Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Οριστικά έκλεισε και η τελευταία χωματερή του Δ. Μουζακίου Καρδίτσας

Τα σκουπίδια μεταφέρονται πλέον στο ΧΥΤΑ Τρικάλων
Επίσκεψη σε ΧΥΤΑ και ΣΜΑ έκαναν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου

Οριστικά έκλεισε εδώ και μία εβδομάδα η τελευταία χωματερή του Δήμου Μουζακίου που βρισκόταν στη Λαζαρίνα, καθώς τα απορρίμματα μεταφέρονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης της Πύλης και από εκεί στο ΧΥΤΑ των Τρικάλων.
Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση της χωματερής της Λαζαρίνας, έργο που θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Δήμος Μουζακίου στο μεταξύ έχει ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης των όλων των Χώρων Ανεξέλικτης Διάθεσης Απορριμμάτων του Δήμου είτε είχαν βαθμό επικινδυνότητας άνω του 35% είτε κάτω.
Το έργο της αποκατάστασης των χωματερών με βαθμό επικινδυνότητας άνω του 35% είχε συνολικό προϋπολογισμό 520.000 ΕΥΡΩ (χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από το ΠΕΠ Θεσσαλίας) και ανάδοχο την εταιρεία «Δομική Τρικάλων ΕΕ». Αφορούσε την αποκατάσταση των 5 παλαιών χωματερών του Δήμου Μουζακίου (Μουζακίου, Γελάνθης, Μαυρομματίου, Μαγουλίτσας και Κρυοπηγής), καθώς και την ανάπλασή της, ώστε να εκλείψουν αυτές οι ανοιχτές πληγές για το Δήμο.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες χωματερές με βαθμό επικινδυνότητας κάτω του 35% έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερό τους μέρος με χρηματοδότηση του Δήμου Μουζακίου, ενώ για την οριστική τους αποκατάσταση προκηρύχθηκε έργο συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ΕΥΡΩ από το Δήμο Τρικάλων σε συνεργασία με την ΠΑΔΥΘ για όλη τη Δυτική Θεσσαλία.
Έτσι πλέον για το Δήμο Μουζακίου η ύπαρξη ανοιχτών χωματερών αποτελεί παρελθόν και η διαχείριση των απορριμμάτων μπήκε σε νέα φάση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τρικάλων.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα αντιπροσωπεία Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Μουζακίου με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Κωτσό επισκέφθηκαν διαδοχικά το ΣΜΑ της Πύλης και το ΧΥΤΑ των Τρικάλων, ώστε να αποκτήσουν προσωπική εμπειρία για το νέο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών και να δούνε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των Σταθμών Μεταφόρτωσης όσο και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου