο 500 τ.μ., ο Χ. Φλωράκης το έκανε δωρεά στην Ενωση Αγραφιώτικων Χωριών, το 1988, ως αναγνώριση του έργου για την ανάδειξη των Αγράφων και του λαϊκού χαρακτήρα αυτού του φορέα στις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Η Ενωση, το 2002, δώρισε το οικόπεδο στο Δήμο Ιτάμου, με όρους την ανακατασκευή του πατρικού σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Χ. Φλωράκης και τη λειτουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοθήκης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους δύο ορόφους του σπιτιού - μουσείου έχουν τοποθετηθεί πολλά υλικά από τη ζωή και τη δράση του Χ. Φλωράκη, αλλά και γενικότερα από την 90χρονη πορεία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό φυλλάδιο του δήμου, το μουσείο αναδεικνύει, με σεβασμό, την ιστορική προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη και μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη στη νέα γενιά, των αξιών, των ιδανικών και των οραμάτων του. Να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα του, αποκαλύπτοντας την πραγματική ιστορία του λαϊκού κινήματος που μέσα του πήρε και έδωσε ο Χαρίλαος Φλωράκης. Να αναδείξει την προσφορά του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στις γραμμές του ο καπετάν Γιώτης ανέδειξε απίστευτες οργανωτικές και στρατιωτικές ικανότητες, τα χαρακτηριστικά της συνέπειας, της αφοσίωσης, της αυταπάρνησης, της μαχητικότητας που χαρακτήριζαν τον Χαρίλαο Φλωράκη, απόρροια της αταλάντευτης αφοσίωσής του στην υπόθεση του σοσιαλισμού.
Το Μουσείο θα αποτελέσει μάθημα για τη νεότερη ιστορία, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου