Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Πήγαν, συζήτησαν και έφυγαν άπρακτοι...

Δεν τα βρήκαν στην σημερινή συνάντηση Αγρότες και Χατζηγάκης. Οι αγρότες ζήτησαν 50-60 εθρώ το στρέμμα για το Βαμβάκι και 20-25 ευρώ για σιτάρι και καλαμπόκι.
Ο υπουργός τους είπε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ περισσότερο και έφυγαν λέγοντας. Τι θέλαμε και ερχόμασταν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών από την Θεσσαλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης ξεκαθάρισε ότι «η πολιτεία δεν παζαρεύει. Η κυβέρνηση θα ασκήσει την πολιτική της» επαναλαμβάνοντας ότι το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ είναι η «οροφή».Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διαφωνία του υπουργείου με τους αγρότες στην στρεμματική ενίσχυση ανά προιόν.Πάντως ο κ. Χατζηγάκης αφού απέκλεισε την περίπτωση γενικής ανακατανομής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανακατανομές σε ομοειδή προϊόντα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα φροντίσουμε για δίκαιες παροχές σε κάθε κλάδο ώστε να μην υπάρχουν αδικίες».Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «οι πάντες έχουν νου και γνώση» προσθέτοντας πως «δεν θα αδικήσουμε, θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά υπάρχουν όρια» ενώ σημείωσε ότι έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από εκπροσώπους άλλων κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται γιατί «δώσαμε πολλά στους αγρότες».Ο κ. Χατζηγάκης, τέλος, επανέλαβε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έκδοση των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων ενώ θα δοθεί εντολή στον ΕΛΓΑ να ξεκινήσει διαδικασίες – εξπρές για να φτάσουν τα χρήματα στις τσέπες των αγροτών.
Τη Δευτέρα το απόγευμα (18:00) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του οργάνου Β. Κυλάφα, οι αγρότες είχαν δεχθεί να συναντηθούν σήμερα Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη, ωστόσο έκριναν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο αυτό, καθώς συνεδρίαζαν μέχρι τα ξημερώματα. Σχετικό αίτημά τους για μετάθεση της συνάντησης τη Δευτέρα έγινε δεκτό από το υπουργείο.Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα παραμείνουν στους δρόμους. Ο κ. Κιλάφας είπε ότι μπλόκα υπάρχουν από την περιοχή Κάστρου Βοιωτίας μέχρι και τα σύνορα. Στο παραπάνω όργανο δεν μετέχουν οι αγρότες από τα μπλόκα της Νίκαιας, των Τεμπών, των Μικροθηβών και του Προμαχώνα.Αναφέρθηκε επίσης ότι αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.Εξάλλου, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της Αλαμάνας αποφάσισαν και σήμερα να αφήσουν ανοιχτή την παλιά εθνική οδό, ως ένδειξη καλής θέλησης ενώ τα τρακτέρ παραμένουν δίπλα στο δρόμο.Συνοπτικά, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή στο 110ο χλμ, στο ύψος του Κάστρου από Βοιωτούς αγρότες, και στο 210ο χλμ κοντά στην Αλαμάνα, από αγρότες της Φθιώτιδας. Κλειστή παραμένει από την περασμένη Τρίτη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία.Η κυκλοφορία σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία και μόνο μέσα από παρακαμπτήριους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου