Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Παραιτήθηκε ο Γεν. Διευθυντής της Ιεράς Μητρόπολης


Παραιτήθηκε ο Γεν. Διευθυντής της Ιεράς Μητρόπολης

Μετά την επιστολή των αρχιερατικών επιτρόπων της Μητρόπολής μας

Υπέβαλε την παραίτησή του στον Σεβασμιώτατο και αυτός την έκανε αποδεκτή


Εξελίξεις σημειώθηκαν την χθεσινή ημέρα στην Ιερά Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, μετά το υπόμνημα των Αρχιερατικών Επιτρόπων που καταλόγιζαν πολλά και διάφορα στην λειτουργία των γραφείων της Μητρόπολης.
Μετά τα όσα έγραψαν στο υπόμνημα οι Αρχιερατικοί που χθες δημοσίευσε «Η ΑΛΗΘΕΙΑ», ο Γενικός Διευθυντής της Μητρόπολης υπέβαλε την παραίτηση του την οποία έκανε αποδεκτή ο Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος.
Μιλώντας στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο κ. Κύριλλος, χαρακτήρισε «κακοήθειες και ψέματα», τα όσα καταγγέλλονται στην ανώνυμη επιστολή. Όμως παραδέχτηκε ότι η δική του επιστολή ήταν σε μη σύννομο με την εκκλησία ύφος και μας αποκάλυψε ότι προχθές ο στενός του συνεργάτης, γενικός διευθυντής της Μητρόπολης, υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
Το υπόμνημα έκανε αίσθηση και ο Μητροπολίτης μας είδε πως οι επιλογές του στην στελέχωση του μητροπολιτικού γραφείου δεν γίνονταν αποδεκτές από τους ιερείς. Έτσι, το υπόμνημα που υπέγραφαν ομόφωνα και οι 13 Αρχιερατικοί επίτροποι που ήταν παρόντες στην σύναξη (15 είναι το σύνολο) έκαναν τον δεσπότη μας να δει διαφορετικά την κατάσταση και να δρομολογήσει λύσεις.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη επιστολή που καταλόγιζε διάφορες πράξεις σε δύο λαϊκούς που στελεχώνουν την Μητρόπολή μας.
Η επιστολή είχε πάρα πολλές υπερβολές, σύμφωνα και με ιερείς της Μητρόπολής μας. Είχε όμως και σημεία που όπως αναφέρουν και στο υπόμνημά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Στην ανώνυμη επιστολή ιερέων, η οποία έφτασε στην Μητρόπολη, αναφέρεται ότι λαϊκός που υπηρετεί στην μητρόπολη «πήρε κληρικούς για να του φτιάξουν το σπίτι του, αλλά και για να τρυγήσουν το αμπέλι του», ενώ παράλληλα, γίνεται λόγος για εκβιασμούς και πιέσεις προς τους ιερείς.
Ακολούθησε επιστολή του Μητροπολίτη προς τους ιερείς που κάλυπτε τους εμπλεκόμενους στην επιστολή και όλοι νόμισαν πως τα πράγματα ησύχασαν.
Όμως, ήρθε το υπόμνημα των Αρχιερατικών που έριξε νέο λάδι στη φωτιά.
Ειδικά, η παράγραφος νούμερο 3 του υπομνήματος προκάλεσε θύελλα στην Μητρόπολη. Συγκεκριμένα οι Αρχιερατικοί αναφέρουν: «Περί της πιέσεως Ιερέων προκειμένου να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις τής «Εξωτερικής Ιεραποστολής» στην Πορτίτσα, περί της οποίας καταγγέλλεται ο έτερος συνεργάτης σας, ουδεμία περίπτωσις τέτοια είναι γνωστή εις ημάς. Όμως σίγουρα πήγαν κάποιοι Ιερείς στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γενικού Διευθυντού προκειμένου να εργαστούν στο σπίτι του. Προφανώς είναι υπερβολή το ότι δεν πληρώθηκαν ή ότι διέθεσαν και χρήματα για τα υλικά. Όμως, Σεβασμιώτατε, εκφράσαμε τη γνώμη και σας τη μεταφέρουμε με πολύ σεβασμό, ότι καλό θα είναι να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα υπό των άμεσων συνεργατών σας. Σίγουρα δημιουργούν υποψίες περί εκβιασμού ή προσπάθειας εκ μέρους των Ιερέων να πετύχουν κάποια πράγματα για τους εαυτούς των. Νομίζουμε πώς θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η τιμιότης των συνεργατών σας πρέπει και να φαίνεται. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι υπέρ τής αξιοπρέπειας των Ιερέων».

Η επιστολή του Μητροπολίτη μας

Μετά την ανώνυμη επιστολή, ακολούθησε η επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος σε όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως μας.
Οι ιερείς ξαφνιάστηκαν από το ύφος της επιστολής και έλεγαν ότι είναι αδύνατον η επιστολή αυτή να γράφτηκε από τον ίδιο μιας και περιείχε εκφράσεις ασυνήθιστες όχι μόνο στο ήθος του κ. Κυρίλλου, αλλά και γενικά σε Μητροπολίτη.
Η επιστολή στάλθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2009 προς τους Κληρικούς της μητρόπολης και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Η επιστολή

«Αγαπητοί μου πατέρες. Όπως σας είναι γνωστό, στο χώρο της Εκκλησίας του Χριστού, όπου η χάρη του Αγίου Τριαδικού μας Θεού μας κατέστησε διακόνους των Ιερών Μυστηρίων τού ευλογημένου πληρώματος της στρατευμένης Εκκλησίας μας, ο Παύλειος λόγος είναι σαφής: «Πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω».
Πολλές φορές, στις ιερατικές συνάξεις, άλλα και στις κατά μάνας συζητήσεις, οι νουθεσίες και οι οδηγίες είναι σαφείς: «Δίδομεν λόγον παντί τω αιτούντι» και προσπαθούμε, παρά τις ατέλειες και τις εγγενείς αδυναμίες μας, να είμεθα «φως» στον κόσμο και να αποφεύγουμε το σκότος της αμαρτίας, το όποιο είναι διακριτικό γνώρισμα των ασχολουμένων με τα φαύλα και τα αμαρτωλά.
Τελευταία, δεχθήκαμε ανώνυμες και κατάπτυστες επιστολές άνανδρων ανθρωπίσκων, οι όποιοι προσπαθούν δολίως, να αμαυρώσουν υπολήψεις εντίμων κληρικών και λαϊκών συνεργατών, οι οποίοι, με φόβο Θεού, πλήρη εντιμότητα και διαφάνεια, προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον αμπελώνα τού Κυρίου μας. Αλλά και διακονούν φιλοτίμως και επιτυχώς πολλούς τομείς τής εκκλησιαστικής δράσεως και της εν Χριστώ φιλανθρωπίας. Το να κρύβεται κάποιος πίσω από την ανωνυμία δεν είναι παλικαριά, άλλα ανανδρία και ανέντιμη πράξη. Σε τι διαφέρει από τους κουκουλοφόρους, πού κατά καιρούς, διαπράττουν εγκληματικές πράξεις, όταν μάλιστα, οι καταγγέλλοντες ανωνύμως είναι κληρικοί, όπως ισχυρίζονται στη ληφθείσα ανώνυμη επιστολή. Είναι ό,τι πιο αισχρό και άτιμο. Ο ισχυρισμός, ότι για τους γνωστούς λόγους δεν υπογράφουν επωνύμως είναι αστείος. Φοβούνται δηλαδή την τιμωρία, όταν ό Επίσκοπος σας κατηγορείται για υπερβολική επιείκεια και ανοχή;
Κατόπιν τούτων, εφιστούμε την προσοχή σας και παραγγέλλουμε, όπως αποφεύγονται τέτοιες ανέντιμες πράξεις, οι όποιες επαληθεύουν την ευαγγελικήν πληροφόρηση, ότι: «ο τα φαύλα πράσσων μισεί το φως και ουκ έρχεται προς το φως, ίνα μη έλεγχθη τα έργα αυτού», άλλα να έρχονται όλα εις το φως με υπευθυνότητα, νομιμότητα και εντιμότητα. Και φυσικά, πάντοτε είμαι στη διάθεση όλων σας για οποιαδήποτε επικοινωνία, ή υπόδειξη ή και παράπονα.
Ως προς τους οικονομικούς ελέγχους, αυτοί γίνονται σε Ιερές Μονές, Ιδρύματα και Ιερούς Ναούς για τη διασφάλιση του κύρους, τής αξιοπιστίας και τής ηθικής ακεραιότητος όλων μας, αλλά και για την πρόληψη οιασδήποτε παρατυπίας.

Μετά πατρικών ευχών
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος


Ξάφνιασε το ύφος…

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο κείμενο έκανε τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους να γράψουν: «Εμείς ξέρουμε αλλιώς τη γλώσσα του δεσπότη μας. Ποτέ δεν εκφράστηκε έτσι. Σεβασμιώτατε, αυτή η γλώσσα δεν σας εκφράζει. Ανησυχούμε, θλιβόμαστε και πονούμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μητροπολίτης μας θα υπέγραφε κείμενο που θα ανέφερε: «Δεχτήκαμε ανώνυμες και κατάπτυστες επιστολές άνανδρων ανθρωπίσκων, οι οποίοι προσπαθούν δολίως, να αμαυρώσουν υπολήψεις εντίμων κληρικών και λαϊκών συνεργατών» και ακόμη, «το να κρύβεται κάποιος πίσω από την ανωνυμία δεν είναι παλικαριά, άλλα ανανδρία και ανέντιμη πράξη. Σε τι διαφέρει από τους κουκουλοφόρους, πού κατά καιρούς, διαπράττουν εγκληματικές πράξεις».
Η άστοχη αυτή κίνηση έκανε τους κληρικούς να σκεφτούν ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου