Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Επίσκεψη του Νομάρχη Καρδίτσας στο Δέλτα και τη Νίκαια

Ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη αγροτικής παραγωγής Γιώργο Παπάρα επισκέφτηκε διαδοχικά το Δέλτα και τη Νίκαια και συναντήθηκε με τους αγρότες του Νομού μας που βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμά τους να παραμείνουν στο χωράφι.
Αρχικά συνομίλησε με τους νέους αγρότες που βρίσκονταν στο Δέλτα Αγίων Θεοδώρων σε αναμονή αποφάσεων για την οριστική επιλογή της θέσης συγκέντρωσης.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον τόπο συγκέντρωσης των Καρδιτσιώτικων τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο έξω από τη Νίκαια. Περισσότερα από 1000 τρακτέρ βρίσκονταν παρατεταγμένα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, ενδεικτικά της αποφασιστικότητας των αγροτών για την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την τελική δικαίωση.
Στο διάλογο με τους αγρότες του Καρδιτσιώτικου κάμπου που ξεπέρασε τις δυο ώρες θίχτηκαν πολλά από τα προβλήματα των αγροτών, που κάνουν πολύ δύσκολη και αυτήν ακόμα την επιβίωση των αγροτών.
Αρχικά τέθηκε το ζήτημα των εξευτελιστικών τιμών των βασικών προϊόντων (καλαμπόκι, βαμβάκι) και η αδυναμία διάθεσης των δημητριακών. Στη συνέχεια η έλλειψη σχεδιασμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που καθιστά επισφαλή και την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής κάνουν αδύνατη την παραμονή τους στο χωράφι. «Φέτος εισπράξαμε λιγότερα από όσα βάλαμε για σπόρους, φάρμακα, πετρέλαια, συλλεκτικά και λιπάσματα» έλεγαν χαρακτηριστικά.
«Η φετινή τραγική χρονιά κάνει επιτακτική την ανάγκη για χορήγηση έκτακτης βοήθειας από την κυβέρνηση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ώστε οι αγρότες να επιβιώσουν, να ανακτήσουν τη χαμένη τους αισιοδοξία και να ξαναγυρίσουν την άνοιξη στο χωράφι» ήταν η απάντηση του Νομάρχη.
Η συζήτηση στράφηκε στη συνέχεια στα αναγκαία έργα υποδομής για την μείωση του κόστους παραγωγής, την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, του φθηνού πετρελαίου, της μείωσης των τιμών των αγροεφοδίων και των λιπασμάτων. «Τα παραπάνω είναι αναγκαίες κινήσεις της πολιτείας για να δείξει έμπρακτα την έγνοια τους για τους αγρότες, ώστε στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Υπουργείου και τη συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης και των γεωτεχνικών να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος για τους νέους προσανατολισμούς της γεωργίας, τη πολιτική γης υπέρ των πραγματικών αγροτών, την εξασφάλιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων μέσω εγγυημένων συμβολαίων, τη νέα μορφή συνεργατισμού μεταξύ των αγροτών» παρατήρησε ο Νομάρχης, που δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και του συνόλου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Ευχήθηκε δε η δικαίωση του αγώνα τους, να είναι άμεση και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου