Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Περί ανασχηματισμού...

Σχολιάζει ο Γιώργος Αμβροσίου

Να λοιπόν που έγινε και ο περιβόητος ανασχηματισμός. Μια διαδικασία στην οποία τα στελέχη της ΝΔ περίμεναν για να ανακάμψει το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις και αν τα πράγματα ισορροπήσουν να πάει ο Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές. Ας δούμε λοιπόν το έγινε. Από την κυβέρνηση, τα πρόσωπα που αποχωρούν είναι οι υπουργοί: Γ. Αλογοσκούφης από το Οικονομίας Μιχ. Λιάπης από το Πολιτισμού Χρ. Φώλιας από το Ανάπτυξης Αλ. Κοντός από το Γεωργίας. Και οι υφυπουργοί Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, Εξωτερικών Π. Δούκας και Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος. Από τους υπάρχοντες, αναβαθμίζονται ο Γ. Παπαθανασίου σε υπουργό Οικονομίας και ο Σταύρος Καλαφάτης σε υπουργό Μακεδονίας. Μετακινούνται ο Α. Σπηλιωτόπουλος στο Παιδείας, ο Ευρ. Στυλιανίδης στο Μεταφορών, ο Κ. Χατζηδάκης στο Ανάπτυξης και ο Σωτ. Χατζηγάκης στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και το ερώτημα είναι το εξής. Φτάνουν όλα αυτά για να ανακάμψει η ΝΔ; Φτάνουν αυτές οι αλλαγές για να πεισθούν οι πολίτες ότι ο Καραμανλής και η παρέα του έβαλαν μυαλό; Κατά τη γνώμη μου από μόνος του ο ανασχηματισμός δεν φτάνει. Πρέπει για να έχει αποτέλεσμα Να συνοδευτεί από μια σειρά άλλων μέτρων και αποφάσεων.

1ον Πρέπει να αλλάξουν πολλά που σήμερα απαρτίζουν τον κρατικό μηχανισμό. Υπάρχουν π.χ. Περιφερειάρχες που ελέγχονται για πολλά ανομήματα. Τους έχουν ασκήσει διώξεις οι εισαγγελείς και σίγουρα δεν μπορεί να παραμένουν στη θέση τους. Υπάρχουν στελέχη που κατάλαβαν θέσεις κρίσιμες μόνο επειδή ήταν αποτυχόντες βουλευτές ή απλά κομματόσκυλα. Όλοι αυτοί πρέπει να πάνε σπίτι τους και να ανατεθεί η διοίκηση σε νέους και άφθαρτους.

2ον Πρέπει να αλλάξει πολιτική σε πολλούς τομείς και κυρίως αυτή της οικονομίας. Αν το κράτος συνεχίζει να χαρίζει με την χαμηλή φορολογία δισεκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και από την άλλη φορολογεί τους μικρομεσαίους, τότε θα κλάψουν μανούλες. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Ας σταματήσει το κράτος να κυνηγάει μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Αλλού είναι τα λεφτά και όχι στους μεροκαματιάρηδες.

3ον Θα έχει το σθένος ο Γιάννης Παπαθανασίου να αντιπαρατεθεί με τους πρωτοκλασάτους που έμειναν στα υπουργεία ελίτ και δεν τόλμησαν να ακουμπήσουν καν την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Οικονομίας; Μπακογιάννη, Σουφλιάς, Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Πετραλιά έμειναν καρφωμένοι στις καρέκλες τους και άφησαν τον Παπαθανασίου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Οι «μεγάλοι» που θα είχαν το κύρος να βγουν και να πουν στο λαό την αλήθεια και να γίνουν ενδεχομένως πιστευτοί, φυγομάχησαν. Έτσι, δημιουργήθηκε απλά η εντύπωση ότι και σε αυτό τον ανασχηματισμό ο Καραμανλής έκανε μια τρύπα στο νερό. Φυσικά, όλα αυτά θα κριθούν στην πορεία. Όμως, αυτό που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από το υπουργείο μεταφορών ή το υπουργείο δημοσίων έργων, αλλά την οικονομία. Έκανε ποτέ κανένας πρωθυπουργός περισσότερα έργα από την Σημίτη; Κι όμως, τα γκάλοπ έδειχναν το 2003 ότι αν κατέβαινε ο ίδιος στις εκλογές θα έχανε με 12 μονάδες διαφορά. Αυτά και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου