Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τι έγινε στον Άγιο Νικόλαο Καρδίτσας;

Προανάκριση διεξάγει η εισαγγελία Καρδίτσας για όσα απασχόλησαν πριν ένα χρόνο της κοινωνία μας

Γιατί η μητρόπολη αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου;

Πρώην επίτροπος με συνεχείς επιστολές του στον μητροπολίτη ζητάει να αποδοθεί καθαρός στους ενορίτες και κρούει σε πόρτες κλειστές!!!


Πέρασε ένας χρόνος από την περίοδο που η ενορία του Αγίου Νικολάου Καρδίτσας αναστατώθηκε με αφορμή τα όσα είχαν συμβεί τότε και αφορούσαν την οικονομική διαχείριση του ναού.
Μάλιστα, από τον Μάρτιο του 2007, ένας εκ των επιτρόπων έστειλε επιστολή προς τον Σεβασμιώτατο και σε αυτή ανέφερε πλήθος πράξεων της επιτροπής που κατά τη γνώμη του δεν γίνονταν σωστά.
Στην επιστολή αναφέρονται με ημερομηνίες περιστατικά και φραστικές επιθέσεις που έγιναν εναντίον του από άλλο μέλος της επιτροπής. Σας μεταφέρω χαρακτηριστικά κάποιες εκφράσεις όπως τις αναφέρει η επιστολή: «να σηκωθείς να φύγεις», «είσαι αγράμματος, άντε φύγε, πήγαινε σπίτι σου εγώ διοικώ εδώ». Και το φοβερό, «την Πρωτοχρονιά μετά τη Θεία Λειτουργία κλήθηκα από τον παπά (αναφέρει το όνομα) στο γραφείο και παρόντες ήσαν οι (αναφέρει δύο ονόματα). Το λόγο πήρε ο … και μου έκαμε παρατήρηση γιατί «δεν σβήνω αμέσως τα κεριά και ότι σαμποτάρω την Εκκλησία».
Ακόμη, η επιστολή αναφέρει: «Στις 14 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη ώρα 19η ήρθε στην εκκλησία ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Δημήτριος Θεοδωρόπουλος για συζήτηση επί των όλων θεμάτων αυτών και όσων αφορούσαν τις Κυρίες του Φιλόπτωχου του οποίου την μαρτυρία επικαλούμαι - Και ο κ. … πάνω στη συζήτηση μου είπε: «Δεν σταματάς καλά στα μυαλά σου». Και ο πατέρας Δημήτριος του είπε: «Αυτά λες μπροστά μου, φαντάζομαι τι λες όταν είστε μόνοι».
Και το υπόμνημα κατέληγε με εκφράσεις όπως «Σεβασμιώτατε η εκκλησία δεν είναι στρατόπεδα με αξιωματικούς και στρατιωτάκια που θα πρέπει να πειθαρχούν αναντίρρητα». Το εκκλησίασμα ήταν ανάστατο και από τις καταγγελίες προκλήθηκε έλεγχος στα οικονομικά του ναού για την περίοδο 2005-2007.
Το πόρισμα παραδόθηκε στην Ιερά Σύνοδο που την σειρά της το παρέδωσε στον μητροπολίτη.
Μάλιστα, στις 9 Απριλίου 2009 η Ιερά Μητρόπολη εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα συνεβαίνανε στο ναό που μεταξύ άλλων έλεγε ότι κανένας άνθρωπος της Ιεράς Μητρόπολης δεν άφησε αιχμές για καταχρήσεις και άλλα σχετικά.
Ακολούθως, προχώρησαν στην αλλαγή του Ιερέα του ναού.
Όμως, το εκκλησίασμα ποτέ δεν ησύχασε. Ποτέ δεν σταμάτησαν οι μεν να κοιτάνε τους δεν με μισό μάτι, αλλά και υπογείως κάποιοι να διαδίδουν ότι το πόρισμα κάποιους «καίει».
Μετά από αυτό, το ίδιο μέλος της προηγούμενης επιτροπής έστειλε εκ νέου επιστολή στον Δεσπότη τον Μάιο του 2008 και του ζητούσε να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα, διότι κάποιοι διέδιδαν πως το πόρισμα ρίχνει ευθύνες στον ίδιο. Όμως, η μητρόπολη αρνήθηκε να δώσει το πόρισμα.
Ο ίδιος άνθρωπος επανήλθε με νέα επιστολή τον Ιούνιο του 2008 και ζητούσε ξανά να του δοθεί το πόρισμα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Επειδή μεταξύ πιστών της ενορίας του ναού συζητείται τον εν λόγο πόρισμα και γίνονται περιφρονητικά σχόλια εις βάρος μου, ακούγονται δε κατηγορίες ότι καταχράστηκα χρήματα του ναού».
Ανέφερε ακόμη ότι: «τον Μάρτιο του 2007 κατέθεσα αναφορά-καταγγελία στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων περί οικονομικών ατασθαλιών και με βάση αυτή διενεργήθη διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος στα Βιβλία του εν λόγω Ιερού από ελεγκτή της Γενικής Εκκλησιαστικής Επιθεώρησης της Ιεράς Συνόδου, για την περίοδο από 1-1-2005 μέχρι 31-12-2007. Το πόρισμα που συντάχθηκε από τον ανωτέρω ελεγκτή και έχει αποσταλεί στην ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποδίδει ευθύνες σε πρόσωπα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του εν λόγω Ιερού Ναού. Ως αμέσως ελεγχόμενος απευθύνθηκα επανειλημμένως προς την ως άνω Ιερά Μητρόπολη και ζήτησα το πόρισμα, αφού έχω έννομο συμφέρον προς τούτο, ως μέλος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου να γνωρίσω αν αποδόθηκαν και σ' εμένα ευθύνες ή όχι, πλην όμως αν και κατέθεσα και γραπτώς την από 12-5-2008 αίτηση μου, η ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη αρνήθηκε να μου χορηγήσει το ως άνω πόρισμα.

Στη δικαιοσύνη

Ακολούθως, το θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας Καρδίτσας διέταξε προανάκριση για το θέμα. Από το γραφείο του ανακριτή παρέλασαν πολλοί μάρτυρες και φυσικά, ζητήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη και το επίμαχο πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η προανάκριση έφτασε στο τέλος της και αναμένεται να αποφανθεί η δικαιοσύνη αν έχουν τελεστή ή όχι αδικήματα.
Μόλις με την υπόθεση ασχολήθηκε η δικαιοσύνη, ο πόλεμος ορισμένων κατά άλλων ενοριτών έγινε αφόρητος και οι διαδώσεις πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Οι απολογισμοί

Εντύπωση όμως προκαλούν και οι επίσημοι απολογισμοί του Ιερού ναού.
Αν δει κανείς τον απολογισμό του ναού για το έτος 2005, τα έσοδα είναι περίπου 24 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα αντίστοιχα.
Το 2006 τα έσοδα είναι περίπου 28 χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα 27 χιλιάδες ευρώ.
Όμως το έτος 2007, τα έσοδα εκτοξεύονται στα 98 χιλιάδες ευρώ με τα έξοδα να φτάνουν τα 90 χιλιάδες ευρώ.
Αν δει κανείς τους αναλυτικούς πίνακες, βλέπει ότι στα κουτιά και τον δίσκο τα έσοδα την μία χρονιά ήταν 11 χιλιάδες ευρώ και την άλλη 41 χιλιάδες ευρώ.
Άραγε, τι άλλαξε σε μια χρονιά μέσα και τα έσοδα ενός ναού αυξήθηκαν τόσο πολύ. Μήπως ξαφνικά πενταπλασιάστηκαν οι πιστοί, ή μήπως οι ίδιοι αντί να ρίχνουν στον δίσκο ένα ευρώ κάθε φορά έριχνα πέντε; Αν συνέβη το 2007 κάτι που να δικαιολογεί την αύξηση των εσόδων, τότε να βγουν και να το πουν. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να δοθεί μια εξήγηση σε όλα αυτά.
Επίσης, το 2007 εμφανίζεται ότι ο ναός είχε έκτακτα έσοδα 43 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να αναφέρει από πού προήλθαν αυτά.

Οι αποδείξεις

Όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα εκκλησιαστικά, οι ιεροί ναοί εισπράττουν χρήματα μόνο με αποδείξεις σφραγισμένες και θεωρημένες από την μητρόπολη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ανακριτή κατατέθηκαν αποδείξεις αθεώρητες. Είναι ή όχι αυτό ποινικό αδίκημα. Και αν κατατέθηκαν πέντε ή δέκα αποδείξεις, πόσα είναι όλα τα αθεώρητα εκδοθέντα στοιχεία;

Η Μητρόπολη σιωπά

Άραγε, ποια είναι η θέση της μητρόπολης για όλα αυτά; Γιατί δεν βάζει τέλος στο θέμα; Άραγε, τόσο δύσκολο είναι να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, αν όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της η μητρόπολη, δεν προκύπτουν ποινικά κολάσιμες πράξεις για κανέναν.
Εκτός φυσικά και αν τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως διαδίδεται κα το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες σε κάποια μέλη της επιτροπής ή και στον Ιερέα.
Σε κάθε περίπτωση ο μητροπολίτης μας οφείλει να βάλει τέλος σε όλες αυτές τις φημολογίες και να παραδώσει όσους τυχών έφταιξαν στη δικαιοσύνη και την χλεύη των ενοριτών και όσους είναι «καθαροί» να τους παραδώσει στο εκκλησίασμα άσπιλους και αμόλυντους.
Διότι πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί κάποιος να ασχολείται με την εκκλησία εθελοντικά για το καλό της ενορίας και να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα συκοφαντούμενος κατά τον χειρότερο τρόπο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πούμε ότι κάποιοι καταχράστηκαν χρήματα του ναού. Όμως, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και την στάση της μητρόπολης να μην δίνει το πόρισμα στη δημοσιότητα.
Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την εκκλησία, αλλά με οτιδήποτε άλλο που όλοι καταδικάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου