Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Τα γκάλοπ της Κυριακής…

Σχολιάζει…
Ο Γιώργος Αμβροσίου
Εκδότης εφημερίδας
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Πριν λίγες μέρες έγραφα από αυτή τη στήλη. «Πάλι άργησε ο Καραμανλής» και εξηγούσα ότι η ανάληψη της ευθύνης για το Βατοπαίδι δεν σημαίνει τίποτα για τον απλό λόγο ότι έγινε μετά από χιλιάδες στην κυριολεξία προσπάθειες να πεισθεί ο λαός ότι τίποτα δεν έχει συμβεί. Ακούσαμε τόσα και τόσα με κορυφαίο αυτό που ειπώθηκε για να καλύψουν τον Βουλγαράκη. «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» είπαν από το Μαξίμου για να καλύψουν τον υπουργό τους που έφτιαξε off shore εταιρεία ακινήτων για να γλιτώσει τους φόρους που έπρεπε να πληρώσει στον Ελληνικό δημόσιο. Και αυτός ο άνθρωπος ήταν υπουργός. Στην πορεία αποκαλύφτηκαν πολλά και ήρθαν να προστεθούν συσωρευτικά στην οικονομική ανέχεια στην οποία έχει περιπέσει ο Έλληνας πολίτης. Ήρθαν και τα έκτροπα μετά την δολοφονία του 15χρονου από την αστυνομία και μαζί με τον μικρό μας «τελείωσε» και η κυβέρνηση.

Έτσι, πήγαν περίπατο οι προσδοκίες του πρωθυπουργού ότι ως άλλος Νίκος Κούρκουλος σε γνωστή Ελληνική ταινία, θα σηκώσει τα χέρια στο πλήθος και αυτό θα τον ζητωκραυγάσει και θα πιστέψει ότι και να του πει. Πάνε αυτά, πέρασαν. Και αυτά καταγράφηκαν στις δημοσκοπήσεις της Κυριακής. Η δημοσκόπηση όμως που πόνεσε περισσότερο τον Καραμανλή είναι αυτή της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Διότι μόνο ως καταστροφή μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι η εφημερίδα που στηρίζει την ΝΔ να βγάζει ότι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ με 6!!! Μονάδες διαφορά και ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ποιος, αυτός που ο Καραμανλής τον είχε για πρωινό. Ούτε καν για κύριο γεύμα πριν από ένα χρόνο. Αυτόν που ο Καραμανλής τον χλεύαζε στη βουλή λέγοντας του, «Γιώργο είσαι εδώ» και από κάτω οι βουλευτές χειροκροτούσαν σαν χάνοι!!! Δείτε όμως πως σχολιάζει ο Γιάννης Μαυρής, αναλυτής της Public Issue την διπλή μέτρηση του πολιτικού Βαρόμετρου της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ τον Δεκέμβριο.

1ον Η ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όχι μόνο συνεχίσθηκε αμείωτη, αλλά και εντάθηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Η κυβερνητική διαχείριση της εξέγερσης της νεολαίας είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποδυνάμωση της εικόνας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σε όλους τους σχετικούς δείκτες σημειώνονται περαιτέρω απώλειες, ενώ για πρώτη φορά ανατρέπεται η σειρά κατάταξης, υπέρ του Γ. Παπανδρέου, και στο διπολικό δείκτη πρωθυπουργικής καταλληλότητας.

2ον Από την πρόσφατη κρίση φαίνεται να ενισχύονται εκλογικά –μέχρι στιγμής– το ΠΑΣΟΚ (+1%) και το ΚΚΕ (+0,5%) και να αποδυναμώνονται η Ν.Δ. (-1%), ο ΣΥΡΙΖΑ (-1%) και ο ΛΑΟΣ (-0,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Public Issue, η σημερινή εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ (38,5%) υπερβαίνει την επίδοσή του στις τελευταίες εκλογές. Αυτό οφείλεται στην παρατηρούμενη, υπέρ του (σημαντική) μεταστροφή συντηρητικών ψηφοφόρων, της τάξης του 4% - 5% του εκλογικού σώματος. Λόγω της συνεχιζόμενης εκλογικής καθίζησης της Ν.Δ. (32,5% μετά τα γεγονότα, έναντι 34% τον Νοέμβριο) συνεχίσθηκε με την ίδια ένταση και η σημαντική διεύρυνση της διαφοράς, υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, η διαφορά των δύο κομμάτων, από μία (1) εκατοστιαία μονάδα τον περασμένο Οκτώβριο και 3,5 εκατοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο, προσέγγισε τις 5,5 μονάδες πριν από τα γεγονότα και τις 6 μονάδες μετά.

Αυτά, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου