Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Πορεία - γροθιά στον «τρομονόμο»

Με μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν χθες στη Λάρισα απαιτώντας την κατάργηση του «τρομονόμου» με βάση τον οποίο παραπέμπονται οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις της Λάρισας τον περασμένο Δεκέμβριο μετά και τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Μέλη πολιτικών κινήσεων και φορέων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης που διοργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου αλλά και σε αυτό των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων που οργάνωσαν δεύτερη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία, για να ενωθούν στη συνέχεια σε μια πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Ταχυδρομείου για να καταλήξει δυόμιση ώρες αργότερα στην πλατεία Αγ. Βησσαρίωνος.
Διαδηλωτές που αξίωσαν την απόσυρση όλων των κατηγοριών σε βάρος των συλληφθέντων στις διαδηλώσεις της Λάρισας, την αποφυλάκιση των κρατουμένων αλλά και την κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, η εφαρμογή του οποίου, αποτέλεσε άλλωστε και το λόγο της διοργάνωσης των πανελλαδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας χθες το μεσημέρι στη Λάρισα, «τη μοναδική πόλη στην οποία εφαρμόσθηκε ο νόμος κατά συλληφθέντων και μάλιστα ανηλίκων μαθητών στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν της δολοφονία του 15χρονου» όπως τόνιζαν και χθες διαδηλωτές αλλά και νομικοί.
Ξεχωριστή, πανελλαδική επίσης συγκέντρωση διοργάνωσαν χθες το μεσημέρι αναρχικοί και αντεξουσιαστές οι οποίοι με μια συμβολική κίνηση, έσπασαν κάμερες τραπεζών, γράφοντας επίσης συνθήματα σε σούπερ μάρκετ και ιερούς ναούς. Ένταση ωστόσο απειλήθηκε όταν διμοιρία των ΜΑΤ, στη διασταύρωση των οδών 23ης Οκτωβρίου και Σεφέρη, επιχείρησε να εισέλθει στο μέσο των διαδηλωτών (η πορεία των αντεξουσιαστών προπορευόταν της πορείας των Κινήσεων) απειλώντας ουσιαστικά τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης.
Η κίνηση ευτυχώς έγινε αντιληπτή από την περιφρούρηση, μέλη της οποίας όπως και διαδηλωτές, απαίτησαν την αποχώρηση των ΜΑΤ, για να συνεχίσει η διαδήλωση, αφού πρόθεση των διοργανωτών ήταν η ειρηνική διαμαρτυρία. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα και στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου συνέχισε η πορεία των αντεξουσιαστών. Η σύγκρουση αντεξουσιαστών αλλά και δυνάμεων των ΜΑΤ αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση επίσης πολιτών οι οποίοι σχηματίζοντας «αλυσίδα» σημείωναν και προς τις δυο πλευρές την ανάγκη αποφυγής επεισοδίων.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Στην Κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν μέλη Παρεμβάσεων, Συσπειρώσεων και Εργατικών Σχημάτων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Εκ μέρους των Εργατικών Κινήσεων ο κ. Φ. Γενηκομσίου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η συγκλονιστική νεανική λαϊκή εξέγερση ξέσπασε με θρυαλλίδα την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή». «Είναι βαθιά γελασμένοι εάν νομίζουν ότι αυτή η επιδρομή θα περάσει. Όπως έδειξαν και οι συγκλονιστικές διαδηλώσεις οι νέοι και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πτοούνται αλλά κλιμακώνουν τον αγώνα τους, βαθαίνουν το πολιτικό περιεχόμενο, υπερασπίζονται και περιφρουρούν συλλογικά τις μορφές αγώνα και τη δημοκρατική οργάνωσή του». Για να καταλήξει τονίζοντας ότι «σε τέτοιες στιγμές δεν έχει θέση η αδράνεια, ούτε μόνο το ξέσπασμα της οργής, αλλά ο συλλογικός μαζικός, μαχητικός αγώνας. Με συντονισμένα συλλαλητήρια, απεργίες, καταλήψεις και με όλο τον πλούτο των μορφών που η ίδια η ανεξάντλητη δράση των αγωνιστών προωθεί, για να εμφανισθεί εδώ στο καμίνι του αγώνα μια εργατική λαϊκή αντιπολίτευση με ένα μέτωπο παιδείας, εργασίας και δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Γενηκομσίου.
Οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου επίσης ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο διεκδικητικό πλαίσιο της οποίας, όπως είναι γνωστό και από τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, περιλαμβάνονται τα αιτήματα, της αποφυλάκισης των κρατουμένων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις της Λάρισας τον περασμένο Δεκέμβριο, της απόσυρσης των κατηγοριών που στηρίζονται στον «τρομονόμο» αλλά και της κατάργησης του αντιτρομοκρατικού νόμου. Στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρωνόταν την ίδια ώρα, αναρχικοί και αντεξουσιαστές.
Η πρώτη πορεία, γεμάτη παλμό, αποτελούμενη από αρκετά μπλοκ (της Πρωτοβουλίας, των Σχημάτων, Κινήσεων, Φοιτητικών Συλλόγων, Κομματικών Οργανώσεων και ανεξάρτητων ομάδων) ξεκίνησε στις 2 περίπου το μεσημέρι από την οδό Παναγούλη για να καταλήξει δυόμιση ώρες αργότερα (μέσω των οδών Βενιζέλου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Ρούζβελτ, Ηρ. Πολυτεχνείου, 23ης Οκτωβρίου) στην πλατεία Αγ. Βησσαρίωνος, όπου διαλύθηκε ο κύριος όγκος.
Οι αντεξουσιαστές, επίσης με μια μαζική συγκέντρωση, πραγματοποίησαν δική τους, πορεία διαμαρτυρίας, προπορευόμενοι των άλλων διαδηλωτών. Οι δυο πορείες ενώθηκαν προσωρινά, την ώρα που διμοιρία των ΜΑΤ, επιχείρησε να μπει στο μέσο των διαδηλωτών, στο ύψος της οδού Σεφέρη, όπως προαναφέρθηκε. Για μια ακόμη φορά να σημειωθεί ότι παρά τις ειρηνικές προθέσεις των διαδηλωτών, ο χαρακτήρας της διαδήλωσης απειλήθηκε από την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία, υπό τον φόβο των επεισοδίων, είχε λάβει αυξημένα μέτρα, με ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας με αρκετές διμοιρίες.
«ΑΛΥΣΙΔΑ»
Όταν το τελευταίο τμήμα της πορείας των αντεξουσιαστών βρέθηκε στη γωνία των οδών Κούμα και Μ. Αλεξάνδρου, οι στιγμές φάνηκαν κρίσιμες, για την εξέλιξη της διαδήλωσης. Από το πλήθος των νεαρών, ελάχιστοι πέταξαν πέτρες και μαύρη μπογιά προς το δικαστικό μέγαρο, παρά τις φωνές νεαρών από τους διαδηλωτές, που τους αποθάρρυναν, ζητώντας τους να σταματήσουν και να προχωρήσουν προς τον πεζόδρομο της Κούμα. Δημιουργήθηκε ένταση, ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και άρχισαν να πλησιάζουν τους διαδηλωτές δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, η μία από την πλευρά της οδού Παπακυριαζή και η άλλη από την πλευρά που βρίσκονταν τα ταξί της Κ. πλατείας.
Τότε συνέβη κάτι πρωτόγνωρο και καταλυτικό της όλης κατάστασης. Ομάδες πολιτών, πολλές γυναίκες, σχημάτισαν αλυσίδα μπροστά από τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν προς την πλευρά των ταξί, παρακαλώντας τους συγχρόνως να μην πετάξουν δακρυγόνα. Πράγματι, δεν πετάχτηκε ούτε ένα δακρυγόνο από αυτή τη διμοιρία και συγχρόνως οι πολίτες πήγαν όλοι μαζί προς την πλευρά των διαδηλωτών που βρίσκονταν στην αρχή της οδού Κούμα. Εκεί, άρχισαν να συνδιαλέγονται ήρεμα μαζί τους, για να τους κατευνάσουν. Η κίνηση αυτή απέδωσε άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Η πλειονότητα των νεαρών αντεξουσιαστών άρχισε να υποχωρεί και να φωνάζει και σε όσους αντιδρούσαν ότι έπρεπε να σταματήσουν.
Από την πλευρά προς την οδό Παπακυριαζή, εξαιτίας και κάποιων μεμονωμένων περαστικών, που επιτέθηκαν φραστικά στους διαδηλωτές, υπήρξε μεγαλύτερη ένταση. Η διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν προς αυτή την κατεύθυνση έριξε μία χειροβομβίδα κρότου- λάμψης και στη συνέχεια ένα δακρυγόνο. Η όλη εμπλοκή σταμάτησε εκεί. Οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς την Κούμα και μέσω της Ρούσβελτ προς την πλ. Ταχυδρομείου.
Ακολούθησε και μια δεύτερη διαβούλευση μεταξύ της ομάδας πολιτών και διαδηλωτών στην οδό Παπακυριαζή μεταξύ της πλ. Ταχυδρομείου και της οδού Μ. Αλεξάνδρου. Εκεί κρίθηκε και η ειρηνική ολοκλήρωση της πορείας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών αποφάσισε να σταματήσει και επέστρεψε στην πλ. Ταχυδρομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου