Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Καρδίτσα: Βομβαρδισμένη πόλη…


Σχολιάζει ο Γιώργος Αμβροσίου

Τελικά, το να κυκλοφορεί κανείς μέσα στην πόλη της Καρδίτσα, έχει εξελιχθεί σε μια μικρή Οδύσσεια. Παίρνεις το αυτοκίνητό σου να πας κάπου και στο δρόμο κινδυνεύεις να πάθεις βλάβη ανά πάσα στιγμή. Το τι λακκούβα συναντά κανείς δεν λέγεται. Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο αν επιβαίνεις σε μηχανάκι ή ποδήλατο. Δεν καταλαβαίνει πότε μπορεί να βρεθείς εκτός πορείας. Κεντρικοί δρόμοι, όπως, Μπλατσούκα, Καποδιστρίου και πολλοί άλλοι οδοί, έχουν τα κακά τους τα χάλια.

Το μεγάλο πρόβλημα των πόλεων ακούν στο όνομα «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας». ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΚ, και τελευταία το Φυσικό Αέριο νομίζουν ότι οι δρόμοι είναι τσιφλίκι του παππού τους και συμπεριφέροντε με τον χειρότερο τρόπο. Πόσες φορές δεν ακούσαμε ότι οι δήμοι στέλνουν χαρτιά για να συντονίσουν οι υπηρεσίες τις ενέργειές τους και να κατασκευάσουν τα έργα τους όλες μαζί. Εδώ όμως τα πράγματα δεν έχουν τέλος. Περνάει η ΔΕΗ, χαλάει και μπαλώνει. Έρχεται μετά ο ΟΤΕ, κάνει τα ίδια. Πάει ο δήμος να ρίξει νέο τάπητα και δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί το έργο, έρχεται η επόμενη υπηρεσία να τα ρημάξει εκ νέου. Και φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να θέσει το ερώτημα. Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι δημότες από το υστέρημά τους την κατασκευή ενός δρόμου τουλάχιστον μια φορά κάθε πέντε χρόνια; Γιατί οι δήμοι δεν βάζουν όρο την αποκατάσταση του δρόμου τουλάχιστον στη μορφή που τον βρήκε;

Ας έρθουμε τώρα στο Φυσικό Αέριο. Σίγουρα, η έλευσή του στην Καρδίτσα, παρά το γεγονός ότι η τιμή του είναι τεράστια, ήταν επιβεβλημένο να γίνει. Όμως, άνοιξε μια τεράστια πληγή μέσα στην πόλη. Όλοι οι δρόμοι από όπου πέρασε έχουν καταστραφεί. Χάλασαν ακόμη και τους ποδηλατοδρόμους. Από πού αντλούν τόσο θράσος και τα κάνουν όλα αυτά; Είδα με πριν λίγες μέρες ότι έγινε μια σύσκεψη στο δημαρχείου με εκπροσώπους του αερίου και του δήμου. Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Ακόμη όμως δεν είδαμε να γίνεται το παραμικρό. Ως πότε θα τραβήξει αυτή η ιστορία;

Αν κάνει κάποιος μια βόλτα από τη Λάρισα, θα δει ότι οι τομές έχουν αποκατασταθεί με τέτοιο τρόπο που μόνο από το διαφορετικό χρώμα στην άσφαλτο καταλαβαίνει κανένας ότι εκεί έγινε έργο. Εδώ γιατί δεν άνουν το ίδιο; Μήπως μας περνάνε για ΜΑΟΥ – ΜΑΟΥ; Όχι κύριοι, δεν είμαστε αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους, όπως πολύ εύστοχα είπε κάποτε ο μεγάλος ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ. Είμαστε μια πόλη της Ενωμένης Ευρώπης και όλοι αυτοί οφείλουν να εφαρμόζουν τους ίδιους κανονισμούς που εφαρμόζουν και οι εργολάβοι, στο Παρίσι, το Λονδίνο ή το Βερολίνο.

Όμως, η ευθύνη είναι των δήμων. Αν με την δεύτερη προειδοποίηση του σταματούσαν τις εργασίες και τους έκαναν αγωγή αποζημίωσης, τότε θα έτρεχαν να φτιάξουν τις ζημιές. Όταν όμως δεν τους ενοχλεί κανείς, τότε θα δούμε τα ίδια και χειρότερα. Και ο πολίτης θα βλέπει να χρήματά του να χάνονται σε πράγματα που δεν πρέπει. Ας ελπίσουμε να αλλάξει κάτι στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου