Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές

Εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές» είναι με μία φράση ο σχεδιασμός που ξετυλίγει με αφετηρία τον ανασχηματισμό ο άξονας Μαξίμου Ρηγίλλης.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός απέδωσε και ισχυρίζεται ότι το πραγματικό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έχει περιορισθεί στις δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Θεωρούν ότι το πιο σημαντικό νέο στοιχείο είναι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί και η οποία πιστεύουν ότι ευνοεί τη ΝΔ. Προσδοκούν μάλιστα ότι στο προσεχές διάστημα θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, διότι προεξοφλούν ότι θα αυξηθεί το ποσοστό συσπείρωσης των δεξιών ψηφοφόρων. Προεκλογικώς, στην κυβερνητική παράταξη θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες πόλωσης προκειμένου να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό συσπείρωσης μεταξύ των οπαδών τους. «Η κατάσταση θυμίζει Αύγουστο του 2007» έλεγε στο protothema.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Ο χρόνος των πρόωρων εκλογών προσδιορίζεται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο και υπάρχει πρόβλεψη για επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο μαζί με τις ευρωεκλογές. Φυσικά ο σχεδιασμός βασίζεται στο ότι μία σειρά από πολιτικά μεγέθη θα εξελιχθούν κατ ευχήν για την κυβέρνηση και ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα όπως η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου που θα ανατρέψουν άρδην το σκηνικό.
Για να επιτύχουν καλύτερα στην προσπάθεια να αποφύγουν γκάφες ή νέα σκάνδαλα ήδη μεταξύ των υπουργών έχει πέσει το σύνθημα: «συντήρηση» είναι η λέξη κλειδί που θα καθορίσει τις κυβερνητικές δράσεις τους επόμενους δύο μήνες. Δεν θα πρέπει να αναμένονται ρήξεις, η έννοια της μεταρρύθμισης επιστρέφει στο λεξικό και η απόφαση είναι ότι σε όλα τα μέτρα που ανακοινώνονται θα δίνεται η εσάνς των προεκλογικών παροχών.
Μέτρα και προεκλογικές παροχές
Με μία σειρά μέτρων που θα εξαγγελθούν σταδιακά το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μηδενίσει την διαφορά και ότι θα είναι σε θέση να προκηρύξει εκλογές προβάλλοντας το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και την ανάγκη για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην οικονομία με σκοπό να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κεντρικό ρόλο για την αποκατάσταση των σχέσεων της ΝΔ με τους μικρομεσαίους θα έχει ο προερχόμενος «από την αγορά» νέος υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου ήδη δίνει το στίγμα καλώντας τις τράπεζες να εκταμιεύσουν χρήματα για τις επιχειρήσεις. Εάν δεν το πράξουν, η κυβέρνηση θα ρίξει την ευθύνη στα τραπεζικά ιδρύματα. Εάν το χρήμα ρεύσει, ο κ. Καραμανλής θα αποπειραθεί να το πιστωθεί.
Σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται οι προσλήψεις και για ενισχύσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μικρομεσαίους και αγρότες. Παράδειγμα της συγκεκριμένης τακτικής η ανακοίνωση της απόφασης για παροχή διπλού δώρου Πάσχα στους ανέργους.
Στο πρόγραμμα βρίσκονται επίσης «φιλολαϊκά» μέτρα όπως η τρίμηνη μείωση της θητείας στον στρατό ξηράς, αν και υπάρχουν ενστάσεις ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να αποφασίζει μικρότερη θητεία σε περίοδο ελληνοτουρκικής έντασης. Προωθείται επίσης η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εάν το επόμενο διάστημα ξεκινήσει διάλογος που ωστόσο θεωρείται αμφίβολο ότι θα καταλήξει σε αποτελέσματα.
Από την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να αρχίσουν και οι «στοχευμένες» επισκέψεις του πρωθυπουργού κατ αρχήν στο λεκανοπέδιο και αργότερα οι περιοδείες στην περιφέρεια.
Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται λοιπόν για τον Απρίλιο. Επίσημη αιτιολογία η διεθνής οικονομική κρίση. Ουσιαστικά όμως οι πρόωρες εκλογές είναι επιβεβλημένες, αφού στο τέλος της άνοιξης η όποια κυβέρνηση θα κληθεί να ανακοινώσει το σκληρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα που αποφασίζει η Κομισιόν για το 2010.
Ο κ. Καραμανλής θέλει να αποφύγει την ανακοίνωση της λυπητερής πριν από τις εκλογές και θα παίξει τα ρέστα του για να συσπειρώσει τους οπαδούς του, με σκοπό να μηδενίσει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ που προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου. Εάν κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην πρώτη αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο θεωρούν στη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής θα στήσει διπλές κάλπες τον Ιούνιο (μαζί με τις ευρωεκλογές) φιλοδοξώντας να οδηγήσει τη ΝΔ στην πρώτη θέση και να αποσπάσει το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου για το πρώτο κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου