Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση Αρχιερατικών…

Οι αρχιερατικοί επίτροποι της Ιεράς μας μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με ένα σκληρό υπόμνημα προς τον Μητροπολίτη μας, θίγουν τα κακώς κείμενα της μητρόπολης μας που συζητά η τοπική κοινωνία

Όλο το υπόμνημα προς τον κ. Κύριλλο.


Εδώ και μέρες η εφημερίδα μας έχει γράψει για μια ανώνυμη επιστολή που εστάλει προς τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Κύριλλο, καθώς και προς τους 15 αρχιερατικούς επιτρόπους της Ιεράς μας μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων αρχικά, αλλά και σε απλούς ιερείς στη συνέχεια. Η επιστολή αυτή καταλογίζει διάφορες πράξεις προς λαϊκούς συνεργάτες του μητροπολίτη μας.
Φυσικά, Η ΑΛΗΘΕΙΑ δεν δημοσίευσε την επιστολή, διότι σε καμία περίπτωση δεν υιοθετήσαμε τις καταγγελίες και πολύ περισσότερο το σύνολο αυτών.
Ακολούθως, ο μητροπολίτης μας έστειλε επιστολή προς όλους τους ιερείς που καταδίκαζε τα γραφόμενα και έλεγε ότι όλα αυτά είναι συκοφαντίες ανθρωπάριων. Και τότε γράψαμε ότι αυτή η γλώσσα ούτε ταιριάζει, αλλά και ούτε είναι του μητροπολίτη μας.
Και ήρθε η 5η Φεβρουαρίου 2009 για να δώσει άλλη διάσταση στο θέμα. Οι 13 από τους 15 Αρχιερατικούς επιτρόπους της μητροπόλεώς μας υπό την προεδρεία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολογιωτάτου π. Δημητρίου Θεοδωροπούλου, συγκεντρώθηκαν στον Παλαμά και συζήτησαν όλα αυτά τα θέματα. Στην σύσκεψη ειπώθηκαν πολλά και σκληρά για τα όσα συμβαίνουν στην μητρόπολή μας. Τελικά, συντάχθηκε ένα υπόμνημα που όσα και αν θέλησαν να το κάνουν λιγότερο σκληρό, δεν τα κατάφεραν. Έτσι, συντάχθηκε μια σκληρή επιστολή και όλοι μαζί οι αρχιερατικοί πήγαν και την παρέδωσαν στην κ.κ. Κύριλλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης παραδέχθηκε ότι οι ιερείς έχουν δίκιο και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει όσα πράγματα δημιουργούν πρόβλημα στην λειτουργία της μητρόπολης.
Η εφημερίδα μας εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα όλη την καυτή επιστολή για να μάθουν όλοι οι Καρδιτσιώτες τις απόψεις τους.

Όλο το υπόμνημα

Υπόμνημα των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Εν Καρδίτση τη 5η Φεβρουαρίου 2009

Προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Κύριλλον

Σεβασμιότατε, ασπαζόμεθα την δεξιάν Σας. Την 3ην τρ. μηνός και περί ώραν 17:30 συγκεντρωθήκαμε όλοι οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ιεράς Μητροπόλεως στο «Σπίτι Αγάπης» της πόλεως του Παλαμά, υπό την Προεδρίαν του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολογιωτάτου π. Δημητρίου Θεοδωροπούλου, και απουσιαζόντων των: 1)του Αρχιερα¬τικοί Επιτρόπου Καρδίτσης π. Γεωργίου Στάμου και 2) του Αρχιερατικού Επιτρόπου Μενελαΐδος π. Βασιλείου Ζάχου.
Αφορμήν διά την ως άνω Σύναξιν έδωκεν η προ ημερών αποσταλείσα προς Υμάς ανώνυμη επιστολή που φέρεται να αποστέλλεται υπό ομάδος Ιερέων της Μητροπόλεως μας, και η οποία ταχυδρομικώς απεστάλη και εις ημάς τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους.
Διά του παρόντος Υπομνήματος θέλουμε να σας ενημερώσουμε περί των όσων συζητήσαμε στη Σύναξη αυτή και κυρίως περί του προβληματισμού μας για όσα εκτίθενται στην προαναφερθείσα επιστολή.

1. Κατ' αρχήν εκφράστηκε η άποψη ότι θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε καθόλου με τα όσα εκτίθενται στην επιστολή, ακριβώς γιατί αυτή δεν έχει επώνυμον ή επωνύμους αποστολείς.
Το γεγονός όμως ότι και Εσείς, Σεβασμιώτατε, ασχοληθήκατε με τα θέματα της επιστολής και απευθυνθήκατε εγγράφως προς όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως με το υπ' άριθ.26/8-1-2009 έγγραφο σας, αλλά και το γεγονός ότι σ' αυτή την επιστολή εμπεριέχονται κάποιες αλήθειες -ασφαλέστατα δεν είναι όλες αλήθειες - μας οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθούμε διεξοδικά στη σύναξη μας αυτή με όσα η ανώνυμη επιστολή καταγράφει ή καταγγέλλει.
Και δηλώνουμε εξ αρχής ότι το κάνουμε αυτό κινούμενοι από πραγματική αγάπη προς το πρόσωπον Σας, αληθή εκτίμηση και υϊϊκό σεβασμό και γενικότερα από αγάπη προς την Εκκλησία, την οποία αναξίως διακονούμε με τη Χάρη του Θεού και την Πατρική Σας ευλογία. Επομένως όσα εκτίθενται στη συνέχεια είναι λόγια καρδιάς, καρπός προβληματισμού για όσα γράφτηκαν και έκφραση πόνου για την τοπική μας Εκκλησία.

2. Η ανώνυμη επιστολή της ομάδος Ιερέων αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορώντας τους λαϊκούς συνεργάτες σας και καταγγέλλοντας εις βάρος αυτών συγκεκριμένα πράγματα. Ομιλεί περί εκβιασμού ορισμένων Ιερέων εκ μέρους του Γενικού Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Γραφείου σας και του ετέρου συμβούλου σας τον οποίον αποκαλούν «στρατηγό». Στην παρούσα Σύναξη ουδείς των Αρχιερατικών Επιτρόπων κατέθεσε κάτι σχετικό με όσα καταγγέλλουν στους συνεργάτες σας. Προφανώς οι επιστολογράφοι γνωρίζουν κάποια πράγματα τα όποια εμείς αγνοούμε. Κατετέθη όμως εδώ το γεγονός ότι εμμέσως πλην σαφώς κατά καιρούς ο κ. Διευθυντής ήσκησε πίεσιν εις βάρος Ιερέων προκειμένου να διαθέσουν όλα τα λαχεία της διεξαχθείσης προ καιρού λαχειοφόρου αγοράς του Γηροκομείου τονίζοντας μάλιστα ότι «ο Σεβασμιώτατος είπε πώς πρέπει όλα να διατεθούν». Θεωρούμε, Σεβασμιώτατε, ότι το έργο του Γηροκομείου είναι σημαντικό, όπως εξ' ίσου είναι σημαντικό και το όλο κοινωνικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας. Απομένει όμως να καταστεί αυτό και βίωμα όλων των Ιερέων για να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή με συνείδηση και πλήρη ελευθερία, όχι όμως υπό πίεσιν τοιαύτης μορφής ή και οιασδήποτε άλλης μορφής. Η τοιαύτη πίεσις δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα εις τον επιδιωκόμενον σκοπόν, αν λάβει κανείς υπ' όψιν την πικρίαν αρκετών Ιερέων οι όποιοι προκειμένου να φανούν συνεπείς διέθεσαν κάποια χρήματα από τις τσέπες των.
Εδώ, Σεβασμιώτατε, επιτρέψτε μας και μία πρόταση: Οι Αρχιερατικοί επίτροποι να ερωτώνται και να καθορίζουν τον αριθμό των λαχείων σε κάθε περίπτωση ή και τα κουπόνια του Εράνου Αγάπης διότι νομίζομεν, ότι περισσότερον παντός άλλου γνωρίζουμε τα δεδομένα εκάστης Ενορίας, δεδομένης και της συνεχούς μειώσεως του πληθυσμοί όλων σχεδόν των ενοριών της υπαίθρου.

3. Περί της πιέσεως Ιερέων προκειμένου να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις τής «Εξωτερικής Ιεραποστολής» στην Πορτίτσα, περί της οποίας καταγγέλλεται ο έτερος συνεργάτης Σας, ουδεμία περίπτωσις τέτοια είναι γνωστή εις ημάς. Όμως σίγουρα πήγαν κάποιοι Ιερείς στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γενικού Διευθυντού προκειμένου να εργαστούν στο σπίτι του. Προφανώς είναι υπερβολή το ότι δεν πληρώθηκαν ή ότι διέθεσαν και χρήματα για τα υλικά. Όμως, Σεβασμιώτατε, εκφράσαμε τη γνώμη και σας τη μεταφέρουμε με πολύ σεβασμό, ότι καλό θα είναι να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα υπό των άμεσων συνεργατών σας. Σίγουρα δημιουργούν υποψίες περί εκβιασμού ή προσπάθειας εκ μέρους των Ιερέων να πετύχουν κάποια πράγματα για τους εαυτούς των. Νομίζουμε πώς θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η τιμιότης των συνεργατών σας πρέπει και να φαίνεται. Τέτοιες ενέργειες δεν είναι υπέρ τής αξιοπρέπειας των Ιερέων.

4. Αναμφιβόλως θεωρούμε υπερβολικά τα όσα καταγγέλλονται εις βάρος των συνεργατών σας και του Οικονομικού Επιθεωρητού περί δήθεν πληθώρας ελέγχων προκειμένου να καρπωθούν όλοι εξ αυτών. Αν έχουν τέτοια στοιχεία οι καταγγέλλοντες οφείλουν να μας τα καταθέσουν.

5. Η συγκεκριμένη παράγραφος των επιστολογράφων όπου κρίνεται αρνητικό το έργο του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως και το τοιούτον της «Εξωτερικής
Ιεραποστολής», πιστεύουμε ότι είναι Απαράδεκτη. Θεωρούμε τουλάχιστον άτυχη την αναφορά στο έργο του κατά πάντα τιμίου και ευσυνείδητου κληρικού-Ιεροκήρυκος.
Εξ' άλλου επαινούμε την πορεία του έργου της «Εξωτερικής Ιεραποστολής», δεδομένης τής πλήρους συνεργασίας μετά τής Ιεράς Μητροπόλεως. Καταθέτουμε δε ότι σε άλλες εποχές, όταν δεν υπήρχε σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των συγκεκριμένων εργατών τού Φιλανθρωπικού έργου και της Ιεράς Μητροπόλεως, δεν ήταν τα πράγματα καλύτερα. Τέλος ας εργαστούμε δυναμικότερα στις ενορίες μας πρώτοι εμείς και όλοι οι αδελφοί μας κληρικοί και ας αποδείξουμε ότι δεν χρειάζεται ούτε το έργο του συγκεκριμένου Ιεροκήρυκος ούτε η δράσις της «Εξωτερικής Ιεραποστολής».

6. Εις την αναφοράν της επιστολής περί τής έξωθεν καλής μαρτυρίας των συνεργατών Σας, Σεβασμιώτατε, και του προτέρου βίου των, ουδέν σχόλιον εκφράζουμε, μη γνωρίζοντες συγκεκριμένα στοιχεία εις βάρος αυτών.

7. Στην τελευταία παράγραφο οι επιστολογράφοι δηλώνουν ότι μιλούν με στοιχεία για όσα εκθέτουν παραπάνω και μάλιστα απειλούν ότι θα προβούν σε αποκαλύψεις περί «πλιάτσικου» στη Μητρόπολη μας.
Θεωρούμε υπερβολικές αυτές τις δηλώσεις και περιμένουμε αν πράγματι γνωρίζουν συγκεκριμένα αρνητικά πράγματα, να τα αποκαλύψουν και μάλιστα επώνυμα για να μπορούμε όλοι να μιλούμε με καθαρό πρόσωπο και πραγματικά στοιχεία. Σαφώς δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απειλές πού εκφράζονται μέσω μιας ανωνύμου επιστολής, και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα σας, όταν χρειαστεί, για το συμφέρον τής τοπικής μας Εκκλησίας.

8. Στην παραπάνω επιστολή, Σεβασμιώτατε, σπεύσατε να απαντήσετε διά τού προειρημένου έγγραφου Σας, το όποιον εστάλη αρχικώς εις τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους διά fax και στη συνέχεια εις όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως ταχυδρομικώς. Ομολογούμε, Σεβασμιώτατε, ότι η απάντηση σας μάς εξέπληξε. Διότι είδαμε να απαντάτε σε μια ανώνυμη επιστολή, όπου όπως παραπάνω εκθέσαμε, υπάρχουν πολλά αναληθή πράγματα. Βεβαίως δεν εισέρχεσθε στη διαδικασία να απαντήσετε επί όλων των επί μέρους καταγγελιών εις βάρος των συνεργατών σας. Αυτό το κάναμε εμείς οι Αρχιερατικοί επίτροποι στην προαναφερθείσα Σύναξη μας, προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά το δυνατόν το μέτρον αληθείας των καταγγελλομένων. Πέραν τούτου διαπιστώσαμε ότι φτάνει στα χέρια όλων των Ιερέων ή δική σας απάντηση για θέματα που κατηγορείσθε μετά των συνεργατών σας σε μια επιστολή της όποιας οι πλείστοι των Ιερέων δεν έλαβον γνώσιν. Ακριβώς τότε ταράσσονται τα ύδατα, προβληματίζονται οι πάντες και παρέχεται τροφή ακόμη και εις δημοσιογράφους ώστε αρχίζουν και γράφουν εις τον τοπικόν τύπον περί τής πρώτης ανωνύμου επιστολής άλλα και τής δικής Σας απαντήσεως.

9. Εκφράζοντες για μια ακόμη φορά, Σεβασμιώτατε, τον άπειρον σεβασμόν μας προς το πρόσωπον σας, προβληματιζόμαστε για συγκεκριμένες εκφράσεις της απαντήσεως Σας. Χαρακτηρίζετε τους επιστολογράφους «άνανδρους ανθρωπίσκους», «ανέντιμους», «αισχρούς».
Σας το εκφράζουμε γραπτώς, Σεβασμιώτατε, όπως το είπαμε όλοι με ένα στόμα: Εμείς ξέρουμε αλλιώς τη γλώσσα του Δεσπότη μας. Ποτέ δεν εκφράστηκε έτσι. Γιατί τώρα το κάνει; Έστω και αν οι γράφοντες κρύβονται, κατηγορούν, απειλούν. Σεβασμιώτατε, αυτή η γλώσσα δεν σας εκφράζει. Δεν τα γράφετε εσείς. Όλο το κείμενο άλλοι το έγραψαν. Εσείς το υπογράψατε μη θέλοντας να χαλάσετε κάποιων τα χατήρια. Γι΄ αυτό ανησυχούμε, θλιβόμαστε και πονούμε, Σεβασμιώτατε. Κάτι ακόμα. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος δεν ήξερε τίποτε περί της απαντήσεως αυτής. Γιατί; Δεν είναι συνεργάτης Σας; Δεν τον εμπιστεύεστε; Κάποιοι άλλοι όμως στάθηκαν δίπλα Σας και έγραψαν και εξέφρασαν όλο το μένος των για όσα τους
κατήγγειλαν κάποιοι ανώνυμοι.

10. Τέλος, Σεβασμιώτατε, είναι καιρός να σας εκφράσουμε αυτό που διαπιστώνουμε εδώ και πολύ καιρό. Δεν φαίνεται να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των λαϊκών συνεργατών σας και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Διαπιστώνουμε ότι παραγκωνίζεται εκείνος σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην άσκηση Διοικήσεως της Μητροπόλεως μας. Αναφέρουμε μία μόνο περίπτωση που συνέβη τελευταίως.
Εστάλη ταχυδρομικώς ειδοποίηση στους Αρχιερατικούς Επιτρόπους να ενημερώσουμε το κηροπλαστείο περί της ποσότητος του λευκού κηρού για το Πάσχα. Σ' αυτή την ειδοποίηση δεν υπάρχει σφραγίδα της Μητροπόλεως και υπογραφή ουδενός. Γιατί άραγε; Δεν άπρεπε να είχε ενημερωθεί ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και να υπογράψει ένα έγγραφο; Αυτός είναι και ο λόγος, Σεβασμιώτατε, που εμείς οι Αρχιερατικοί επίτροποι επιστρέψαμε στη Μητρόπολη την ειδοποίηση αυτή λόγω ελλείψεως υπογραφής.

Σεβασμιώτατε.

Γνωρίζουμε πώς όσα αναφέραμε παραπάνω δεν Σας είναι και τόσα ευχάριστα. Όμως γνωρίζουμε ότι ή καρδιά ενός Επισκόπου χωράει πολλά μέσα της, πονάει πολύ, αγωνίζεται αφάνταστα και ακούει και φωνές, όχι διαμαρτυρίας άλλα πόνου. Εμείς δεν διαμαρτυρόμαστε άλλα πονούμε για όσα παραπάνω εκθέσαμε. Είμαστε δίπλα Σας και θα συνεχίσουμε να είμαστε για ότι μας ζητήσετε. Όχι με λόγια άλλα με έργα.
Ευελπιστούντες για τη σωστή πορεία της Μητροπόλεως μας με τη σοφή και συνετή καθοδήγηση εκ μέρους Σας, διατελούμε μετά σεβασμού

Οι Αρχιερατικοί Επίτροποι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου