Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Προβάδισμα 5% στο ΠΑΣΟΚ και από νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα πέντε μονάδων του ΠΑΣΟΚ (31,9%) έναντι της ΝΔ (26,9%) δίνει η νέα δημοσκόπηση της GPO, από την οποία επίσης προκύπτει ότι το κόμμα που κέρδισε τις εντυπώσεις από τη στάση του στα πρόσφατα γεγονότα είναι το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega και της εκπομπής «Ανατροπή», αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, πρώτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ (31,9%), δεύτερο η ΝΔ (26,9%), τρίτο ο ΣΥΝ (8,5%), τέταρτο το ΚΚΕ (8%), πέμπτο το ΛΑΟΣ (5,8%) και έκτο οι Οικολόγοι Πράσινοι (3,1%). Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η GPO δίνει μονοψήφια πρόθεση ψήφου στον ΣΥΝ.
Το ΚΚΕ, ωστόσο, είναι το κόμμα που σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (23,4%) τήρησε την πιο σωστή στάση στα τελευταία γεγονότα, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (21,2%), η ΝΔ (16,8%) και το ΛΑΟΣ (7,5%). Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως πληρώνει τον τρόπο με τον οποίο καταδίκασε τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τις επιθέσεις που δέχεται για το ζήτημα των κουκουλοφόρων τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το ΚΚΕ, καθώς έρχεται τελευταίος με ποσοστό 5,6%. Την ίδια ώρα, το 50,4% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η Αλέκα Παπαρήγα είχε δίκιο όταν δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους».
Παρόμοια, πάντως, είναι η εικόνα και για την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καθώς η δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ (29,2%) έναντι της ΝΔ (27%), αλλά με μικρότερη διαφορά, της τάξεως των 2,2 μονάδων, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΝ (10,8%), το ΚΚΕ (9%), το ΛΑΟΣ (7%) και οι Οικολόγοι Πράσινοι (4%).
Καθόλου θετικές δεν είναι οι απόψεις των ερωτηθέντων για το έργο τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το 70.4% έχει αρνητική άποψη για το έργο της κυβέρνησης (έναντι 29% θετικών απόψεων) και το 64,2% για το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, πάντως, συγκεντρώνει και τις θετικές απόψεις του 35,2%. Αρνητική είναι η άποψη των ερωτηθέντων για τον Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό, καθώς το 56,9% τον κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, έναντι 42,2% που τον κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Παρόμοια είναι το κλίμα και για τον Γιώργο Παπανδρέου ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού συγκεντρώνει τις αρνητικές απόψεις του 62,3% και τις θετικές του 37,2%. Η εικόνα είναι, ωστόσο, διαφορετική στην άποψη για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου κατά 8,6 μονάδες.
Στην ερώτηση «ποιόν θα επιλέγατε για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», το 29,1% τάσσεται υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 22,6% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, το 22% υπέρ της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και το 17,2% υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

1 σχόλιο: