Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Περί διαφθοράς…



Σχολιάζει…
Ο Γιώργος Αμβροσίου


Οι κινητοποιήσεις των νέων δεν λένε να σταματήσουν. Και όσοι νόμισαν ότι όλα θα κρατήσουν μερικές μέρες και θα τελειώνουμε, μάλλον έπεσαν έξω. Αυτές τις μέρες όλοι προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση. Όλοι λένε το κοντό τους και το μακρύ τους, ανάλογα τον κλάδο που εκπροσωπούν. Σύμφωνα όμως με την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, η διαφθορά μια από τις αιτίες των δυναμικών αντιδράσεων των νέων. Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Η Διεθνής Διαφάνεια είχε επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την κοινωνία η διαφθορά. Τα φαινόμενα που με οδύνη παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης εγκληματικής ενέργειας ενός ατόμου, που μάλιστα είχε ως αποστολή να υπερασπίζεται την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και μιας γενικότερης αίσθησης της κοινωνίας και ιδίως των νέων, ότι η διαφθορά έχει προχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η αίσθηση της νέας γενιάς είναι ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, οι ευθύνες δεν επιμερίζονται και δεν καταλογίζονται, η εκπαίδευση νοσεί, ο διάλογος των γενεών έχει διακοπεί, η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση. Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποφύγει την παραδοχή ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ευρύτατα διαδεδομένη ως πρακτική αλλά και εθιμοτυπικά εδραιωμένη ως νοοτροπία. Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς και η εδραίωση μιας νέας αντίληψης των πραγμάτων και το ζήτημα της διαφθοράς να πάψει να αποτελεί πεδίο διαμάχης των πολιτικών και κομματικών δυνάμεων της χώρας. Η διαφθορά έχει εδραιωθεί παντού.

Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να επανέλθει η τάξη. Η «Ανοικτή Κοινωνική Συμμαχία Ακεραιότητας και Διαφάνειας», η πρωτοβουλία που ξεκίνησε (σχεδόν προφητικά) πριν λίγους μήνες η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς για την Ελλάδα του αύριο, μπορεί να δημιουργήσει ένα βήμα όπου ενεργοί πολίτες θα εκφράζουν δημιουργικά και ελεύθερα τις απόψεις τους, αντιδρώντας στη διαφθορά και στη σήψη και προτείνοντας άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Μπορεί να δώσει ελπίδα στους νέους που δίνουν τη μάχη για το μέλλον τους.

Αυτά λέει η ανακοίνωση. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έχουν δίκιο. Διότι δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε καθημερινά τους πολιτικούς και τους δημόσιους λειτουργούς να κατακλέβουν το δημόσιο πλούτο και να μην αντιδρούμε. Όταν οι πρυτάνεις αντί να φροντίζουν τα χρήματα να γίνουν διδακτικό έργο, αγοράζουν πόρσε και οι πολιτικοί έχουν off shore εταιρείες για να κρύψουν τα χρήματα που έχουν κλέψει από την ενασχόληση τους με την πολιτική, τότε κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να κρύβονται πίσω από τους διάτρητους νόμους περί ευθύνης υπουργών και να βγαίνουν λάδι και όλα αυτά να τα πληρώνει ο λαός. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι νέοι μας. Αυτούς δεν λογάριασαν όλοι αυτοί. Και βγήκε ο Καραμανλής να μας πει ότι έκανε λάθος. Αν έκανες λάθος κύριε φεύγεις!! Ας έρθει ο επόμενος και αν είναι και αυτός ίδιος, τότε ας έρθει ο μεθεπόμενος. Αν δεν γίνει κάτι δραστικό, τότε να μου τοι θυμηθείτε. Η κυβέρνηση Καραμανλή θα είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που πέφτει από τους νέους.

1 σχόλιο: