Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ένας αστυνομικός παληκάρι...


Το θέμα δημοσιεύει η www.zougla.gr και αναφέρεται στις περιπέτειες ενός αστυνομικού που οι ανώτεροί του πήγαν να τον συνθλίψουν.
Τόλμησε και δικαιώθηκε.

Αρνήθηκε να γίνει μέρος του συστήματος, ήρθε σε ανοιχτή ρήξη μαζί του και τιμωρήθηκε για την «απείθειά» του. Δικαιώθηκε όμως στο τέλος, αφού ακυρώθηκαν όλες οι καταχρηστικές εναντίον του αποφάσεις.
Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Γιώργος Τσαϊρίδης, καταγγέλλει ότι «εξοντώθηκε» υπηρεσιακά από τον κύριο Δημοσχάκη, με την πλήρη κάλυψη του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, καθώς «τόλμησε» να συλλάβει τον Διευθυντή του για χρηματισμό και να μηνύσει τον αρχηγό της EΛ.AΣ. για παράβαση καθήκοντος.
Η περιπέτεια του ξεκίνησε το 2006, όταν ήταν αστυνομικός διευθυντής Λέσβου και χήρεψε η ανάλογη θέση στη γενέτειρα του τη Χίο. Τότε ζήτησε να μετατεθεί εκεί, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.
Η επίμονη άρνηση των προϊσταμένων του να τον κρατούν μακριά από τη Χίο, ανανεώνοντας τη θητεία του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, είχε οδηγήσει τότε τον κ. Τσαϊρίδη να δημοσιοποιήσει, με συνέντευξη Τύπου, το πρόβλημά του, καταθέτοντας μάλιστα και μήνυση κατά του Αρχηγού, του Υπαρχηγού και του Επιτελάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας για παράβαση καθήκοντος.
Αυτή η πράξη ήταν και η "αρχή του τέλους" για την καριέρα του αξιωματικού.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας διατάσσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για μια υπόθεση προφυλάκισης ενός νεαρού που κατηγορούνταν για απόπειρες βιασμών και αποσπά τον κ. Τσαϊρίδη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα κινεί εναντίον του και πειθαρχική διαδικασία για απείθεια, λόγω της συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει για τη μη μετάθεσή του.
Αυτό όμως δεν ήταν και το μοναδικό «κακώς κείμενο» στην καριέρα του Γιώργου Τσαϊρίδη. Το Μάιο του 1998 ως Διοικητής της Ασφάλειας Χίου, «τόλμησε» να συλλάβει τον ανώτερό του τότε Αστυνομικό Διευθυντή, Γιώργο Μερετάκη, τον οποίο έπιασε επ' αυτοφώρω την ώρα που χρηματιζόταν από ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων. Ο Μερετάκης αποτάχθηκε άμεσα από το Σώμα, ενώ η υπόθεσή του εκδικάστηκε το Νοέμβριο του 2005 και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 18 μηνών!
Στις 23 Φεβρουαρίου 2007, ο κ. Τσαϊρίδης τίθεται σε αργία για το συγκεκριμένο "παράπτωμά" του και λίγους μήνες μετά, στις κρίσεις Αξιωματικών, μετατίθεται δυσμενώς ως Αστυνομικός Yπ/ντής, 4ος τη τάξη στην Αστυνομική Δ/νση Δυτικής Αττικής.
Λίγες μόνο ημέρες αργότερα ο κ. Τσαϊρίδης υποβάλει την παραίτησή του.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, μιλώντας στη zougla.gr, διατυπώνουν μία εντελώς διαφορετική άποψη για όσα καταγγέλλει ο κ. Τσαϊρίδης.
Όπως υποστηρίζουν, η υπόθεση της σύλληψης του προϊσταμένου του για χρηματισμό, δε σχετίζεται με την περιπέτειά του, αφού συνέβη πολλά χρόνια νωρίτερα. Σε ότι αφορά στους λόγους δυσμενούς κρίσης κατά την αποστρατεία του, επιμένουν ότι οφείλεται στη συμπεριφορά του ιδίου, αφού δε συμφώνησε ποτέ με τη μετάθεσή του.

Η δικαίωση
Ο κ. Τσαϊρίδης δεν έμεινε όμως άπραγος. Προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κατέρριψε μία προς μία όλες τις εναντίον του καταδικαστικές αποφάσεις.
Αρχικά δικαιώθηκε για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για μετάθεση στη Χίο και μετέπειτα για την παράνομη αργία που του επιβλήθηκε, γιατί δημοσιοποίησε το πρόβλημά του.
Η μεγάλη νίκη όμως για τον αξιωματικό, ήρθε πριν λίγες ημέρες, όταν και δικαιώθηκε για την απόφαση του κ. Δημοσχάκη να τον αποστρατεύσει μετά από 32 χρόνια προσφοράς στο Σώμα ως «μη τερματίσας ευδοκίμως» με το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και όχι του Ταξιάρχου, όπως όφειλε.
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο τον δικαιώνει και του δίνει το δικαίωμα να επανέλθει στην ενεργό δράση ως Ταξίαρχος!

Αν αυτά οι αστυνομικοί τα κάνουν στους δικούς τους και μάλιστα σε τόσο υψηλόβαθμους αστυνομικούς, τότε τι να περιμένει ο απλός πολίτης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου