Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Με προσωπικό ασφαλείας το νοσοκομείο Καρδίτσας…


Μαζική υπήρξε η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Καρδίτσας και κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της νέας 48ωρης απεργίας τους

Με μικροβελτιώσεις στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, γεγονός που έχει έντονες αντιδράσεις

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησε και πάλι χθες το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας καθώς η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην πρώτη ημέρα της νέας 48ωρης απεργίας τους υπήρξε μαζική.
Όπως δηλώνει στην ΄΄Αλήθεια΄΄ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Καρδίτσας κ. Κώστας Αθανασίου ο αγώνας θα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους και μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, οι κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και ο ιατρικός κόσμος δηλώνει αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους.
Αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η κύρωση της αρχικής κλαδικής συμφωνίας υπουργείου Υγείας – ΟΕΝΓΕ που υπεγράφη την 1η Δεκεμβρίου 2008, και η οποία όπως υποστηρίζουν απέχει μακράν από το νομοθέτημα που παρουσιάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο.

Μικροβελτιώσεις στο νομοσχέδιο

Με βελτιώσεις στα μισθολογικά, που ωστόσο είναι κατώτερες από εκείνες της συλλογικής σύμβασης που υπεγράφη το Δεκέμβριο, καθώς και αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής και εξέλιξης των ιατρών του ΕΣΥ, εισήλθε, στο μεταξύ, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απασχόληση των νοσοκομειακών ιατρών.
Βάσει των νέων ρυθμίσεων, ο ειδικευόμενος ιατρός θα λαμβάνει 1.027 ευρώ βασικό μισθό και ο διευθυντής θα λαμβάνει 2.054 ευρώ. Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας το Δεκέμβριο προέβλεπε, αντιστοίχως, 1.052 ευρώ βασικό μισθό και 2.104 ευρώ για τον διευθυντή.
«Όταν υπογράφαμε την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οικονομική κρίση δεν είχε φθάσει σ’ αυτό το σημείο» είπε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό και ελεγχόμαστε και για το τελευταίο ευρώ από την ΕΕ. Μας έχουν κάτω από μεγάλη πίεση» πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των ιατρών για το αφορολόγητο των εφημεριών και για την σύγκλιση, εντός της προσεχούς τριετίας, της αμοιβής των υπερωριών τους, με την αντίστοιχη που απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για τις συνεχείς αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου και δηλώθηκε πως το νομοσχέδιο θα καταψηφιστεί επί της αρχής.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ιατρών και το λεγόμενο «πολυδιευθυντικό σύστημα», αποσύρεται η διευθέτηση για σύσταση διακομματικής Επιτροπής που θα καθόριζε τους όρους εφαρμογής του συστήματος εντός του έτους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη στις 12:30 το μεσημέρι οι γιατροί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου