Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Καμία πίστωση χρόνου δεν δίνουν οι αγρότες στον Σωτήρη Χατηγάκη

Καμία πίστωση χρόνου δεν δίνουν οι αγρότες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατηγάκη, που επανέλαβε την παράκλησή του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τους «γαλάζιους» βουλευτές του θεσσαλικού κάμπου.
«Είναι αδιανόητο να ζητά κανείς πίστωση χρόνου όταν το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13.
Οι αγρότες εξάντλησαν όλα τα περιθώρια που είχαν και δίνουν ραντεβού στα Τέμπη και σε άλλα κομβικά σημεία της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στις 20 Ιανουαρίου. Περιμένουμε εκεί και τον υπουργό, και όλους τους βουλευτές», δήλωσε στο Έθνος, ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, ενώ πιο αποφασιστικός φάνηκε ο έτερος «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σειδρόπουλος: «δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεχειμωνιάσουμε στα Τέμπη, γι΄ αυτό μόλις πάμε, θα κόψουμε την εθνική οδό στα δύο. Δεν περιμένουμε συνάντηση με τον υπουργό, αλλά λύσεις και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Η συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με τους βουλευτές της Ν.Δ. έγινε μετά από απαίτηση των βουλευτών, και σε αυτήν ο υπουργός ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού χώρου, ενώ για πολλά από αυτά παρέπεμψε στον συνάδερφό του, υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα ξεκινά περιοδεία στην επαρχία για να δει από κοντά αγρότες κι αγροτοσυνδικαλιστές.
«Ο δίαυλος επικοινωνίας με τους αγρότες πρέπει να μείνει ανοιχτός, ακόμη και με κλειστούς δρόμους», μας είπε ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Εν τω μεταξύ τα «κόκκινα» τρακτέρ πληθαίνουν στο θεσσαλικό κάμπο, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συλλαλητήρια, στην Αγιά με 50 αγροτικά μηχανήματα και στα Φάρσαλα.
«Αν όλοι εμείς δεν σταματούμε στο εφήμερο, αλλά ψάχνουμε το αίτιο, άρα χτυπούμε το κακό στη ρίζα του, εναντιωνόμαστε δηλαδή στην κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική της Ε.Ε., τότε θα νικήσουμε, θα λύσουμε τα πολύ σοβαρά προβλήματα και στο τέλος θα είμαστε υπερήφανοι που επιλέξαμε να μείνουμε στην ύπαιθρο», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης στην Αγιά, ο Πέτρος Σίμος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταξοχωρίου.
Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) είναι η σημερινή σύσκεψη των «κόκκινων» αγροτοσυνδικαλιστών που θα γίνει στην Καρδίτσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να πυκνώσουν τα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ και οι αγρότες να κινηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας προς το Δέλτα της Καρδίτσας, για να προλάβουν τους «γαλάζιους» και τους Νέους Αγρότες. Εκπρόσωποι των τελευταίων έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη τύπου και αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τα τρακτέρ αύριο στο Δέλτα του Παλαμά, με σκοπό να βγουν στις 20 του μήνα στην εθνική οδό.
Τρίκαλα και Καρδίτσα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πού θα στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στις κινητοποιήσεις των «γαλάζιων» και των Νέων Αγροτών την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιανουαρίου. Οι αγρότες της Μαγνησίας θα βγουν στην Κεφάλωση Αλμυρού ή στις Μικροθήβες και εκείνοι της Στερεάς Ελλάδας στην Αλαμάνα, αλλά και σε δύο παρακαμπτήριες της παλιάς εθνικής οδού, προκειμένου να κοπεί εντελώς η επικοινωνία βορρά-νότου.
«Είμαστε ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας και περιμένουμε τη δυναμική συμμετοχή των αγροτών. Τα ψέματα τελείωσαν», δήλωσε εκ μέρους των Νέων Αγροτών, ο Γιάννης Ζαχαριάς.
Στη Λάρισα τυπώθηκαν ήδη 5.000 φυλλάδια με το ψήφισμα της συνάντησης «γαλάζιων» και Νέων Αγροτών και από σήμερα θα μοιράζεται στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου.
Οι αγρότες ζητούν άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ στο προσκλητήριο καλούνται και οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα με τα «καρτέλ» στο γάλα και στο κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου