Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ανεπαρκή τα μέτρα…

Οι αγρότες στα μπλόκα ενημερώνονται από την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ της Καρδίτσας

Την κλιμάκωση των κινητοποίησεων αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των τριών μπλόκων των αγροτών της Θεσσαλίας, μετά τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συνεδριάσουν το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να θέσουν το ζήτημα της κατάληψης και παράπλευρων δρόμων, αλλά και της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Τεμπών, ενώ θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν προς το Δομοκό και να προχωρήσουν στην κατάληψη του δρόμου.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χατζηγάκης δεν ικανοποιούν τους αγρότες που συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Τι σημαίνουν τα μέτρα; Ενίσχυση 26 ευρώ ανά στρέμμα στο βαμβάκι, 7-8 ευρώ ανά στρέμμα στο καλαμπόκι και στο σιτάρι, 5 ευρώ ανά στρέμμα στο στις ελιές.
Τα μέτρα είναι ανεπαρκή και η Ελλάδα θα παραμείνει κομμένη στα 5, στα 7 και ποιος ξέρει σε πόσα σημεία…

Ραντεβού με Χατζηγάκη

Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας έγινε χθες το πρωί σύσκεψη των εκπροσώπων των οργανώσεων και αποφάσισαν να ζητήσουν ραντεβού με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Χατζηγάκη. Την εισήγηση έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας που έγινε δεκτή από τους παρευρισκομένους. Ο Βαγγέλης Μπούτας τηλεφώνησε αμέσως στο υπουργείο και ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Χατζηγάκη. Αυτός όμως συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αγρότες της Κρήτης και δεν μπόρεσε να μιλήσει με τον κ. Μπούτα. Προς το μεσημέρι όμως έγινε η επικοινωνία και το ραντεβού κλείστηκε για σήμερα στις 1:30 το μεσημέρι στο υπουργείο. Στο ραντεβού θα πάνε τα μέλη της επιτροπής που εκλέχτηκε από τους αγρότες που πήραν μέρος στην σύσκεψη και που όπως τονίστηκε, είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους, μιας και το μπλόκο της Νίκαιας είναι της Καρδίτσας και όχι του ΚΚΕ όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν.

Οι νέοι αγρότες

Σε σύσκεψη που έγινε στο Βόλο συμμετείχαν οι νέοι αγρότες της Καρδίτσας. Μετά την απόφαση που πήραν για συνέχιση του αγώνα, θα προχωρούσαν σε νέα συνάντηση στην Καρδίτσα για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργού

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε το τελικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των αγροτών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Μετά από προσωπική εντολή του πρωθυπουργού προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι ενισχύσεις για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, που θα δοθούν άμεσα, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Μετά από επανειλημμένες συσκέψεις με κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα, στις οποίες κυριάρχησε ο ειλικρινής και γόνιμος διάλογος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή και τη συνεργασία που είχε με τους συναδέλφους του της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής, ανακοινώνει σήμερα το τελικό πακέτο των μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, συνολικού ύψους πεντακοσίων (500) εκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους συνολικού ύψους 425 εκ. ευρώ, ως ακολούθως:

1. Βαμβάκι
Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκ. ευρώ, μέσω της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
75€ εκ.

2. Αραβόσιτος και σιτηρά
Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκ. ευρώ.
100€ εκ.

3. Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές
Στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής, θα καταβληθούν άμεσα 50 εκ. ευρώ, με προσδιορισμό μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, του ύψους της αποζημίωσης ανά στρέμμα.
50€ εκ.

4. Οπωροφόρα
Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνών, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκ. ευρώ.
100€ εκ.

5. Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ
Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία
100€ εκ.

6. Έκτακτη ενίσχυση
Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων, θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκ. ευρώ.
75€ εκ.

Σύνολο: 500€ εκ.

7. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 120 εκ. ευρώ, θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρσι θα πάρουν αυξημένες επιστροφές κατά 40% περίπου.
8. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι ήδη έχει εγκριθεί χορήγηση ατόκου δανεισμού ύψους 150 εκ. ευρώ προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις για αγορά δημητριακών καλλιεργητικής περιόδου 2008, προκειμένου να πληρώσουν άμεσα τους αγρότες-μέλη τους, ενώ την προηγούμενη περίοδο χορηγήθηκαν απευθείας άτοκα δάνεια πενταετούς διάρκειας ύψους 300 εκ. ευρώ στους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η συνολική στήριξη που παρέχεται στον αγροτικό κόσμο της χώρας ξεπερνά το ένα (1) δις ευρώ.
Με τις ενισχύσεις αυτές, η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, των ανελαστικών υποχρεώσεών μας τήρησης των προβλεπομένων στην κοινοτική νομοθεσία και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του νέου προϋπολογισμού.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι το σύνολο των μέτρων αυτών είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους υπουργούς και αποτελούν, αναμφισβήτητα, μια «γενναία στήριξη του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου της χώρας». Εκφράζει δε τη βεβαιότητα, ότι οι αγρότες θα ανταποκριθούν με καλή πίστη και θα επιδείξουν εμπιστοσύνη πέραν της επίλυσης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών προβλημάτων τους.
«Ξεκινάω μαζί με όλους τους αγρότες μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου και συνεχούς συνεργασίας, για την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

ΠΑΣΟΚ: «Τα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός δεν λύνουν το πρόβλημα, υποστήριξε στην πρώτη του αντίδραση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας και εκτενέστερη τοποθέτηση.
«Απέναντι στην κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τα αγροτικά προβλήματα με την μέθοδο του "βλέποντας και κάνοντας", το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν σε κομβικά ζητήματα της αγροτιάς και αφορούν τόσο τον μετασχηματισμό όσο και την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
«Σεβόμαστε υπερβολικά τους αγρότες για να τους κάνουμε υποδείξεις, ενώ δεν δίνουμε μαθήματα, αλλά ούτε και παίρνουμε μαθήματα,όπως αυτά που έδινε ο κ. Χατζηγάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Έξαρχος

Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδήγησε τους αγρότες στην εντατική, με τις σημερινές της αποφάσεις, τους χορηγεί ασπιρίνες.
Τα μέτρα που, κάτω από την πίεση των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, είναι πολύ μακριά από τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση.
Η προσπάθεια δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων με αλχημείες, αφού αθροίζονται αποζημιώσεις αγροτών για καταστροφές, σε διάφορα προϊόντα, με διάφορες ενισχύσεις, η προχειρότητα και η ασάφεια των μέτρων, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή σύγχυση, αμηχανία και πανικό.
Είναι σαφές ότι, με τις σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσώρευσε στην ύπαιθρο με την πολιτική της η Νέα Δημοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική ανακούφιση και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, προτάσεις που η κυβέρνηση αγνόησε.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή αγροτικής πολιτικής.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης.


ΚΚΕ: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε ψίχουλα να χαρακτηριστούν»

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, μιλώντας για "δήθεν" μέτρα, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους αγρότες, σχολιάζει ως εξής:
"Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε ψίχουλα να χαρακτηριστούν. Είναι εμπαιγμός της μικρομεσαίας αγροτιάς. Δεν απαντούν στα κρίσιμα ζητήματα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, της καθιέρωσης κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα, της τιμαριθμοποίησης των επιδοτήσεων που βρίσκονται στα επίπεδα του 2001, της κατάργησης του ΦΠΑ.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να δώσουν απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία κλιμακώνοντας την πάλη τους, μαζικοποιώντας τα μπλόκα των αγωνιστικών ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς".

Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση που μαστίζει την ελληνική γεωργία και δεν καλύπτει την ανάγκη επιβίωσης του αγροτικού κόσμου. Το πακέτο που ανακοινώθηκε αποτελεί επικοινωνιακό τρικ αφού σε αυτό υπολογίζει και τα ποσά των αποζημιώσεων και ενισχύσεων που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρναν οι αγρότες για τη φετινή χρονιά».
«Το αγροτικό πρόβλημα δεν λύνεται με αριθμητικές αλχημείες που στοχεύουν στην πρόκληση σύγχυσης. Απαιτεί ουσιαστική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες των αγροτών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος

«Η Κυβέρνηση λειτουργεί με την συμπεριφορά της αγοράς. Και για να κυριολεκτούμε, σήμερα στην αγορά επειδή διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και ενώ οι αγρότες έχουν τεράστια προβλήματα, η Κυβέρνηση με εκπτωτικές τιμές προσπαθεί να τους βοηθήσει. 425 εκατομμύρια ευρώ είναι ένα μηδαμινό ποσό μπροστά στα προβλήματά τους. Χρειάζεται σοβαρότητα, χρειάζεται σχεδιασμός και όχι πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα για το σήμερα δίχως αύριο».

Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι τα μέτρα ήταν αποτέλεσμα ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου με τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών απ’ όλη τη χώρα και με κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Δεν συνομίλησε με κανένα. Δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι ούτε με την ΠΑΣΕΓΕΣ, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο του είχε ζητηθεί από την πρώτη στιγμή.
Επίσης είναι αντιφατικός γιατί μέχρι χτες ζητούσε πίστωση χρόνου και σήμερα χαρακτήρισε τα μέτρα αποτέλεσμα «μακράς μελέτης και εξαντλητικού διαλόγου. Τέλος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα έθεσε και η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και όπως αυτά διατυπώθηκαν από τα μπλόκα. Σα να μην τα άκουσε καθόλου.
Προσπαθεί με θολές εξαγγελίες τύπου αποζημιώσεων ΕΛΓΑ να ξαναδώσει στους αγρότες τα ίδια τους τα λεφτά. Δηλαδή εμφανίζει ως παροχές όσα έτσι κι αλλιώς θα εισέπρατταν οι αγρότες. Θα πρέπει εξάλλου να έχουμε υπόψη μας ότι αυτού του είδους οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν παράδειγμα διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας.
Τα αιτήματα των αγροτών είναι συγκεκριμένα. Εάν δεν αντιληφθεί η κυβέρνηση το βιοποριστικό πρόβλημα των αγροτών η αναταραχή δεν πρόκειται να λήξει».

ΓΕΣΑΣΕ

Στάχτη στα μάτια των αγροτών είναι τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης για το εισόδημα τους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Και τούτο, διότι αφενός το συνολικά ύψος των μέτρων υπολείπεται κατά πολύ των απωλειών στον αγροτικό τομέα, αφετέρου δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρόνο της υλοποίησης τους, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ.
«Είναι γνωστό άλλωστε το παράδειγμα των πυρόπληκτων της Ηλείας και των άλλων περιοχών που παρά τις υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις 1 ½ χρόνο μετά ακόμα περιμένουν .
Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί την κυβέρνηση να δεσμευθεί για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός πακέτου μέτρων που θα συμφωνηθεί σε συνεργασία εντός των προσεχών ημερών με τις αγροτικές οργανώσεις . Μέχρι να συμβεί αυτό , καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αγνοώντας τα μέτρα κοροϊδία», καταλήγει η ΓΕΣΑΣΕ.

Παραμένουν τα μπλόκα

Με νέο αποκλεισμό της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών απάντησαν οι αγρότες της Λαμίας στις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για 20 λεπτά περίπου κόπηκε η Ελλάδα στη μέση λίγο μετά τις 6 το απόγευμα αφού οι αγρότες μετέφεραν στον κόμβο Μοσχοχωρίου 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας 30 περίπου αγροτικά μηχανήματα και έκλεισαν την παλαιά εθνική οδό που έχει απομείνει ο μοναδικός δρόμος κυκλοφορίας μεταξύ βορρά και νότου από την στιγμή που οι αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στο ύψος της Αλαμάνας.
-Αποκλεισμένη η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνώνστα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στο Κάστρο. Οι αγρότες της περιοχής έκλεισαν και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας.
- Εκατοντάδες νταλίκες παραμένουν εγκλωβισμένες για τρίτη μέρα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και τη Θήβα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
- Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα και ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής. Μετ' εμποδίων η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.
- Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ' αόριστων την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά και ανοίγουν την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.
- Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω απο το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς.
- Κινητικότητα παρατηρείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου τρακτέρ από την Επανομή κινούνται προς τον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».
- Αποκλεισμένη και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι. Οι αγρότες της Κρήτης, μετά τη άκαρπη συνάντηση που θα είχαν με τον Σ. Χατζηγάκη, θα συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Στο δρόμο και οι κτηνοτρόφοι

Εν τω μεταξύ, και οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Zootechnia 2009.
Οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί ασφυκτιούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και προσθέτει:
«Οι τιμές των ζωοτροφών των λιπασμάτων και των φαρμάκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα ο καταναλωτής πληρώνει τις συνεχείς αυξήσεις των προϊόντων και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και κατανάλωσης συνεχώς διευρύνεται σε βάρος και των δυο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου