Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Πήραν εργολαβία τον Επιτάφιο

"Πάτερ άφες αυτοίς… ου γαρ οίδασι τι ποιούσι…". Τα λόγια αυτά του Ιησού προς τον Πατέρα Του, μέσω των οποίων ζητούσε να συγχωρέσει τους Ρωμαίους βασανιστές Του, θα ταίριαζαν απόλυτα στην πανελλήνια πρωτοτυπία που σημειώθηκε χθες κατά την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμπάκας.
Μεγάλη Παρασκευή. Ημέρα Θλίψης και Πόνου. Ημέρα Πένθους. Κορύφωση του Θείου Δράματος. Το στόλισμα του Επιταφίου ξεκίνησε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αμέσως μετά την Ακολουθία των Αγίων Παθών, και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Δεκάδες πιστοί έφτασαν στον ιερό ναό για να προσκυνήσουν τα Άγια Πάθη του Κυρίου, με έντονη την ελπίδα στις καρδιές τους για το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης σε λίγες ώρες. Όλα ήταν έτοιμα για την καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλαμπάκας. Ξαφνικά, όμως, η Θεία Κατάνυξη που είχε κυριεύσει τους πιστούς… εξαφανίστηκε και τη θέση της πήρε η έκπληξη και η απορία.
Οι άνδρες που μετέφεραν τον Επιτάφιο από την εκκλησία, μόλις έφτασαν στο προαύλιο του ναού τον φόρτωσαν σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο σημείο!
Μέχρι και χθες, το έθιμο πρόσταζε να μεταφέρουν τον επιτάφιο άνδρες και νέοι της ενορίας μέχρι την πλατεία Δημαρχείου, όπου συναντώνται όλοι οι επιτάφιοι των ενοριών της πόλης για την καθιερωμένη ακολουθία και στη συνέχεια πεζή επιστρέφουν και πάλι στις ενορίες τους.
Όμως, φέτος κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Έτσι, οι πιστοί, αντί να δουν τον επιτάφιο να μεταφέρεται στους ώμους κάποιων πιστών-ενοριτών, είδαν τον επιτάφιο να φορτώνεται σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και να κατευθύνεται προς την πλατεία Δημαρχείου.
Βέβαια, λίγα μέτρα πριν την πλατεία, φρόντισαν να τον πάρουν στους ώμους και να φθάσουν στο σημείο συνάντησης χωρίς το αγροτικό.
Οι πιστοί ακολούθησαν την περιφορά χωρίς ποτέ κανείς να τους εξηγήσει γιατί δεν τηρήθηκε η πατροπαράδοτη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου