Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Κανόνι για τον μιντιάρχη της Πάτρας

Το κείμενο είναι από το το protothema, αλλά έχει σημασία η αναδημοσίευση. Θα καταλάβεται όλοι γιατί τα ΜΜΕ δεν πρέπει να βρίσκονται στα χέρια αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών. Διότι, αυτοί μόλις δουν τα δύσκολα την κοπανάνε. Απλά, διότι δεν αγαπάνε την ενημέρωση παρά χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να κάνουν τις δουλειές τους.
Και ότνα στραβώσει κάτι την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια.
και τότε τρέχουν οι Ενώσεις Συντακτών να καταγγείλουν τις απολύσεις και το κλείσιμο των μέσων. Όταν όμως βλέπουν την κατάσταση να διαμορφώνεται δεν μιλάει κανείς. Όταν κάποιοι δμοσιογράφοι μέλη ενώσεων αφήνουν στα κρύα του λουτρού τίμιους ανθρώπους του τύπου για να πάνε δίπλα και να βγάλουν τα διπλά, τότε όλα είναι καλά.
Διαβάστε λοιπόν τι συμβαίνει σήμερα στην Πάτρα.

Κανόνι για τον μιντιάρχη της Πάτρας
Διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρείες της Ελλάδος, με προεκτάσεις στις κατασκευές, καθώς και συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές. «Ορκισμένος» εχθρός του είναι ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας ενώ στον ίδιο άρεσε να τον αποκαλούν «τοπικό μεγιστάνα». Κάτι δηλαδή σαν Μέρντοκ της Αχαϊας.
Και πώς να μην νιώθει έτσι όταν ο ίδιος σε μια τόσο μικρή κοινωνία έφθασε να κατέχει μια εφημερίδα, τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, και φυσικά τον τηλεοπτικό σταθμό Teletime τον οποίο εξαγόρασε από τον Γιώργο Τράγκα. Μέσα Ενημέρωσης με τα οποία είχε ισχυρή επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής κι όχι μόνο.
Ο λόγος για τον Θόδωρο Καμπέρο. Τον Πελοποννήσιο επιχειρηματία που θα γινόταν βασιλιάς, ο οποίος όμως τελικά έμεινε, όπως φημολογείται εντόνως, από …λάστιχο, ελέω της μεγάλης κρίσης που πλέον χτυπάει και την πόρτα μας.
Από καιρό η τοπική κοινωνία της Πάτρας γνώριζε πως η τύχη είχε στρέψει την πλάτη της στον άλλοτε «λαγοπόδαρο» επιχειρηματία. Κάτι οι απολύσεις από τις εταιρείες και τα ΜΜΕ που κατείχε και για τις οποίες είχε αντιδράσει πολλές φορές το ΚΚΕ, κάτι οι φήμες περί λήξης του συμβολαίου του με την πολυεθνική Dia η οποία τον στήριξε εδώ και χρόνια, έδειχναν πως το 2009 κάθε άλλο παρά ρόδινο διαγραφόταν.
Και προς επαλήθευση των αχαϊκών Κασσανδρών δύο μόλις ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά ακούστηκε ο κρότος του πρώτου ηχηρού κανονιού σε μια περιοχή μάλιστα της χώρας που έχει συνηθίσει σε πτωχεύσεις όπως της Πειραϊκής Πατραϊκής κ.ά. Ανοίγματα 40 εκατ. ευρώ και πολιτική …κωλοτούμπα
Αρχικές πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία μεταφορών και logistics Caberos, μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της πανελλαδικά, έχει ανοίγματα που ούτε λίγο, ούτε πολύ αγγίζουν το ποσό των από 40 εκατ. ευρώ.
Με μόλις 10 χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία του Θόδωρου Καμπέρου αξιοποίησε στο έπακρο τις άριστες σχέσεις του ιδιοκτήτή της με την αγορά αλλά και με συγκεκριμένους πολιτικούς. Οι επενδύσεις της σε κτίρια μέσα σε ελάχιστο χρόνο έφθασαν τα 15 εκατ. ευρώ, με σημαντική μάλιστα βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα της εποχής.
Πολλοί ήτανε τότε οι Πατρινοί που αναφέρονταν σε πολιτικές φιλίες πρώτου μεγέθους από τη μεριά του Αχαιού επιχειρηματία. Κάπως έτσι, η εταιρία Caberos εν μια νυκτί δημιούργησε και με την αρωγή της νέας γαλάζιας διακυβέρνησης – όπως διατείνονται οι ανταγωνιστές του - αποθηκευτικούς χώρους, εγκαταστάσεις αλλά και δίκτυο διανομής στον Ασπρόπυργο και στην Πάτρα.
Τότε ήταν που οι αντίπαλοι του Θόδωρου Καμπέρου άρχισαν να κάνουν λόγο για τις τιμές που ο ίδιος έδινε στην αγορά, χτυπώντας τους ανηλεώς χωρίς όμως να σκέπτεται το κατά πόσο μια τέτοια τακτική θα ήτανε τελικά βιώσιμη τόσο για τον κλάδο, όσο και για τον ίδιο.
Όμως με δυναμική 200 φορτηγών, πελάτες σε όλη την Ελλάδα και υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις στην Κυβέρνηση κυρίως, ο επιχειρηματίας έβλεπε πολύ υψηλότερα. Ένας πρώτος φιλόδοξος στόχος υπήρξε η έκδοση εφημερίδας στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ως έδρα ακριβό κτήριο στην λεωφόρο Κηφισίας, απέναντι από το Υγεία.
Στο επιτελείο του μάλιστα είχε προσλάβει πολλούς πρώην συνεργάτες της κεντροδεξιάς εφημερίδας «Απόφαση» καθώς και δηλωμένους «Καραμανλικούς» συνεργάτες. Το εγχείρημα υπήρξε θνησιγενές και κάπως έτσι μετά από 10 φύλλα η «ροζ» εφημερίδα του (αφού απευθυνόταν αποκλειστικά σε γυναίκες) έκλεισε. Όμως οι φιλοδοξίες του δεν τέλειωσαν εκεί.
Σύντομα ενεπλάκη και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης της Αχαΐας, εξαγοράζοντας το πολύπαθο Tele Time. Με τη μέθοδο του ντόμινο λοιπόν, ο ίδιος όχι μόνο απέκτησε τον έλεγχο τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού αλλά και τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας. Συγκεκριμένα, φέρεται να ελέγχει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Relax FM 88,2, Ημέρα FM 90,4 και Ράδιο Γάμμα 94 FM, τον τηλεοπτικό σταθμό Teletime και την εφημερίδα "Ημέρα". Πάντως ο Πατρινός Μέρντοκ δεν έμεινε σε αυτές μόνο τις business. Ο όμιλος επιχειρήσεων του περιλαμβάνει και τις εταιρίες Caberos Aviation και την κατασκευαστική Σύγχρονη Κατασκευή οι οποίες δημιουργήθηκαν με δάνεια πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Δάνεια όμως τα οποία προέρχονται από μεγάλες τράπεζες οι οποίες αυτή τη στιγμή βλέπουν τα χρήματά τους να χάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου