Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Σκάνδαλο στη μητρόπολη, γράφει σήμερα η εφημερίδα "ΤΟ ΕΘΝΟΣ"

Με το θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, ασχολείται σήμερα η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".
Ας δούμε το ρεπορτάζ αναλυτικά.

Σκάνδαλο στη μητρόπολη
Ιερείς καταγγέλλουν ότι ο γενικός διευθυντής τούς υποχρέωνε να εργάζονται για την ανέγερση του εξοχικού του αλλά και να τρυγούν το αμπέλι του.

Διαψεύδει ο μητροπολίτης - «E» 12/2

Απίστευτες αποκαλύψεις για τους δύο πιο στενούς (λαϊκούς) συνεργάτες του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων (Καρδίτσας), κ. Κύριλλου. Ιερείς καταγγέλλουν ότι ο ένας από αυτούς τους υποχρέωνε να εργάζονται για την ανέγερση του εξοχικού του αλλά και να τρυγήσουν το αμπέλι του.
Με απάντησή του ο κ. Κύριλλος επιχειρεί να διαψεύσει τις καταγγελίες, με γλώσσα όμως που δεν συνάδει σε κληρικό. Ωστόσο οι 15 αρχιερατικοί επίτροποι της μητρόπολης, που ασχολήθηκαν με τις καταγγελίες, με υπόμνημά τους επιβεβαιώνουν πολλές από αυτές.
Η υπόθεση που συνταράσσει την Καρδίτσα ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου με μια ανώνυμη επιστολή ιερέων, η οποία έφτασε στη μητρόπολη. Σύμφωνα με αυτήν, ο γενικός διευθυντής της μητρόπολης, «πήρε κληρικούς για να του φτιάξουν το σπίτι του, αλλά και για να τρυγήσουν το αμπέλι του», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για εκβιασμούς και πιέσεις προς τους ιερείς.
«Δεχτήκαμε ανώνυμες και κατάπτυστες επιστολές άνανδρων ανθρωπίσκων, οι οποίοι προσπαθούν δολίως να αμαυρώσουν υπολήψεις εντίμων κληρικών και λαϊκών συνεργατών», έγραψε σε απάντησή του, η οποία εστάλη σε όλους τους ιερείς του νομού, ο κ. Κύριλλος, ενώ σε άλλο σημείο παρομοιάζει τους αποστολείς με τους κουκουλοφόρους, «που κατά καιρούς διαπράττουν εγκληματικές πράξεις» και χαρακτηρίζει την επιστολή «ό,τι πιο αισχρό και άτιμο».
Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Κύριλλος χαρακτήρισε «κακοήθειες και ψέματα» τα όσα καταγγέλλονται στην ανώνυμη επιστολή, παραδέχτηκε ότι η δική του επιστολή ήταν σε μη σύννομο με την εκκλησία ύφος και μας αποκάλυψε ότι προχθές ο στενός του συνεργάτης, γενικός διευθυντής της μητρόπολης, συνταξιούχος των ΕΛ.ΤΑ., υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
ΣύναξηΤο θέμα απασχόλησε στις αρχές Φεβρουαρίου τη σύναξη των 15 αρχιερατικών επιτρόπων της Καρδίτσας -παρόντες ήταν 13 από τους 15- και στο υπόμνημα που συνέταξαν αποκαλύπτουν ότι «σε αυτή την επιστολή (σ.σ.: την ανώνυμη των κληρικών) εμπεριέχονται κάποιες αλήθειες».
«Σίγουρα πήγαν κάποιοι ιερείς στην ιδιαίτερη πατρίδα του γενικού διευθυντή, προκειμένου να εργαστούν στο σπίτι του», τονίζουν οι αρχιερατικοί επίτροποι και προσθέτουν: «καλό θα είναι να μην παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα υπό των άμεσων συνεργατών σας. Σίγουρα δημιουργούν υποψίες περί εκβιασμού για να πετύχουν κάποια πράγματα για τους εαυτούς τους. Η τιμιότης των συνεργατών σας πρέπει και να φαίνεται», αναφέρεται.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μέσω του υπομνήματος στην απαντητική επιστολή του κ. Κύριλλου. «Εμείς ξέρουμε αλλιώς τη γλώσσα του δεσπότη μας. Ποτέ δεν εκφράστηκε έτσι. Σεβασμιώτατε, αυτή η γλώσσα δεν σας εκφράζει. Ανησυχούμε, θλιβόμαστε και πονούμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ ιδίαν συνάντηση αρχιερατικών επιτρόπων με τον μητροπολίτη κ. Κύριλλο το κλίμα ήταν περισσότερο φορτισμένο και τονίστηκε η παρέμβαση των λαϊκών σε βάρος των κληρικών, ακόμη και προς τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο, «ο οποίος παραγκωνίζεται σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην άσκηση διοικήσεως της μητρόπολης».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου