Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Ψίχουλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης

Τον τρόπο κατανομής των 500 εκατ. ευρώ
ανακοίνωσε στους αγρότες το υπουργείο


Ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία για τα οριστικά ποσά που θα λάβουν οι αγρότες από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ.
Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο οι γενικοί γραμματείς ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών τα ποσά:
* Βαμβάκι: Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα, για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.
* Καλαμπόκι: Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα.
Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%.
* Σιτάρι: Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα.
Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%.
Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.
* Λάδι: θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.
* Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι με την οριστικοποίηση των ποσών ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των αγροτών και δεν δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ψίχουλα οι ενισχύσεις λένε οι αγρότες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου