Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

Οι θέσεις των αιρετών!!!

Σχολιάζει ο Γιώργος Αμβροσίου
Την προπερασμένη Κυριακή, έγιναν σε όλη τη χώρα οι εκλογές για την ανάδειξη προεδρείων σε όλους τους δήμους της χώρας. Οι εκλογές έγιναν κανονικά σε όλους τους δήμους του νομού μας, πλην ενός. Όπως πληροφορηθήκαμε, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό να γίνει στο Δήμο Αργιθέας. Οι εκλογές στις 4 Ιανουαρίου αναβλήθηκαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έγινε η επαναληπτική συνεδρίαση που όμως κατέστη άκαρπη μιας και η πλειοψηφία δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο και γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αιτίας όλων αυτών των δυσλειτουργιών όπως μάθαμε είναι ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι διαφώνησαν με τον Δήμαρχο, Χρήστο Καναβό για τα αξιώματα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχαν λάβει υποσχέσεις που ο δήμαρχος δεν τήρησε και από την πλευρά του ο δήμαρχος ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια. Και ως συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια.

Τι θα γίνει όμως τώρα; Πως θα προχωρήσει η υπόθεση; Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και συγκεκριμένα του άρθρου 92 με τίτλο, «Εκλογή Προεδρείου», αναφέρει ρητά ως εξής:

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγράφου 1. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περίπτωση, Πρόεδρος και γραμματέας, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τις περισσότερες ψήφους προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε, και Αντιπρόεδρος ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυασμού της μειοψηφίας που έλαβε τις περισσότερες ψήφους προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δημοτικός σύμβουλος που διαφώνησε, αυτή τη στιγμή καθίσταται βάσει του κώδικα, πρόεδρος.

Διαβάζοντας των κώδικα, κατάλαβα και που θα πήγαινε το πράγμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας αν τελικά η πλειοψηφία δεν κατάφερνε να βγάλει πρόεδρο του Λάμπρο Τάτσιο, έστω και με τις ψήφους της ομάδας Παλαμιώτη. Σήμερα, πρόεδρος βάση του κώδικα θα ήταν ο πλειοψηφών σύμβουλος, δηλαδή ο Γιώργος Χαντζοπλάκης!!! Καταλάβατε τώρα γιατί άρχισαν κάποιοι να επιτίθενται στον Χρήστο Παλαμιώτη, ακόμη και μέσα στο Δ.Σ;

Αυτή η υπόθεση με τα αξιώματα έχει πάρει πλέον άσχημο δρόμο. Η απόφαση του Παυλόπουλου όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η ΝΔ το 2004 να αυξήσει τα αξιώματα έβαλε την αυτοδιοίκηση σε περιπέτειες. Πέρα του ότι ο δήμαρχος βρίσκεται σε διλλήματα να ορίσει όλους τους συμβούλους έστω και από κάποιο διάστημα σε έμμισθα πόστα, αυτό κοστίζει πάρα πολλά χρήματα στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους. Οι αιρετοί εισπράττουν κανονικά τους μισθούς τους, ενώ οι προμηθευτές περιμένουν μήνες ή και χρόνια. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;

Και κάτι τελευταίο; Πριν μερικά χρόνια σε πεδινό Δήμο της Καρδίτσας, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι για να μπουν στον συνδυασμό που τελικά κέρδισε τις εκλογές, ζήτησαν εγγυήσεις από τον επικεφαλή ότι θα τους ορίσει σίγουρα αντιδημάρχους. Ποια ήταν η εγγύηση; Του πήραν γραμμάτια και επιταγές πολλών εκατομμυρίων δραχμών!!! Και τελικά, ο άνθρωπος ήθελε δεν ήθελε τους έδωσε τα αξιώματα. Η αμάδα σκόρπισε και τελικά ο ίδιος την επόμενη δεν κατάφερε ούτε καν να φτιάξει ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι κυρίες και κύριοι η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα. Ανεξαρτήτως αν φταίει ο δήμαρχος ή οι σύμβουλοι, αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Κάτι πρέπει να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου