Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Βολές Γιαννόπουλου κατά Χατζηγάκη

Αυτή τη φορά ο Θανάσης Γιαννόπουλος (Βουλευτής ΝΔ στη Φθιώτιδα) εκτόξευσε τα πυρά του, στην εκπομπή του Alpha Radio «Εδώ και Τώρα», με τους Γιώργο Κύρτσο και Ρίτσα Μπιζόγλη:

Το πακέτο του κ. Χατζηγάκη είναι για όλους τους αγρότες ή μόνο για τους αγρότες της Θεσσαλίας;

«Τα μέτρα αυτά που εξηγγέλθησαν, εντάξει, καλά είναι. Πιστεύω ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οικονομικών δυνατοτήτων που διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά έχω μια ένσταση γιατί έτσι όπως δίνονται τα μέτρα να πάμε να ικανοποιήσουμε όλους τους αγρότες, δηλαδή τους σταφιδοπαραγωγούς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους βαμβακοπαραγωγούς, τους καπνοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και τα λοιπά, κάπου έχουν χάσει την αξία τους τα μέτρα αυτά και κάπου δεν δημιουργούν προϋποθέσεις, ώστε να αποσυρθούν τα τρακτέρ και να σταματήσουν τα μπλόκα».

Τα θέλατε πιο στοχευμένα;

«Βεβαίως. Τα τρακτέρ που έχουν κατέβει κάτω, είναι τρακτέρ που κατά 95% είναι βαμβακοπαραγωγοί. Τώρα εμείς πήραμε να δώσουμε σε όλες τις κατηγορίες των αγροτών, δίκαια, όλοι οι αγρότες πρέπει να ενισχυθούν, αλλά όμως θα πρέπει να ξέρουμε τι ενισχύουμε και πως ενισχύουμε.
Αν κάποιος έχει μονοκαλλιέργεια και είναι πχ ελαιοπαραγωγός, θέλει συζήτηση, οι περισσότεροι όμως ασχολούνται και με άλλα είδη καλλιεργειών.Εγώ λέω επιτελικά πως επρεπε να σχεδιαστεί η όλη υπόθεση και νομίζω ότι έχει ξεφύγει από τη σωστή διαχείριση του υπουργού Γεωργίας, που είναι και Θεσσαλός και ξέρει τι γίνεται.Διαμαρτύρονται έντονα αυτή τη στιγμή και έχουν δίκαιο οι βαμβακοπαραγωγοί, από τιμές πέρσι 40 λεπτών φέτος έφτασαν στα 17 λεπτά και παίρνουμε τώρα και μοιράζουμε όλο το πακέτο σε πάρα πολλούς».Οι κινήσεις του υπουργού δηλαδή δεν ήταν σωστές«Απόλυτα, ναι, το λέω. Η Θεσσαλία δεν μπορεί να διαμορφώσει την τύχη για όλους τους αγρότες. Οι Θεσσαλοί με γεια τους και χαρά τους, έχουν μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις συγκριτικά με μας τους Φθιωτούς, διότι εφόσον και ο κ. Υπουργός και ο κ. Σουφλιά είναι Θεσσαλοί και φροντίζουν τα του οίκου τους , και εγώ είμαι υποχρεωμένος να φροντίζω, αντικειμενικά μεν, αλλά κάτω από το πνεύμα της ισονομίας και ισοπολιτείας και τα δίκαια των αγροτών, των Φθιωτών.
Δεν μπορεί στη Θεσσαλία, επειδή έχουν μεγάλες εκτάσεις, να καλλιεργούν στρέμματα και να πάιρνουν στρεμματική αποζημίωση και όχι αποζημίωση σύμφωνα με το παραγόμενο προϊόν, διότι εδώ αποζημιώνουν – και αυτό είναι άσχημο και δεν το θέλουν κάποιοι αγρότες – είναι όμως κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι χαίρονται γιατί παίρνουν την στρεμματική αποζημίωση, δεν καλλιεργούν, απλά και μόνο σπέρνουν, δεν έχουν έξοδα και ότι σου λεει ότι πάρουμε καλά είναι. Ενώ ο άλλος ταλαιπωρείται στο χωράφι, ποτίζει, μαζεύει, έχει ανησυχία, τα προϊόν του μπαίνει σε μια διαχείριση πολύ άσχημη και αυτός παίρνει τα ίδια με τον άλλον, ο οποίος είναι απλός παρατηρητής. Αυτό είναι το παράπονο των αγροτών και το σφάλμα το δικό μας.Δεν μπορεί η πολιτική να διαμορφώνεται σύμφωνα με το από πού κατάγεται ο υπουργός Γεωργίας και ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, για να μιλήσω σκληρά. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αγρότες και οι άλλοι, όπως είναι εδώ, όπως στην Ροδόπη, όπως στη Θεσσαλονίκη.Δεν μπορεί να έχουμε για το πετρέλαιο θέρμανσης στη Θεσσαλία 200 ευρώ και στη Φθιώτιδα και Καρδίτσα, στη Φωκίδα να έχουμε 150 ευρώ. Με ποια λογική; Δεν έχουμε χειμώνα εμείς, δεν έχουμε χιονοπτώσεις εμείς; Δεν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες;».

Λειτουργούν δηλαδή με βάση την εκλογική τους πελατεία;

«Βεβαίως. Λειτουργούν με αυτή τη λογική και αυτή η λογική για μας τους βουλευτές της Φθιώτιδας, δεν είναι αρεστή και δεν είναι και ανεκτή».

Ανεκτή είναι όμως αναγκαστικά;

«Ανεκτή είναι, αλλά δεν θα εκφράσουμε την διαφωνία μας, τη δυσαρέσκεια μας και την δυσφορία μας απέναντι στις αποφάσεις που παίρνονται;».«Το λάθος είναι, αν θέλουμε να το δούμε πολιτικά το θέμα, όταν το 95% είναι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να ικανοποιηθούν αυτοί και μετά βλέπουμε για όλους τους άλλους.Α υτό το χύμα, πάρτε όλοι και πάρτε δηλαδή τι; Ψίχουλα;».

Έχετε πει στον υπουργό τις απόψεις σας;

«Δεν τις έχω πει τις απόψεις μου στον υπουργό, γιατί δεν έχουμε προλάβει. Πότε να προλάβουμε να δούμε τον υπουργό; Μη νομίζετε ότι και οι βουλευτές είναι και τόσο άνετα σε μια κυβέρνηση, που άλλαξε προ 7ημέρου, μέχρι να ενημερωθούν οι υπουργοί, πρέπει να υπάρχει και πίστωση χρόνου. Ούτε είναι και τόσο πολύ εύκολο να τους δούμε τους υπουργούς μας».«Είδατε τους νέους αγρότες, τι ωραία παιδιά είναι; Καλλιεργημένοι άνθρωποι με Παιδεία και διεκδικούν κάτι. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να ερημώσει η επαρχία μας για να κάνουμε τι; Να έχουμε την γκλαμουριά της Αθήνας και του κέντρου; Τι θα βρίσκουμε ερειπωμένα χωριά; Το τίποτα δεν θα βρίσκουμε;».

Η συλλογική οργάνωση την αγροτών έχει καταρρεύσει;

«Δεν έχετε καταλάβει τι έχει γίνει; Στις διεκδικήσεις και στα μπλόκα είναι οι νεοδημοκράτες. Το 85% είναι νεοδημοκράτες. Οι Πασόκοι κάθονται στις καφετέριες και βλέπουν όλη την κατάσταση.Αυτά που επρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό, για να μην έχουμε τη διάλυση στο σύστημα μας και τον κατακερματισμό της Ελλάδας σε καντόνια, δυστυχώς δεν τα είχαμε πάρει και ερχόμαστε τώρα κλαψουρίζοντας να δώσουμε λύσεις, αυτές τις λύσεις που μπορούμε, ενώ θα ήταν στοχευμένη η πολιτική μας, αν είχαμε δώσει, εδώ και 2 μήνες το λέω, στους βαμβακοκαλλιεργητές, αυτοί είναι η μεγάλη δύναμη. Κακά τα ψέματα, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με όλα. Να στηρίξουμε και τις άλλες καλλιέργειες, εντάξει, αλλά αυτή τη στιγμή, η ραχοκοκαλιά των καλλιεργειών, η πιο δυναμική καλλιέργεια, είναι η βαμβακοκαλλιέργεια».Καταλαβαίνετε τους αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα«Βεβαίως και τους καταλαβαίνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου