Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Στο 6,5% πήγε η διαφορά!


Στις 6,5 μονάδες ανεβαίνει η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του Tvxs και της εφημερίδας «Αυγή». Οι Οικολόγοι-Πράσινοι μπαίνουν στη Βουλή.Πέρα όμως από τις εκλογικές προβλέψεις ,η έρευνα αναδεικνύει δύο πολύ σημαντικές τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Ενα χάσμα ανάμεσα στους νέους, κυρίως 18-24 ετών, και τις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και μια κοινωνική πόλωση αλλά και οργή: περίπου 1,5 εκατ Ελληνες υποστηρίζουν την καταστροφή τραπεζών ενώ 2 εκατ τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.
Σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση της VPRC που έγινε τον Νοέμβριο, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αυξάνεται από 5 σε 7%, κυρίως εξ αιτίας των απωλειών της ΝΔ που μέσα σε ένα μήνα χάνει 1.5 μονάδες. Τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ είναι οριακά(0,5 μονάδες ) από 37 σε 37,5%.Ο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια ποσοστά(12% έναντι 13% τον Νοέμβριο) ενώ οριακά κέρδη(μισή και μια μονάδα αντιστοίχως) έχουν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ που αποσπούν ψηφοφόρους από τη ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα χάνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Μόνο το 43% αυτών που το ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές ψηφίζουν ξανά ΝΔ. Το εν τέταρτο των ψηφοφόρων της τάσσονται αυτή τη στιγμή υπέρ του λευκού-άκυρου ή της αποχής.
ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικιακή σύνθεση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων-Πράσινων. Στις ηλικίες 18-24 ετών, η εκλογική υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 19% και προς τους Οικολόγους-Πράσινους στο 10%. Αντίθετα στις ηλικίες πάνω από 65 τα ποσοστά και των δύο κομμάτων είναι πολυ κάτω από τον μέσο όρο τους( 3.5% και 2% αντιστοίχως).
Τα προηγούμενα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ένα από τα βασικότερα εύρηματα της έρευνας, δηλαδή το αυξανόμενο χάσμα των γενεών , ιδίως ανάμεσα στους νέους 18-24 ετών και στους μεγαλύτερους Ιδιαίτερη σημασία έχει εδώ το πως οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες κρίνουν τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα που ξέσπασαν αργότερα.
Στην ερώτηση αν πρόκειται για δολοφονία το 55% του συνολικου πληθυσμού απαντά καταφατικά, ενώ το ένα τέταρτο πιστεύει ότι επρόκειτο για ατύχημα. Ομως στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την εκδοχή της δολοφονίας απογειώνεται στο 77%. Ελάχιστοι από τους νέους (μόνο το 8%) δεν έχουν άποψη για το ίδιο θέμα.
Ανάλογες διαφορές υπάρχουν και στην στάση απέναντι στις ταραχές που ξέσπασαν μετά το θάνατο του 16χρονου μαθητή. Μόνο στις μικρές ηλικίες πλειοψηφεί η άποψη ότι τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων είναι δικαιολογημένα.
Ιδια εικόνα και στο θέμα του χαρακτήρα των γεγονότων μετά την δολοφονία. Είναι κατ αρχήν αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο του πληθυσμού η πλειοψηφία πιστεύει ότι επρόκειτο περί κοινωνικής εξέγερσης (48%) ,ενάντι 40% που πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα της δράσης ακραίων ομάδων. Ομως στις ηλικίε 18-24 η εκδοχή της εξέγερσης υιοθετείται από το 60%.
Το χάσμα των γενεών εκφράζεται και στην στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις διαδηλώσεις. Στο σύνολο του πληθυσμού, η μεγάλη πλειοψηφία τις εγκρίνει απολύτως ή εν μέρει(77%). Στους νέους ηλικίας 18-24% εγκρίνονται από το 82%.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΗ

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό(34% )των νέων ηλικίας 18-24 εγκρίνει και τις επιθέσεις και περικυκλώσεις των αστυνομικών τμημάτων. Ανάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει από άλλες ερωτήσεις της έρευνας για τις καταλήψεις κτιρίων και δρόμων. Πέρα από το χάσμα ανάμεσα στους νέους 18-24 και τους μεγαλύτερους, το δεύτερο μεγάλο θέμα που αναδεικνύουν τα ευρήματα είναι το κοινωνικό χάσμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στις ερωτήσεις για τις καταστροφές τραπεζών. Αν και η μεγάλη πλειοφηφία σίγουρα ή μάλλον δεν τις εγκρίνει (83%) ενα αξιοσημείωτο ποσοστό έχει αντίθετη γνώμη.
Το 10% του πληθυσμού που "σίγουρα εγκρίνει" τη καταστροφή τραπεζών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 1 εκατομύριο Ελληνες και μαζί με το 4% που μάλλον τις εγκρίνει φτάνουμε περίπου στο ενάμιση εκατομύριο!!. Εδω μάλιστα δεν παρατηρείται χάσμα γενεών, αλλά αξιοσημείωτη ομοιομορφία σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες ,με την εξαίρεση όσων είναι πάνω από 65 ετών!
Οι τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν πολυ για να αλλάξουν την εικόνα και τα αισθήματα που τρέφει απέναντι τους μια σημαντικη μερίδα πολιτών. Πολυ μικρότερα ποσοστά των ερωτηθέντων επικροτούν τη καταστροφή και τους εμπρησμούς αυτοκινήτων ή εμπορικών καταστημάτων. Από μια άλλη ερώτηση της έρευνας προκύπτει ότι το 19% είναι τόσο οργισμένο ωστε επικροτεί τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα!!Αυτά τα δύο περίπου εκατομύρια ανθρώπων συγκροτούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝYΜΑΤΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για τη «διακριτική υποστήριξη» των κουκουλοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια απολύτη πλειοψηφία (58%) πιστεύει ότι η άποψη αυτή δεν είναι πειστική, ενώ το 28% λέει το αντίθετο. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 48% υποστηρίζει την άποψη που εξέφρασε με πλάγιο τρόπο η κυβέρνηση. Είναι ιδιαιτερα αξιοσημείωτο ότι μόνο το ενα τέταρτο των οπαδών του ΚΚΕ υιοθετεί τη πολιτική της ηγεσίας του κόμματος που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαιδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων».
Τέλος, οπως προκύπτει και από άλλες έρευνες της κοινής γνώμης, η μεγάλη πλειοψηφία αισθάνεται ότι η χώρα (88%) βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση. Το ίδιο πιστευουν και οι οπαδοί της ΝΔ σε ποσοστό 81%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου